الگوهای دلبستگی از جمله مهمترین عوامل در کیفیت و دوام رابطه به شما میآید. لازم است تا برای شناخت بهتر خود و بطور کلی موفقیت در روابطتان نوع الگوی دلبستگی خود را بشناسید. در ادامه با کلینیک مغز و اعصاب هیربد همراه باشید.
پایهریزی
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در نوع و عمق رابطه هر فرد ، الگوی دلبستگی اولیه فرد میباشد. به عنوان مثال در یک کودک، نوع الگوی دلبستگی ایجاد شده به نحوی است که وی قادر باشد تا در محیط زندگی خود احساس امنیت بکند. در نحوه شکل گیری این الگو، روش به کار گرفته شده برای تربیت کودک توسط مربی یا والدین بسیار تأثیر گذار خواهد بود. در صورتی که والدین کودک از لحاظ عاطفی چیزی برای فرزند خود کم نگذارند و برای نیازهای عاطفی، جسمی و مراقبتهای کودک کاملاً در دسترس باشند، یک الگوی دلبستگی امن در کودک ایجاد خواهد شد.
اما در صورتی که کودک در تربیت خود احساس کمبود داشته باشد و والدین به نیازهای عاظفی و جسمی او توجه کافی نکرده باشند، الگوی دلبستگی اجتنابی در وی شکل خواهد گرفت. در این نوع دلبستگی فرد همیشه خود را نیازمند مراقبت خواهد دید و به همین دلیل فرد همیشه رفتاری توام با کمبود را از خود نشان خواهد داد.
برخی والدین رفتاری دوگانه را از خود بروز میدهند، به این صورت که گاهی اجازه ایجاد هیچ کمبودی را برای کودک خود نمیدهند و گاهی نیز از برطرف کردن نیازهای وی غافل میشوند. این نوع رفتار باعث به وجود آمدن یک الگوی دلبستگی اضطرابی و ناایمن خواهد شد. در این نوع دلبستگی فرد دائماً دچار استرس است که مبادا به وی بی توجهی شود و ترس این را دارد که ممکن است نیاز هایش برطرف نشود.
پیروی از الگوها در بزرگسالی
همزمان با رشد فرد، الگوهای دلبستگی اولیه، مدلهایی برای شکل گیری روابط وی با سایر افراد خواهند شد. فرد در بزرگسالی آیینه رفتار والدین خویش در دوران کودکی خواهد بود.
فرض کنید شما توسط افرادی فداکار تربیت شدهاید. قطعاً نمود این نوع رفتار در سایر روابط شما تأثیر خواهد نهاد. اغلب افراد دوست دارند بدانند فرد مقابلشان نسبت به آنها چه نوع دلبستگی دارد و نمود رفتاری آن چگونه است؟ هر فرد بعد از مدتی نوع الگوی دلبستگی خود را نشان خواهد داد.
اما نکته مهم اینجاست که مناسب ترین فرد و همچنین مناسبترین الگوی دلبستگی برای ما در یک رابطه کدام است؟ لازم است بدانید که بهترین فرد برای شما چه کسی است! در این مقاله سعی خواهیم کرد تا نوع الگوی دلبستگی هر فرد را مشخص و بر اساس نوع دلبستگی بهترین فرد را بر اساس الگوی دلبستگی برای وی مشخص کنیم. دانستن این امر برای شما بسیار مفید خواهد بود. با شناخت الگوی خود قادر خواهید بود تا یک دلبستگی امن را با فرد مورد علاقه تان ایجاد کنید.
بررسی
دلبستگی ناایمن اجتنابی
در صورتی که کودک یک احساس دلبستگی اجتنابی را تجربه کند، در آینده تمایل به مستقل شدن بیش از اندازه خواهد داشت. این افراد اغلب از کودکی آموخته اند که از خود یا والدینشان مراقبت کنند.
