رواندرمانگر کودک و نوجوان

مقدمه

اگر فرزندی دارید می دانید که در برهه ها و مراحلی از رشد فرزندانتان نیاز به  کمک و راهنمایی یک مشاور و روانشناس کودک و نوجوان اجتناب ناپذیر است. کودکان و نوجوانان موجودات عزیز، ساده و در عین سادگی دارای پیچیدگی ها و نیازهای متعدد هستند. نیازهایی که هر کدام در مراحل رشدی خاصی اولویت بیشتری در مقایسه با مراحل دیگر پیدا می کنند.بزرگ کردن و تربیت یک کودک به شیوه ای سالم امری لذت بخش و پیچیده است که نیاز مبرم به اطلاعات، مهارت ها و توانایی های زیادی دارد. به طور معمول برای اکثر والدین انتخاب عکس العمل مناسب به هر رفتار فرزند و پاسخ دهی درست به تمامی سوالات کودکان و نوجوانشان می تواند دشوار باشد. این مساله با افزایش سن و تغییر نیازها و رفتارهای او در هر سن به خصوص در نوجوانی نمود بیشتری پیدا می کند. گاهی والدین رفتاری را در رابطه با فرزند خود انجام می دهند که درست است اما عدم اطمینان آنها از این امر و شنیدن نظرات مختلف و بعضا متضاد از اطرافیان و اقوام، والدین را گیج و نگران میکند. در عین حال زمان هایی هم هست که والدین برای مدیریت شرایط و نیازی خاص در فرزندشان راهکار مناسبی ندارند و با واکنش ها و تصمیماتی که شامل تنبیه های نادرست، تشویق های نابه جا و… می باشد، ممکن است به مشکل دامن بزنند و اوضاع را برای خود و فرزند شان دشوار کنند. در اینجاست که مشورت گرفتن از فردی که رشته تحصیلی و حرفه اش شناخت کودکان و نوجوانان الگوهای رشدی، رفتاری، فکری و شناختی و روانشناختی کودکان و نوجوانان است سهم بزرگی در کمک به تربیت فرزندان و حل مشکلات و تعارضات بین والدین و فرزندشان دارد و می تواند از بروز مشکلاتی و اختلالات رفتاری و روانشناختی شدیدتر در آینده نیز پیشگیری کند.

فرایند ارایه خدمت

یک روانشناس کودک و نوجوان خوب ابتدا با کمک مصاحبه ای که از شما و فرزندتان انجام می دهد و مشاهده دقیق رفتارهای فزرندتان مشکل را کاملا بررسی میکند، سپس از راهکارهای متنوعی برای کمک به شما و فرزندتان استفاده می کند که می توان به روشهای روان درمانی، بازی درمانی، قصه درمانی و… همچنین آموزش مهارت های فرزندپروری به والدین اشاره کرد. یک روانشناس کودک و نوجوان به ما می آموزد که کودکان و نوجوانان چگونه از رفتارهای ما الگو میگیرند و ما چگونه می توانیم شیوه صحیح رفتار با آنها را به کار ببریم. با کمک یک روانشناس کودک و نوجوان می توان سازگار شدن با دوره های گذار سخت در زندگی مانند مهاجرت، طلاق پدر و مادر،تغییر مدرسه یا مقطع تحصیلی، به دنیا آمدن فرزند جدید در خانواده و سایر استرسورها را برای فرزندانمان راحت تر کنیم.

این خدمت برای چه افرادی مناسب است

گاهی خانواده ها از فکر مراجعه به روانشناس کودک و نوجوان احساس ترس یا شکست پیدا می کنند و آن را اقدامی عجیب یا غیر لازم میدانند که ممکن است حتی اوضاع را بدتر کند اما باید بدانیم که راهنمایی گرفتن از یک روانشناس کودک و نوجوان خوب و حرفه ای نه تنها به معنی بی کفایت بودن ما به عنوان پدر و مادر نیست بلکه توجه و اهمیت ما را به فرزندمان نشان میدهد. روانشناس کودک و نوجوان به شما آموزش هایی را می دهد که شاید برای یادگیری آنها منبع معتبر و مطمئن دیگری نیابید، و به سوالاتتان در مورد چگونگی رفتار با فرزندتان پاسخ میدهد، همچنین مهارت فرزندپروری صحیح را به شما می آموزد تا تربیت فرزندتان نه تنها برایتان دشوار نباشد بلکه از این فرایند تکرارنشدنی لذت ببرید. همچنین یک نکته مهم و اساسی این است که لزوما مراجعه به روانشناس نشان دهنده وجود اختلال و بیماری خاصی نیست بلکه افزایش آگاهی و دریافت مشاوره در مورد خود و فرزندانمان می تواند بهزیستی و شادی ما را از آنچه که هست بیشتر کند. این خدمت برای کودکان و نوجوانان تا سن ۱۸ سال مناسب است.

