صفات شخصیت نوع D میتواند برای سلامت و روابط شما مضر باشد.
آیا تمایل دارید که همیشه احساس غمگین بودن کنید، خود را کنترل کنید، احساسات خود را از دیگران پنهان کنید و یا تمایل دارید که همیشه نیمه خالی لیوان را ببینید؟
اگر اینطور است شما ممکن است دارای شخصیت نوع D باشید.
در ادامه برای آشنایی با ویژگیهای شخصیت نوع D با ما با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.
انواع شخصیت در اصل توسط متخصصین قلب در دهه 1950 شناسایی شدند تا بیمارانی که ممکن است در معرض خطر بیماری قلبی بیشتر بودند را تعیین کنند.
همانطور که تحقیق در طول سالها ادامه داشته است، انواع شخصیتهای بیشتری شناسایی شده با حروفی خاص برای نشان دادن مجموعهای از ویژگیهای شخصیتی الگو شده برچسب گذاری شده است.
شما احتمالاً قبلاً در مورد شخصیت نوع A شنیدهاید، که دارای ویژگیهایی نظیر رقابت، پرخاشگری و علاقمند به سطح بالایی از جاه طلبیها است.
افرادی که دارای شخصیت نوع A هستند بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات سلامتی قلب مانند فشار خون بالا و بیماریهای قلبی هستند.
هنگامی که ما درباره انواع شخصیتی مانند نوع A صحبت میکنیم، به تشخیص صحیح روان شناختی اشاره نمیکنیم، اما الگوی مشخصی میتواند به محققین کمک کند، تا بدانند که چه کسانی ممکن است در معرض خطر بیماری قلبی و سایر مشکلات سلامت جسمی باشند.
ویژگیهای شخصیت نوع D
نوع D نوع خاصی از شخصیت است که در سال 1990 توسط روانشناس و پژوهشگر بلژیکی یوهان دنولت (Johan Denollet) نام گذاری شده است.
حرف “”D در این نوع شخصیت برگرفته از ابتدای کلمهdistressed به معنای پریشانی بوده و اشاره به مجموعهای از ویژگیهای شخصیتی است که شامل موارد زیر است:
- احساس نگرانی
- غمگینی
- تحریک پذیری
- دیدگاه بدبینانه
- سخن گفتن منفی
- اجتناب از قرار گرفتن در اجتماع
- عدم اعتماد به نفس
- ترس از طرد شدن
- ظاهر غمگین
- ناامیدی
با وجود اینکه بسیاری از ما شاید گاه به گاه برخی از این موارد را احساس کنیم، اما افراد با شخصیت نوع D این ویژگیها را بیشتر از افراد معمولی تجربه میکنند.
نوع شخصیت تلاشی برای ارائه یک تشخیص سلامتی روانشناختی نیست، بلکه فقط الگوی قابل توجهی از رفتار است که می تواند مرتبط با سلامت جسمی، به خصوص سلامت قلب و ایمنی باشد.
چگونه متوجه میشوید که دارای شخصیت نوع D هستید؟
به منظور شناخت بهتر شخصیت نوع D و نحوه ارتباط آن با خطرات سلامتی فیزیکی، محققان یک ارزیابی استاندارد برای کمک به شناسایی افراد با ویژگیهای شخصیتی نوع D که به عنوان مقیاس Type-D (DS14) نامیده میشوند، طراحی کردهاند.
این ابزار به محققان برای اندازه گیری بازدارندگی اجتماعی و تأثیرات منفی کمک میکند، که هر دو از ویژگیهای مشخص شخصیت نوع D هستند.
بازدارندگی اجتماعی به معنای آن است که افراد تمایل دارند تا از تعاملات اجتماعی دور باشند، احتمالاً به دلیل ترس از رد شدن یا قضاوت شدن و این که آنها در شرایط اجتماعی اعتماد نفس ندارند.
تأثیر منفی بدین معنی است که افراد احساسات ارزشمندی مانند غم، نگرانی و زودرنجی را تجربه میکنند.
