-
علایم رابطه ناسالم در نوجوانان
- دوست یا همراه نوجوان شما، بیش از حد حسود است یا حس مالکیت دارد:
- نوجوان شما عادت هایش را تغییر داده است:
- نوجوان شما دچار آسیب هایی می شود که دلیلی برای آن ها وجود ندارد:
- او دیگر به اهدافی که در سر داشته احترام نمی گذارد:
- نوجوان شما به طور مدام گوشی یا تبلتش را چک می کند:
- نوجوان شما بیش از حد عذرخواهی می کند:
- به سرعت رابطه برایش بسیار مهم شده است:
- روابط نوجوان تان را بررسی کنید:
شاید عاشق شدن در سنین نوجوانی برای برخی ها موضوع یا معضل مهمی نباشد اما اگر متوجه شوید نوجوان شما در رابطه ناسالمی قرار دارد و با چنین شرایطی دست و پنجه نرم می کند چه می کنید؟
قرار گرفتن در یک رابطه ناسالم می تواند سلامت روانشناختی، روانشناختی و جسمی نوجوان شما را به خطر بیندازد و زندگی اجتماعی و تحصیلی اش را تهدید نماید.
بزرگسالان جوان تری که خشونت در رابطه را تجربه می کنند بیشتر از سایر افراد به سراغ نوشیدن الکل، مصرف مواد مخدری همچون ماریجوانا و خودکشی می روند و ممکن است بیشتر از دیگران افسرده شوند.
این موقعیت به خانم های جوان محدود نمی شود. پسران نوجوان هم ممکن است در چنین روابط ناسالمی گیر بیفتند و مورد سوء استفاده قرار بگیرند. پس چه پسر داشته باشید و چه دختر، باید روابط او را بررسی کنید و مطمئن باشید مشکلی برایش ایجاد نمی شود.
در این مقاله قصد داریم به همین موضوع بپردازیم.
پس همراه کلینیک اعصاب و روان هیربد باشید.
علایم رابطه ناسالم در نوجوانان
خشونت تنها یکی از روش هایی است که نشان می دهد فرد رابطه ناسالمی دارد. نوجوان کم سن و سال شما ممکن است دچار سوء استفاده های عاطفی و حتی جنسی هم قرار بگیرد. اگر نشانه هایی که در ادامه بیان خواهیم کرد را مشاهده کردید باید بدانید که نوجوان تان در یک رابطه دردسرساز گیر افتاده و به کمک شما نیاز دارد.
بیشتر این نشانه ها بیانگر روابط ناسالمی هستند که می توانند تاثیر زیادی بر روی زندگی نوجوانان داشته باشند. پس این نشانه ها را به دقت مرور کنید.
دوست یا همراه نوجوان شما، بیش از حد حسود است یا حس مالکیت دارد:
اگر نوجوان شما دیگر زمانش را صرف دوستانش نمی کند و همه زمانی که در اختیار دارد را با فردی که با او رابطه دارد سپری می کند، نشانه هشداردهنده ای است که باید به آن توجه داشته باشید.
ممکن است در این شرایط شریکش تلاش کند او را از دیگران جدا کند. زمانی که از شریک یا دوستش درباره این موضوع سوال می کنید می گوید این نوجوان شماست که دوستانش را نمی خواهد یا دوست ندارد با آن ها رابطه ای داشته باشد.
او تلاش می کند توپ را به زمین نوجوان شما بیندازد و خودش را از چنین شرایطی کنار بکشد. حتی اگر شریک یا دوست نوجوان شما فرد بسیار خوبی باشد این نشانه را نمی توان نادیده گرفت.
اگر چنین شرایطی رخ دهد او به احتمال زیاد در حال کنترل کردن پسر یا دختر شماست. گاهی از اوقات نوجوانی که حسود است از شریکش می خواهد روابط اجتماعی نداشته باشد، نوع خاصی از لباس ها را که جلب توجه می کند نپوشد یا اینکه دیگر از رسانه های اجتماعی استفاده نکند. این نوع محدودیت ها پرچم قرمز و علامت هشداردهنده ای از روابط ناسالم هستند.