شرایط زندگی از این کودکان افرادی شبه مستقل و تا حدی دوری گزین ساخته که اغلب بیان نیازها برایشان دردناک و ناخوشایند است. این افراد از جدایی ترس دارند و برای نگهداشتن رابطه خود به هر کاری تن میدهند. در اغلب موارد به دلیل عدم بیان نیاز از طرف فرد، این افراد در رابطه خود احساس کمبود می کنند. این افراد از بیان نیازهای خود احساس شرم میکنند و همین امر بنیان رابطه آنها را نابود خواهد کرد.
دلبستگی ناایمن آشفته
افرادی با الگوی دلبستگی نافرجام یا دلبستگی محروم، بیشتر افرادی منزوی هستند و قادر به بیان احساسات نیستند. این افراد قادر به ابراز احساسات به شریک خود در رابطه نیستند. همچنین بیشتر تمایل به درونگرایی و عدم ابراز احساسات خود به دیگران را نشان میدهند.
دلبستگی ناایمن دوسوگرا
این افراد نیز بیشتر درونگرا هستند و نیاز خود به شخص دیگر را انکار میکنند. این افراد اغلب در حال کند و کاو برای پی بردن به نیاز عاطفی خود و دیگران میباشند. بر اساس یک تحقیق، کودکانی که دارای الگوی دلبستگی دوسوگرا بودند واکنش ظاهری کمتری را نسبت به غیبت پدرشان نشان میدادند. اما با بررسی حالت قلب آنها، علائم اضطراب و استرس در متابولیسم بدنی آنها نمایان شد.
همین امر در بزرگسالی نیز فرد را رها نخواهد کرد و وی در بزرگسالی نیز اضطراب را در رابطه خود تجربه خواهد کرد. آنها تمایل دارند احساسات خود را بروز دهند اما شرم این دارند که ممکن است از نظر دیگران مهم به نظر نرسد. به همین دلیل از بیان احساس خود خودداری میکنند. این افراد بیشتر به دنبال جلب رضایت دیگران هستند تا برآورده کردن نیازهای خود.
دلبستگی شدید
فردی با این الگوی رفتاری بیشتر به عنوان یک تعقیب کننده در رابطه دیده میشود. این افراد ممکن است بر این باور باشند که برای بدست آوردن خواسته مد نظر خود میبایست تلاشی دوچندان داشته باشند. این افراد در روابطشان بیشتر احساساتی همچون حسادت و نا امنی را تجربه خواهند کرد.
یک فرد متعهد میپذیرد که خود و شریک زندگی وی خواستار برقراری یک رابطه نزدیک میباشند. اما به علت عدم الگو پذیری درست اندکی در روابط خود دچار آشفتگی خواهند شد. فرد مسئولیت پذیر میبایست سعی کند موانع احساسی موجود را از بین ببرد.
این فرد ممکن است احساس عشق واقعی نسبت شریک زندگی خود را داشته باشد اما خود از خلاء عاطفی رنج ببرد. بطور کلی میتوان گفت الگوی دلبستگی نا امن در هر دو طرف باورهایی انحرافی را به وجود آورد. بستگی به نوع الگو در یک شرایط مشابه، هر کس ممکن است برداشت و نیاز جدایی داشته باشد.
به عنوان مثال یک فرد مبتلا به دلبستگی اضطرابی ممکن است فکر کند که به نزدیکی بیشتری برای حل این مشکل نیاز است. در مقابل فردی با الگوی ناامن کلید حل مشکل را در ایجاد فاصله و دادن آزادی بیشتر به فرد مورد علاقه خود بداند. با یادگیری نحوه صحیح الگو پذیری و دلبستگی قادر خواهیم بود تا روابطی بلند مدت و عاشقانه را با فرد مورد علاقه خود ایجاد کنیم. که البته این فرآیند نیازمند فداکاری و از خود گذشتگی از جانب هر دو طرف میباشد.
منبع: psychalive