نویسنده: دکتر مجتبی ارحام صدر
روانپزشک، زوج درمانگر
اختلال نعوظی در مردان با تاخیر یا فقدان سفتی آلت تناسلی مردان مشخص میشود و میتواند برای زندگی زناشویی و سلامت روان زوجین مشکلات جدی ایجاد کند.
اختلال نعوظی مردان در سنین بعد از میانسالی شایع تر است ولی در مردان جوان هم نادر نیست.
علت این اختلال میتواند پیچیده یا ساده باشد،اغلب علل طبی و جسمی مطرح میشود ولی گاهی هم علل روانشناختی دارد و در مواردی چندین علت در کنار یکدیگر تابلوی اختلال را تشکیل میدهند.
از روی ناچاری
مرد جوان در کارش موفق است و شرکت بزرگی را اداره میکند. روابط بین فردی خوبی دارد و خودش را پدر و همسر باکفایتی میداند.
روابط و صمیمت مناسبی با همسر و دو فرزندش احساس میکند و هیچ مشکل و ایراد خاصی در زندگی و حواشی آن نمیبیند.
از دو سال قبل به تدریج اختلال نعوظی پیدا کرده و درمانهای مختلف و پیگیری های متعدد بهبودی به همراه نداشته.
میل جنسی و معاینات و آزمایشات هورمونی نرمال است ولی علیرغم این یافته ها مرد جوان ماههاست که تحت درمان های هورمونی و دارویی است!!
وقتی در مورد چرایی شروع درمان دارویی علیرغم وجود سلامت جسمی سوال پرسیده میشود با تلخی شکایت میکند که ناچار بودم، زندگیم در حال متلاشی شدن است و پزشکان از روی ناچاری مجبور شدند به دارو متوسل شوند!!
در مصاحبه با همسرش مشخص میشود که زن همواره میل زناشویی اش کم بوده و در تمام سالهای زندگی مشترک رابطه ی جنسی با درخواست مرد انجام میشده!!
وقتی این مسئله را با مرد جوان مطرح میکنم با بغض از دلخوریش بابت کمبود میل در همسرش میگوید و اینکه از دوسال پیش دیگر کم کم خسته شده از اینکه برای رابطه ی جنسی همواره پیشقدم باشد!!
خشم مرد جوان از این مسئله به حدیست که در ادامه ی جلسات زوج درمانی تصریح میکند؛
انگار یکجایی از وجودم دیگر دوست ندارد با این زن به بستر برود ولی گویا مجبور و ناچار هستم!!
مواد را دوست دارم
مرد میانسال اخیراً تجدید فراش کرده بعد از اینکه همسرش را چند سال قبل در اثر سرطان از دست داده..کار میکند و شغل و درآمد خوبی دارد و حلقه ی دوستان و روابط بین فردی مناسبی دارد.
از چند ماه قبل که ازدواج کرده اختلال نعوظی دارد و نزد همسر جدید سرافکنده و خجل است.
بررسی های طبی و هورمونی و متابولیک و اورولوژیک منفی بوده و پزشکان او را از نظر جسمی سالم ارزیابی کرده اند.
در شرح حال دقیق تر مشخص میشود همراه با اختلال نعوظ میل مرد نیز کم است و مدتهاست احساس تحریک جنسی ندارد…
از دوسال قبل که همسر سابقش فوت کرده احساس افسردگی خفیفی داشته و برای جبرانش رو به مصرف تریاک آورده..این اواخر خودش متادون را جایگزین تریاک کرده و بدون نظارت پزشک در این راه پیش میرود!!
در معاینات قبلی شرم داشته که در مورد مصرف مواد به پزشکان و درمانگران چیزی بگوید و این راز را نزد خودش نگه داشته تا مبادا آبرویش پیش همسر جدید نریزد!!
من هنوز جوانم
مرد سالمند وارد میشود و چهار پسرش نیز او را همراهی میکنند..پیرمردِ سرحال و قدبلند و شوخ طبعی است که اعتماد به نفس خوبی دارد و با صدای بلند صحبت میکند.
قبلاً کشاورز بوده و مدتی کشتی هم میگرفته و زندگی نسبتاً موفقی به گفته ی خودش پشت سر گذاشته.
شش ماه قبل همسرش در اثر سکته فوت کرده و بعد از مشورت با پسرها و دخترها تصمیم گرفته تنها نباشد بنابراین زن جوانی را عقد کرده ولی در بستر زناشویی علیرغم داشتن میل،احساس ناتوانی در نعوظ دارد.
این مساله باعث خجالت و حتی عصبانیت او میشود و احساس پیری به او دست میدهد!!
در آزمایشات دیابت دارد و در معاینه فشارخون بالاست و متاسفانه درمان هر دو بیماری را متوقف کرده چون معتقد است داروی شیمیایی موجب کوتاهتر شدن عمر میگردد!!
در داستانک های بالا سه علت شایع اختلال نعوظی را میشود دید.
در مورد اول خشم و احساسات فردی مرد به همسرش سبب افت قدرت جنسی و نعوظش شده در حالیکه تصورش هرگز این نبوده که ممکن علت بین فردی و رابطه ای بتواند مسبب اختلال نعوظ باشد.
در مورد دوم مصرف مواد باعث اختلال میل و نعوظ شده،متاسفانه اینروزها با افزایش شیوع مصرف مواد انواع متنوعی از عوارض جنسی و روانشناختی و جسمی اعتیاد را مشاهده میکنیم.
در داستانک آخر هم مرد مسن علیرغم ابتلا به چند بیماری متابولیک درمان نشده و سن بالا انتظار نامتناسبی از قدرت جنسی اش دارد.
در تمام موارد اختلال نعوظی لازم است شرح حال دقیق طبی و روانپزشکی و روانشناختی اخذ شود و معمولاً یک تیمِ پزشکی و سلامت روان بایستی عهده دار درمان چنین اختلالی باید باشند.
اگرچه این روایت واقعی نیست اما برگرفته از تجربه واقعی درمانگران کلینیک اعصاب و روان هیربد است و ممکن است مشابه وقایع زندگی هر یک از ما باشد. این سناریو برای آموزش مخاطب عمومی توسط درمانگران طراحی شده و اگرچه پیوندهایی با زندگی واقعی انسان ها دارد ولی شایسته است بیشتر از آنکه مورد قضاوت های شخصی قرار بگیرد پیام آموزشی و سلامت محور آن شنیده شود.