ضربان دو گوش یک پدیده شنوایی است که در آن، دو تُن فرکانس کمیمتفاوت در گوشهای جداگانه به طور همزمان و معمولاً از طریق هدفون پخش میشود.
هنگامیکه در معرض هر دو تُن همزمان قرار میگیریم، مغز انسان ایجاد یک تُن جدید و سوم را حس میکند، که فرکانس آن معادل تفاوت بین دو تُن در حال پخش است.
برای آشنایی بیشتر با ضربان دو گوش و روشهای درمانی آن در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.
برخی شواهد نشان میدهد که تُنی که درک میشود میتواند امواج مغزی را از طریق فرآیندی به نام entrainment تغییر دهد، که در آن امواج مغزی خود را با ضربان یا فرکانس بیرون تراز میکنند.
از آنجا که الگوهای مختلف موج مغزی با حالتهای خاصی از ذهن همراه است، از آرامش گرفته تا اضطراب و بهره وری، ضربان دو گوشه برای تأثیر بر خلق و خو، تمرکز و خواب با تغییر امواج مغزی نظریه پردازی شده است.
در نتیجه این پدیده در سالهای اخیر به عنوان یک درمان بالقوه برای اضطراب، بی خوابی، مشکلات تمرکز و موارد دیگر محبوبیت پیدا کرده است اگرچه شواهد مربوط به اثربخشی ضربانهای دو گوش همچنان مقدماتی، مختلط و عمدتاً بر اساس مطالعات كوچك است، اما اکثر کارشناسان موافق هستند که خطر عوارض جانبی کم است .
بسیاری از اپلیکیشنها، پادکستها یا سایر خدمات آنلاین دسترسی رایگان به ضربانهای دو گوش را همراه با مدیتیشن هدایت شده، موسیقی یا سایر محرکهای شنیداری برای ارتقاء آرامش یا تمرکز ارائه میدهند.
نحوه خوابیدن با ضربان دو گوش
شاید شناخته شده ترین استفاده از ضربانهای دو گوش به عنوان درمانی برای بی خوابی باشد.
اختلال خواب اختلالی است که تعداد زیادی از افراد را تحت تأثیر خود قرار میدهد و میتواند کیفیت زندگی را به شدت کاهش دهد و ممکن است تأثیر مفیدی بر بهره وری، خلق و خو و روابط شخصی داشته باشد.
در طول خواب، بسته به مرحله خواب و سطح فعلی برانگیختگی ذهنی، مغز انواع مختلفی از امواج مغزی ایجاد میکند.
امواج با فرکانس پایین، معروف به موجهای تتا یا دلتا، با آرامش و خواب عمیق همراه هستند.
ضربان دو گوش، هنگامیکه به یک فرکانس مناسب تنظیم میشوند، برای ترغیب مغز به تدریج از حالتی هوشیارتر و فرکانس بالاتر به حالتی کندتر و آرام تر تئوریزه میشوند.
برخی مطالعات کوچک این تئوری را تأیید کرده اند، در حالی که برخی دیگر شواهدی یافتند که تغییر در الگوهای موج مغزی همچنین ممکن است.
باعث ایجاد تغییرات هورمونی (از جمله افزایش سطح ملاتونین) شود که ممکن است به بهبود کیفیت خواب یا سرعت بخشیدن به شروع آن کمک کند.
منبع: psychologytoday