بیش از ۲۳ میلیون آمریکایی با مشکلات سوء مصرف مواد مخدر یا الکل دست و پنجه نرم می کنند.
افراد زیادی هم در سرتاسر جهان هستند که در میان اعضای خانواده یا دوستانشان چنین مشکلاتی را تجربه می کنند.
اعتیاد یک بلای خانمان سوز است و می تواند مسائل مختلفی برای فرد و اطرافیانش ایجاد کند.
یکی از نظرسنجی های موجود نشان می دهد ۶۴ درصد از افراد اعتیاد را در خانواده یا خودشان تجربه می کنند. مادر، پدر، فرزند، دایی یا دوست نزدیک. اصلا مهم نیست چه کسی با این شرایط مواجه است. اثرات اعتیاد بسیار گسترده تر از آن چیزی است که فکرش را می کنید و می تواند بر روی سایر اعضای خانواده هم تاثیرگذار باشد.
به همین خاطر برای مقابله با فرد معتاد و کمک به او باید راهنمای عملی در دست داشته باشیم.
در این شرایط می توانیم در موقعیت های بحرانی از این راهنمایی ها استفاده کنیم.
قصد داریم در این مقاله بایدها و نبایدها مقابله با فرد معتاد را با هم بررسی کنیم. پس همراه کلینیک اعصاب و روان هیربد باشید.
بایدها: تعادل و یکپارچگی خودتان را حفظ کنید. اجازه ندهید فرد معتاد شما را هم به سمت الکل یا مواد سوق دهد. اجازه ندهید شما را متقاعد کند که مواد مصرف کنید. او نباید شما را متقاعد کند که اشتباه می کنید و مشکلی وجود ندارد.
نبایدها: از او نخواهید این اعتیاد را ترک کند. شما نمی توانید انتظار داشته باشید با گفتن عباراتی همچون” اگر مرا دوست دارید مواد مخدر را ترک کن” ، نتایج شگفت انگیز و سریعی دریافت نمایید.
همه ما خیلی خوب می دانیم که نیاز بدن به چیزی که بدان اعتیاد دارد خیلی زیاد است. پس این اجبار که از طرف بدن به فرد وارد می شود او را به ادامه مسیر سوق می دهد.اگر این موضوع را بپذیرید می توانید راه حل های بهتری برای کمک به او بیابید.
بایدها: برنامه ترک اعتیاد برای او پیدا کنید. اگر گزینه های مختلفی را از طریق دوستان و اشنایانتان پیدا کرده اید قبل از انتخاب بهترین مورد، سوالات متعددی را بپرسید. ببینید این برنامه چگونه کار می کند. ایا فردی هست که با این برنامه اعتیادش را ترک کرده باشد؟ برنامه ای که انتخاب می کنید باید برای خود شما هم معنی و مفهومی داشته باشد.
نبایدها: اگر برایتان ممکن بود برنامه سی روزه که بازه زمانی محدودی دارد را انتخاب نکنید. موسسه ملی سوء مصرف مواد توصیه می کند برنامه ای را برای فرد انتخاب کنید که مدت زمانش به اندازه کافی طولانی است. رهایی از دام اعتیاد یک شبه رخ نمی دهد و شما باید مهارت های زیادی در این مسیر بیاموزید. ساختن زندگی زمان می برد. پس صبور باشید.
بایدها: اگر زندگی و شرایطی که دارید اجازه می دهد کنار فردی که اعتیاد دارد بایستید. گاهی از اوقات به خصوص زمانی که پای بچه ای در میان است ممکن است بخواهید خودتان و کودکتان را از موقعیت موجود دور کنید. اگر می توانید به طرف مقابل اجازه دهید پشتیبانی تان را داشته باشد و کنار شما فرآیند ترک را کامل کند. مصرف مواد مخدر باعث می شود فرد احساس بی ارزش بودن داشته باشد. پس بزرگ ترین کمکی که می توانید به او بکنید این است که کنارش باشید.
نبایدها: خودتان را جای طرف مقابل بگذارید. اگر از لحاظ جسمی یا روانشناختی مورد سوء استفاده قرار می گرفتید چه اتفاقی می افتاد؟ اگر به هر دلیلی فرد اسیب پذیری هستید پشتیبان خودتان را بیابید. خانواده، مشاور، دوست یا اشنا می تواند در این شرایط به شما کمک کند. شاید از اینکه در چنین شرایطی گیر کرده اید احساس خجالت یا شرمندگی کنید. این موضوع کاملا عادی است. باید به دنبال فردی باشید که بتواند در این شرایط دشوار از شما محافظت کنید. اگر خودتان از لحاظ روانشناختی و جسمی وضعیت خوبی نداشته باشید نمی توانید به فردی که اعتیاد دارد کمک کنید.
بایدها: شما باید بدانید که ترک بهترین گزینه برای اعتیاد است. خانواده هایی که یکی از عزیزانشان با چنین شرایطی دست و پنجه نرم می کنند همیشه در ترس زندگی می کنند. هر تماسی که با این افراد گرفته می شود ان ها را می ترساند چون فکر می کنند حالا فرد مقابل خبر مرگ عزیزشان را می دهد.به همین خاطر بهترین کار این است که یک برنامه خوب برای ترک اعتیاد بیابید و بدانید این تنها راه حل مشکل شماست.
نبایدها: نباید انتظار داشته باشید که فرد بلافاصله بعد از شروع برنامه ترک، اعتیادش را کنار بگذارد. این خودخوهی است. در هر شرایطی باید از فرد متخصص کمک بگیرید و ببینید چگونه می توانید به فرد کمک کنید فرآیند ترک ساده تر و راحت تری داشته باشد. از افرادی که قبلا با موفقیت ترک کرده اند کمک بگیرید. گاهی از اوقات هیچ راهی به جز استفاده از برنامه ترک اعتیاد وجود ندارد.
بایدها: اگر می خواهید در این فرایند مداخله کنید باید از جنبه مراقبتی و عشق وارد عمل شوید. سرزش کردن یا انتقاد کردن فرد را وارد فازی می کند که خودش را مقصر همه اتفاقات رخ داده می داند و تلاش می کند دوباره به سمت مواد روی بیاورد. او در این شرایط فکر می کند مواد تنها ره حل گریز از مشکلات موجود است.
نبایدها: فکر نکنید چون فرد معتاد قبول کرده به کمپ برود همه مشکلات حل شده است. او هنوز به عشق، راهنمایی و حمایت شما نیاز دارد تا بتواند زندگی جدیدی بسازد. اعتیاد به مواد مخدر یا الکل تاثیرات زیادی روی زندگی فرد می گذارد. به او کمک کنید گام به گام به زندگی قبلی اش بازگردد.
منبع: narconon