نوجوان شما عادت هایش را تغییر داده است:
با افزایش سن فرد تلاش می کند برخی از عادت های بدی که در گذشته داشته را دور بریزد و به سراغ عادت های خوبی برود. این موضوع اصلا چیز بدی نیست و حتی می تواند بسیار سازنده باشد.با اینحال وقتی فردی عادت هایش را به خاطر فرد دیگری تغییر می دهد دیگر نمی توان چنین نظری داشت.
اگر نوجوان شما به یکباره سرگرمی های مورد علاقه اش را تغییر داده، نحوه لباس پوشیدنش را تغییر داده یا دیگر نمی خواهد شخصیت قبلی اش را داشته باشد باید به رابطه ناسالم او با فرد دیگر شک کنید.
بی شک این دیدگاه از طرف فرد دیگری به او تزریق شده است. بدون دخالت شما ممکن است نوجوان تان هویت اصلی اش را گم کند.
نوجوان شما دچار آسیب هایی می شود که دلیلی برای آن ها وجود ندارد:
نمی خواهم شما را نگران کنم اما به دلیلی که همه ما خیلی خوب می دانیم اسیب های غیر قابل توصیف، نشانه وحشتناکی از رابطه ناسالم هستند.
اگر متوجه کبودی یا سایر اسیب ها در بدن نوجوان خود شدید از او دلیلش را بپرسید. داستانی که برایتان توضیح می دهد را چند بار مرور کنید تا مطمئن شوید این توضیحات معنایی برایتان دارد و از خودش نبافته است.
نوجوان شما ممکن است در ابتدا صادق نباشد و نخواهد همه ماجرا را توضیح دهد.
چشمی که زیرش سیاه شده، کبودی ها، خراش ها یا نشانه های قرمزی پوست نشان دهنده سوء استفاده فیزیکی است. شاید نوجوان شما خجالت زده باشد، ترسیده باشد و نخواهد درباره اتفاقاتی که برایش رخ داده صحبتی به میان آورد. پس این وظیفه شماست که وارد میدان شوید.
او دیگر به اهدافی که در سر داشته احترام نمی گذارد:
اگر نوجوان شما همیشه دوست داشت در تیم فوتبال یا تیم تنیس بزرگی فعالیت کند و به یکباره از این خواسته اش روی برگردانده است باید مراقب روابط ناسالم او باشید.
شاید شریک یا دوستش او را مجبور کرده از اهدافش دست بردارد.
این اصلا نشانه خوبی نیست. گاهی از اوقات دست کشیدن از آرزوها یا اهدافی که فرد در سر دارد می تواند او را از رسیدن به رویاهایش باز دارد.
در چنین شرایطی باید با او صحبت کنید و اهدافش را یادآوری نمایید. اگر او عاشق یک نفر باشد قطعا تلاش می کند به همه حرف هایش گوش کند، کارهایی که او می خواهد را انجام دهد و برای رسیدن به او هر کاری انجام دهد.
این موضوع می تواند نشانه ای از یک رابطه ناسالم باشد.
نوجوان شما به طور مدام گوشی یا تبلتش را چک می کند:
فناوری، عاشق شدن نوجوانان را هم تحت تاثیر خود قرار داده است. این موضوع همیشه نشان دهنده یک رابطه سالم نیست.
عدم امنیت و حسادت باعث می شود نوجوان شما مدام تحت کنترل فرد دیگری باشد یا این که بخواهد فرد مقابل را همیشه چک کند. اگر نوجوان شما به پیام هایی که دریافت می کند فورا پاسخ ندهد با تماس تلفنی مواجه می شود.
گوشی های هوشمند باعث شده نوجوانان راحت تر از قبل بتوانند وارد رابطه ناسالمی شوند و این موضوع را از دید والدینشان دور نگه دارند.
اگر متوجه شدید نوجوان تان مدام گوشی یا تبلتش را چک می کند و از خواب و خوراک افتاده است باید شک کنید. این اصلا نشانه خوبی نیست.
نوجوان شما بیش از حد عذرخواهی می کند:
روابط سمی، می توانند اثرات بسیار بدی بر روی فرد داشته باشند. در چنین شرایطی فرد برای اینکه جلوی عصبانی یا ناراحت شدن طرف مقابل را بگیرد مدام کوتاه می آید و بابت مواردی که اصلا اهمیت ندارد عذرخواهی می کند. این موضوع به معنای عذرخواهی مداوم برای نرم کردن طرف مقابل است. اگر نوجوان شما مدام چنین شرایطی دارد شاید تلاش می کند شریکش را راضی نگه دارد. عذرخواهی کردن برای تماس از دست رفته، برای تماسی که دیر پاسخ داده شده، برای صرف زمان با سایر دوستان می تواند نشانه ای از یک رابطه ناسالم باشد. اگرچه عذرخواهی کردن برای اشتباهات چیز بدی نیست اما اگر فرد مدام بابت هر چیزی عذرخواهی کند باید به روابطش شک کنید.