سؤالاتی که باید از خودتان بپرسید چیست؟
اگر کنجکاو هستید که آیا خصوصیات شخصیت نوع D را دارید یا نه، میتوانید سؤالاتی از قبیل موارد زیر را از خودتان بپرسید:
- آیا من تمایل دارم که احساسات خود را درون خود بریزم و آنها را به دیگران نشان ندهم؟
- آیا آشنایی با افراد جدید به نظرم سخت است؟
- آیا تمایل دارم در صورت امکان از تعامل اجتماعی دوری کنم؟
- آیا اغلب با خودم منفی صحبت میکنم؟
- آیا اغلب خودم را غمگین یا تحریک پذیر میدانم؟
- آیا بیشتر اوقات تمایل دارم در حالت روانشناختی بد قرار بگیرم؟
- آیا خیلی نگران میشوم؟
چالشهای عاطفی
اشتراک احساسات با افراد نزدیک به ما میتواند به بسیاری از ما آسیب برساند.
ایده به اشتراک گذاشتن احساسات با دیگران برای کسی که از خصوصیات شخصیتی نوع D برخوردار است، میتواند وحشتناک باشد.
افراد دارای شخصیت نوع D معمولاً از طرد شدن و قضاوت توسط دیگران میترسند و برای محافظت از خود در برابر آن تجربیات، اغلب با پشتکار برای پنهان کردن احساسات خود تلاش میکنند.
علاوه بر ترس از قضاوت و طرد شدن، ممکن است افراد با ویژگیهای نوع D سخت به دیگران اعتماد کنند، خصوصاً در مواقع پریشانی عاطفی.
همانطور که میتوانید تصور کنید، این تلاش برای حفظ احساسات میتواند یک چالش باشد.
افراد با خصوصیات شخصیتی نوع D اغلب احساسات منفی را تجربه میکنند و اغلب احساس میکنند که انگار کسی نیست که بتوانند با آنها درد و دل کنند.
علاوه بر ترس از پذیرش و قضاوت، افراد نوع D همچنین ممکن است از تحمیل کردن پریشانی عاطفی خود به افراد، به ویژه نزدیکان خود بترسند.
سلامت جسمانی
افراد نوع D برای خفه کردن ، پوشاندن و پنهان کردن چالش برانگیزترین احساسات خود تلاش میکنند.
این موضوع اغلب منجر به عوارض سلامتی شده و این افراد خطراتی مانند بیماری عروق کرونر (CAD)، عملکرد سیستم ایمنی به خطر افتاده و التهاب مزمن برای خود ایجاد میکنند.
تحقیقات در این زمینهها در حال رشد است تا پزشکان و سایر معالجه کنندگان به شناسایی ریسک بیمار و مناطق مورد نیاز مراقبتهای لازم کمک کنند.
تلاش سخت برای سرکوب یا پنهان کردن احساسات فرد دارای شخصیت نوع D میتواند باعث ناراحتی بزرگ برای بدن مانند افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون و افزایش قند خون شود.
تحقیقات قبلی توسط دونولت (Denollet) نشان داد كه چقدر صفات نوع D می توانند بر سلامت جسمی تأثیر بگذارند.
در بررسی بیش از 300 بیمار در یک برنامه توانبخشی قلبی، آنها دریافتند که تقریباً 27 درصد از بیماران دارای شخصیت نوع D طی 10 سال بعد فوت کردهاند، در حالی که در گروهی که به عنوان خصوصیات شخصیتی نوع D مشخص نشدهاند، تنها در حدود 6 درصد از بیماران در طی 10 سال فوت کردهاند.
علاوه بر این، از میان تقریباً 900 بیماری که تحت عمل جراحی عروق کرونر قرار گرفته اند، بیماران نوع D بیش از چهار برابر احتمال حمله قلبی داشتند یا در طی نه ماه بعد از عمل جراحی فوت کردند.
روابط
از آنجا که شخصیتهای نوع D همیشه با نگرانی و غم و اندوه دست به غریبان هستند و همچنین میتوانند در هنگام درگیر شدن با تعاملات اجتماعی چالش برانگیز باشند، بنابراین روابط میتواند زمینه چالش برای افراد دارای ویژگیهای شخصیتی نوع D باشد.