تحصیلات و گرایش های همکاران ارایه دهنده خدمت

روانشناس کودک و نوجوان فردی است که در رشته ی روانشناسی تحصیل کرده و برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد یا دکتری، روانشناسی کودکان استثنایی، روانشناسی تربیتی یا روانشناسی بالینی با تمرکز بر حیطه کودک و نوجوان را انتخاب کرده است. روانشناس کودک و نوجوان دوره های تخصصی روان درمانی کودک و نوجوان را طی می کند و مهارت های لازم در زمینه ارتباط برقرار کردن با کودک و نوجوان و والدین آنها را به دست می آورد. او روانشناسی است که تمرکز علمی، آموزشی و عملی خود را بر حوزه روانشناختی کودک و نوجوان قرار داده است. روانشناس کودک و نوجوان باید فردی باشد که کودکان و نوجوانان را دوست دارد و به سلامت روان کودکان و نوجوانان و کیفیت زندگی شان اهمیت ویژه ای می دهد و می کوشد تا با دستیابی به شناخت از فرایندهای رشد روانشناختی کودکان و نوجوانان، آگاهی از نیازهای روانشناختی، عاطفی و هیجانی کودکان و نوجوانان و الگوهای رفتاری در هر سن از دوران کودکی و نوجوانی، به والدین و فرزندانشان کمک کند. یک روانشناس کودک و نوجوان خوب درباره بیماری ها و اختلالات روانشناختی و مشکلات مختلف دوران کودکی و نوجوانی دانش کافی دارد و بسته به ویژگی های سنی، رشدی و روانشناختی هر فرد فرایند مشاوره و روان درمانی را برای کودک و نوجوان اجرا می کند. یک روانشناس خوب علاقه ای واقعی و صادقانه به کودکان و نوجوانان و کمک به آنها دارد. صبر و حوصله زیاد برای کار با کودک به طوری که کودک و نوجوان با او احساس راحتی کند و از فرایند لذت ببرد، توانایی درک بالا از احساسات یک کودک و نوجوان همین طور پیچیدگی های شرایط روانشناختی یک نوجوان ناشی از تغییرات دوران بلوغ را دارد. مهارت همدلی و گوش کردن فعال و توانایی ارتباط برقرار کردن با سنین مختلف از توانایی های خاص یک روانشناس کودک  و نوجوان حرفه ای و موفق است زیرا تعامل روانشناس کودک و نوجوان تنها با کودک یا نوجوان نیست بلکه در حین طی شدن مراحل مشاوره و درمان کودک یا نوجوان، به طور پیوسته با والدین او نیز تعامل دارد و از تاثیر سازنده مشارکت والدین در بهبودی فرزندشان بهره می گیرد حتی در مواقع لزوم ممکن است با معلمین کودک نیز تعامل داشته باشد. از وظایف تمامی کادر درمانی به ویژه رواندرمانگران و مشاوران حفظ رازداری و حریم شخصی مراجعین است که روانشناس کودک میز با رعایت آن فضایی امن و قابل اعتماد را برای خانواده ها و برای کودک و نوجوان فراهم می کند. توانایی جلب اعتماد کودک و نوجوان مهارتی اساسی برای شکل گیری رابطه درمانی موفق است. از نظر تخصصی یک روانشناس کودک و نوجوان باید دوره های تخصصی در زمینه آسیب شناسی اختلالات روانشناختی کودکان و نوجوانان، فرایندها و مراحل رشدی و شناختی و عاطفی و نیازها و ویژگی های هر مرحله و انواعی از شیوه های روان درمانی کودک و نوجوان را فراگرفته باشد تا بتواند کمک موثری برای کودکان و نوجوانان داشته باشد. یکی از مهم ترین ویژگی های یک روانشناس خوب کار کردن به صورت تیمی با متخصصین دیگر به ویژه روانپزشک کودک و نوجوان است تا بتوانند با همفکری و همراهی هم مسیر درمانی سریع تر و جامع تری را به خانواده ها ارائه دهند. شما می توانید از روانشناس کودک و نوجوان برای مشکلاتی از جمله اختلالات اضطرابی مثل شب ادراری، تیک، ناخن جویدن و… ، بیش فعالی، اتیسم، افسردگی، انواع وسواس، اختلالات یادگیری، ناسازگاری های رفتاری مثل لجبازی، پرخاشگری و قلدری و… کمک بگیرید.