به سرعت رابطه برایش بسیار مهم شده است:
اگرچه ممکن است روابط عاشقانه در نوجوانان یک شبه بروز کند و یک شبه از هم بین برود اما مهم شدن این رابطه با سرعت زیاد نشانه ای از وجود مشکل است.
اگر نوجوان شما بعد از اولین ملاقات حس عاشق شدن بهش دست داد یا خیلی زود صحبت از ازدواج به میان آورد باید به این نکته توجه کنید که رابطه اش به سرعت در حال پیشرفت است.
گاهی از اوقات نوجوانان عاشق کسی می شوند که اصلا ندیده اند و فقط در دنیای آنلاین با او در ارتباط بوده اند. اپلیکیشن ها و رسانه های اجتماعی این فرصت را به نوجوان شما داده است تا با دنیای اطرافش ارتباط برقرار کند.
گاهی از اوقات هم ممکن است فکر فرار از منزل به ذهنشان بزند و بخواهند ندیده و نشناخته با هم فرار کنند و زندگی مستقلی تشکیل دهند.
اگرچه این موضوع ممکن است به نظرتان زیاد مهم نیاید اما چنین روابطی بسیار ناسالم هستند و می توانند مشکلات زیادی ایجاد کنند.
روابط نوجوان تان را بررسی کنید:
شاید به نوجوان تان گفته باشید که حق ندارد عاشق کسی شود یا باید رابطه اش را با فلانی قطع کند. اما مسیری که انتخاب کرده اید درست نیست. تلاش برای قطع کردن روابط او می تواند دردسرساز باشد و حتی نتیجه معکوسی ایجاد نماید.
در چنین شرایطی او تلاش می کند پنهانی به رابطه اش ادامه دهد. در عوض با نوجوان تان صحبت کنید و به او بگویید درباره رفتارهایش نگران هستید. بر روی فعالیت ها تمرکز داشته باشید نه افراد. به او بگویید درباره رابطه ای که با فرد مقابل دارد نگران هستید و می خواهید کمکش کنید. از فحش دادن یا حرف بد زدن به شریک او خودداری کنید. اگر در چنین موقعیتی گیر افتادید می توانید از نکات زیر بهره ببرید:
- در موارد ضروری محدودیت هایی برایش وضع کنید. به عنوان مثال استفاده از وسایل الکترونیک را برایش محدود سازید. گوشی هوشمندش را در ساعت خاصی از روز از او بگیرید
- قوانینی را برایش وضع کنید که جلوی تماس ها و ارتباط های نادرست را بگیرد.
- درباره اجزای تشکیل دهنده یک رابطه سالم با نوجوان تان صحبت کنید. ارتباطات سالم، احترام متقابل و دوطرفه، اعتماد و مهربانی جزو اجزای اصلی یک رابطه سالم محسوب می شوند.با او در این باره صحبت کنید.
- بدون اینکه خشونتی داشته باشید یا مشکلی به وجود آورید روابط نوجوان تان را زیر نظر بگیرید. درباره پیامدهای این رابطه با او صحبت کنید.
- توجه مثبتی به نوجوان تان داشته باشید. اگر او به شما نزدیک شود بهتر از قبل می تواند درباره روابط اش با شما حرف بزند.
مراجعه به روانشناس
اگر احساس کردید نوجوان تان وارد رابطه ناسالم و خطرناکی شده است با یک متخصص حرفه ای مشورت کنید. به نوجوان تان کمک کنید روابط سالم تری داشته باشد و بتواند در آینده با رابطه بهتری به زندگی اش ادامه دهد.
در صورتیکه در زمینه مسایل مربوط به کودک و نوجوان خود نیاز به مشاوره روانشناختی دارید می توانید از خدمات دپارتمان کودک و نوجوان کلینیک اعصاب و روان هیربد بهره ببرید.
منبع: verywellfamily