مهار اجتماعی، توانایی فرد در برقراری ارتباط با دیگران را در هر سطح از روابط، از کسانی که در نقشهای گاه به گاه مانند همکاران یا آشنایان ظاهر میشوند گرفته تا دوستی و روابط صمیمی محدود میکند.
وقتی افراد نوع D متوجه میشوند که میتوانند با کسی ارتباط برقرار کنند، رشد و حفظ رابطه ممکن است دشوار باشد.
زیرا اثر منفی آنها همچنان خود را در روابط به صورت پویا نشان میدهد.
آنها می توانند بدبین، افسرده و به طور بالقوه غیرقابل دستیابی برای همسر، دوستان و اعضای خانواده درک شوند.
مدرسه و شغل
افراد با ویژگیهای شخصیتی نوع D میتوانند چالشهایی را در مدرسه یا محل کار تجربه کنند.
با گرایش به مهار اجتماعی بیشتر، برای افراد نوع D توسعه و حفظ ارتباط با دیگران میتواند دشوار باشد.
این گرایش به اجتناب یا مقاومت در برابر تعاملات اجتماعی میتواند یافتن احساس تعلق و منافع مشترک با دیگران را چالش برانگیز کند، همچنین باعث شود افراد نوع D هنگام مواجهه با وظایف گروهی یا پروژههایی که نیاز به همکاری با دیگران دارند، احساس پریشانی کنند.
به دلیل ماهیت بیشتر مهار شده آنها، افراد نوع D ممکن است با اخلاق عدم تمایل به مشارکت دیده شده و یا شناخته شوند.
با دانستن اینکه افراد نوع D اغلب با تجربه احساسات ناخوشایند و کشمش با گفتگوی منفی به چالش کشیده میشوند، قابل درک است که میتوانند با برنامه ریزی و رسیدن به اهداف شخصی نیز دچار چالش شوند.
استرس بیش از وظایف یا پروژهها چه در محل کار و چه در مدرسه، میتواند باعث شود افراد نوع D نگرانی بیش از حد داشته باشند.
در این وضعیت عاطفی، آنها ممکن است تمایل به پیش بینی نتایج منفی داشته باشند یا به راحتی میتوانند دلایلی را پیدا کنند که نتیجه آن خوب نباشد.
اگر شما دارای شخصیت نوع D هستید، چه مراحلی را باید طی کنید؟
اگرچه افراد دارای شخصیت نوع D به عنوان کسانی که از پریشانی بیش از حد رنج میبرند شناخته میشوند، اما می توانند روشهایی را یاد بگیرند تا به آنها در جهت زندگی کامل و لذت بخش کمک کنند.
نه تنها با انجام برخی از این مراحل میتوان تجربیات و چشم اندازهای احساسی آنها را تغییر داد، بلکه سلامت جسمی آنها نیز بهبود خواهد یافت.
یادگیری روشهای جدید برای مقابله با استرس، افزایش امید و خوش بینی و غلبه بر مهار اجتماعی میتواند عوامل اصلی در کمک به افراد نوع D در داشتن زندگی بهتر باشد.
مراحل مفیدی که یک فرد دارای شخصیت نوع D میتواند برای بهبود کیفیت زندگی آنها را انجام دهد شامل مراحل زیر است:
- خود گفتگویی مثبت: شناسایی و به چالش کشیدن الگوهای قدیمی گفتگوی منفی میتواند به افراد کمک کند تا درک کنند که
این امر در تصمیم گیری، رفتارها و روابط آنها چه تأثیری داشته است.
صرف زمان برای کشف و گنجاندن گفتگوی صادقانه و مثبت، میتواند یک بازیکن تعویضی برای افراد نوع D باشد.
- تنظیم هیجان و احساسات: کشمکش با غم و اندوه، استرس و نگرانی میتواند چالشی برای انواع شخصیت نوع D باشد.
درک چگونگی عملکرد این احساسات و تنظیم اینکه چگونه آنها میتوانند به ما کمک کنند، میتواند باعث تصمیم گیری سالم تر و پریشانی کمتری شود.
به عنوان مثال ، آنها میتوانند به این نکته فکر کنند که: “وقتی احساس آزردگی میکنم ، به چه چیزی نیاز دارم؟”
- مهارتهای مقابله سالم: ترکیب کردن رفتارهای جدید و سالم برای مقابله با لحظات پریشانی میتواند کمک کننده باشد.
از آنجا که بسیاری از افراد نوع D به خوبی در به درون خود ریختن و پنهان کردن احساساتشان بسیار حرفهای عمل میکنند، یادگیری آگاهی بیشتر از الگوهای عاطفی خود میتواند به آنها کمک کند تا در دفع پریشانی بهتر و مقابله با روشهای سالم تر بتوانند بهتر حرکت کنند.
- مهارتهای بین فردی: مهار اجتماعی، ویژگی بارز شخصیت های نوع D است، بنابراین یادگیری چگونگی غلبه بر چالشهای اجتماعی مهم است.
یافتن راههایی برای ارتباط با دیگران، جستجوی علایق مشترک و یادگیری چگونگی تجربه ریسکهای عاطفی کوچک با دیگران، میتواند یک تمرین عالی را ارائه دهد.
این تمرین میتواند مثلاً به سادگی “سلام دادن” به شخصی جدید یا یادگیری چگونگی شروع گفتگو با دیگران باشد.
- ورزش: درگیر کردن ورزش منظم در کارهای روزمره ما میتواند در سطوح مختلف کمک کننده باشد.
برای کسانی که از خصوصیات شخصیتی نوع D برخوردار هستند ، ورزش منظم به آنها این امکان را میدهد تا احساسات خود را بهتر تنظیم کرده و رفتارهای مقابلهای سالم را پیدا کنند.
ورزش بدنی به تنظیم هورمونهای استرس کمک میکند و میتواند فرصتی برای رفع تنش ایجاد کند.
- تحمل غم و اندوه: زندگی به طور طبیعی فراز و نشیبهایی دارد، بنابراین از بین بردن کامل غم و ادوه در زندگی ممکن نیست.
اما یادگیری روشهای سالم برای مدیریت لحظات استرس زا میتواند کمک بزرگی کند.
تکنیکهایی مانند تنفس منظم و عمیق، ذهن آگاهی و تمرین قدردانی نمونههایی از روشهای مناسب برای مدیریت شرایط استرس زا هستند.
- خودکارآمدی: افراد با خصوصیات شخصیتی نوع D به سختی میتوانند احساس امید و توانمندی برای تأثیرگذاری بر تغییر در زندگی خود را پیدا کنند.
کشف و تجلیل از پیروزیهای کوچک میتواند به این افراد در افزایش حس خودکارآمدی آنها کمک کند.
خودکارآمدی مفهومی است که بر پایهی چگونگی اعتقاد ما به خودمان استوار است و به معنای آن است که به عنوان مثال، چقدر خودمان را قادر به انجام موفقیت آمیز وظایف و کارها بدانیم.
جشن گرفتن پیروزیها (مهم نیست که چقدر کوچک باشند) و در نظر گرفتن نقاط قوتمان میتواند به ما کمک کند تا احساس خودکارآمدی را افزایش دهیم.
- ایجاد روابط: به دلیل مهار و ترس از رد و قضاوت، قابل درک است که افراد دارای شخصیت نوع D در ایجاد و حفظ روابط صمیمی دچار مشکل هستند.
یادگیری چگونگی اعتماد، برقراری ارتباط مؤثر و همسر زندگی سالم بودن میتواند در افزایش کیفیت زندگی در این زمینه مؤثر باشد.
گرفتن مشاوره در این زمینه میتواند به افراد کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه به طور مؤثر در روابط رفتار کنند و راهنمایی شوند که چگونه میتوانند ارتباطات نزدیک و سالم برقرار و حفظ کنند.
- تعیین هدف: امید و خوش بینی همیشه یک چالش برای افراد دارای شخصیت نوع D است.
یادگیری تعیین اهداف معنادار میتواند به این افراد کمک کند تا ارزشها و اولویتهای شخصی خود را شفاف سازی کنند.
هدف گذاری کوتاه مدت میتواند به این افراد اجازه دهد یاد بگیرند که با افزایش امید، خوش بینی و اعتماد به نفس به آینده خود متمرکز شوند.
- ذهن آگاهی: ذهن آگاهی، دعا و مراقبه (مدیتیشن) میتواند به شخصیتهای نوع D راهی برای یافتن آرامش، افزایش آرامش،
بازیابی مجدد امید و ارائه یك روش قابل اطمینان برای تنظیم احساسات آنها در مواقع غم و اندوه ارائه دهد.
از لحاظ عاطفی و جسمی فواید زیادی برای تمرین ذهن آگاهی و یادگیری چگونگی کاهش سرعت خود در هنگام شروع غم و اندوه وجود دارد.
چگونه به یک فرد دارای شخصیت نوع D کمک کنیم؟
ممکن است شما از شخصی با خصوصیات شخصیتی نوع D دوری کنید، چرا که میتواند چالشهای خاص خود را ایجاد کند.
دانستن اینکه افراد نوع D تمایل دارند دچار پریشانی شوند، و به خوبی آموخته اند که آن را به درون خود بریزند و به خوبی پنهان کنند، به اطرافیان دانستن این موضوع را که چه زمانی میتوانند به آنها کمک کنند دشوار میکند.
شاید هم یک فرد نوع D در زندگی شما ممکن است آنقدر خوب باشد که احساسات منفی خود را پنهان کند یا آنها را خفه کند، به طوریکه شاید تعجب آور باشد که آنها در تمام لحظات با خود میجنگند.
پس چگونه میتوانید به آنها کمک کنید؟ چند روش وجود دارد که عاشقان و همسران میتوانند برای کسانی که از خصوصیات شخصیتی نوع D برخوردار هستند، حمایت و تشویق کنند.
مهمترین قدمی که میتوانید بردارید راه یافتن به درون شخص است.
لازم نیست که دقیقاً چه چیزی را بگویید، فقط مهم است که تلاش کنید تا به هدف برسید و با آنها ارتباط برقرار کنید.
افراد با خصوصیات شخصیتی نوع D میتوانند در غم و اندوه خود احساس تنهایی کنند و از اینکه بخواهند اجازه دهند هرکسی را وارد تجربه عاطفی خود کند، مردد شوند.
از آنجا که وارد شدن به قلب آنها دشوار است، میتواند برای دلدادگان این افراد مفید باشد که هر از چندگاهی با آنها ارتباط برقرار کنند و ببینند که چگونه میتوانند وارد زندگی آنها شوند.
حتی اگر فرد نوع D بحث در مورد احساسات خود را دشوار ببیند یا به شما اجازه ورود به حریم شخصیاش را ندهد، این واقعیت که شما برای دستیابی به او زمان صرف کردید مورد توجهاش قرار گرفته و از شما قدردانی میکند.
اگر فرد مقابل نوع D شما تمایل به عقب نشینی دارد و این احساس انزوا بر سلامت جسمیاش تأثیر میگذارد، از فرصتی استفاده کنید که اور را با خود به سالن ورزشی دعوت کنید، پیاده روی کنید یا با هم به یک فعالیت سرگرم کننده و سالم بپردازید.
هر چیزی که به او فرصت حرکت و ارتباط با دیگران را میدهد میتواند برای فرد نوع D فواید خوبی داشته باشد.
ایجاد و ارائه فضایی ایمن از نظر احساسی برای صحبت کردن برای شخصیت نوع D مفید است.
ترس از طرد و قضاوت باعث میشود كه آنها نخواهند کسی وارد حریم شخصیشان شود و این پیش زمینه میتواند اعتماد را دشوار کرده یا آسیب پذیری در برابر افراد را بیشتر کند، حتی در مورد آنهایی كه نزدیك خانه و خانواده هستند.
هنگامی که آنها آماده هستند، نشان دادن علاقه به حس خوب عاطفی به آنها اطمینان میدهد که همیشه در دسترس هستید.
برای کمک به فرد نوع D مهم است که یاد بگیرند که در هنگام غم و اندوه به دیگران دسترسی پیدا کنند، نه اینکه احساسات خود را پنهان کرده و در خود بریزند و احساس انزوا کنند.