امروزه افراد بسیاری درگیر اختلالات روانشناختی همچون استرس، اضطراب، افسردگی، عدم اعتماد به نفس و … هستند و روز به روز نیز تعداد افراد مبتلا به این نوع اختلالات در حال افزایش است. اما چرا هیچکس به دنبال یافتن راهی برای بهبود نیست؟
در ادامه با کلینیک اعصاب روان هیربد همراه باشید.
اختلالات روانشناختی و راهی برای شروع درمان
حالت چطوره؟ یک سوال ساده که قادر است تا دامنه وسیعی از پاسخ ها را در بر گیرد. اغلب افراد بلا فاصله و به صورت غریزی در پاسخ به این سوال جواب می دهند “خوبم”، تقریبا قبل از اینکه شما مفهوم این سوال را درک کنید کلمه “خوبم” از دهان شما خارج شده است.
همانگونه که شما به صورت غریزی این پاسخ را به فرد پرسشگر می دهید او نیز انتظار پاسخی اینچنینی را از شما خواهد داشت. درست است که همه افراد در جواب احوال پرسی ها به صورت غریزی جواب می دهند “خوبم” اما این یک دروغ بزرگ است، در این اوقات فرد ترجیح می دهد تا به دروغ خود را خوب معرفی زیرا دوست ندارد وضعیت واقعی خود را برای دیگران شرح دهد.
ریشه یک تفکر غلط!
می توان گفت دلیل انجام این کار نوعی ترس از خراب شدن وجه فرد در اجتماع و یا نزد نزدیکان اوست، اما واقعا اگر در پاسخ این سوالبه عنوان مثال جواب دهید که “خوب نیستم” و یا اینکه “این هفته اصلا هفته خوبی نبود” واقعا چه اتفاقی خواهد افتاد؟ تصور کنید این مکالمه ممکن است به کجا ختم می شود؟
همین نکته نشان دهنده طرز تفکر غلط و نادرستی است که در جامعه ریشه دارد، افراد بر این باورند که حرف زدن درباره سلامت روانشان نوعی ننک است و حتی باعث خواهد شد که دیگران آنان را دیوانه خطاب کنند، این طرز تفکر غلط آنچان ریشه دار است که حتی در ابتدایی ترین تعاملات روزانه ما نیز ریشه خشکانده است!
نوع پاسخ دادن ما به این سوال به خودی خود نوعی مبارزه با ارتقاء سطح فرهنگ افراد در رابطه با دانش روانشناسی است، وقتی که فرد حتی در یک تعامل معمولی با دیگران برای اینکه تصور آنان نسبت به وی عوض نشود کلام به دروغ می گشاد چگونه میتوان انتظار این را داشت که وی حاظر باشد برای درمان اختلالات روانشناختی جدی تر به پزشک مراجعه کند؟
باور های خود را تغییر دهید
بر اساس مطالعات صورت گرفته در بنیاد ملی سلامت ایلات متحده در سال 2017، مشخص شد که از هر 5 نفر یک نفر به اختلالی روانشناختی مبتلاست، از این آمار به عنوان به عنوان یکی از مهم ترین آگاهی های بهداشتی در سراسر دنیا یاد می شود، اما نکته حائز اهمیت این است که تا زمانی که ما باور های این چنینی را در خود پرورش می دهیم هیچ راهی برای بهبود وجود نخواهد داشت!
وقتی که می گوییم یک نفر از هر پنج نفر یعنی ممکن است شما و یا یکی از اعضای خانواده شما هم جزء این افراد باشند، 20 نفر از یک جمع 100 نفره، تعدادی از افرادی که روزانه با آنها تعامل دارید و حتی یکی از کسانی که همین الان در نزدیکی شما قرار دارند، پس این آمار زیادی بزرگ است! برای لمس بیشتر موضوع می تواند آما را واد زندگی خود بکنید، به این معنا که اطارفیان خود را نیز وارد آمار کرده و دوباره سرشماری کنید، قطعا نتیجه شوک برانگیز خواهد بود، چگونه ممکن است 20% افراد یک جامعه به این اختلال مبتلا بوده و هیچ کاری برای مبارزه با آن انجام ندهند؟
برای از بین بردن این تابو کافی است از خودمان شروع کنیم، در پاسخ به این سوال “حالت چطوره” خیلی صادقه وضعیت خود را بیان کنیم، یک پاسخ صادقانه به ما کمک خواهد کرد تا خودمان را به یک گفتگوی عمیق تر بکشانیم و سعی کنیم تا مشکلمان را بیان کنیم، زمانی که این گفتگو ها بیشتر شوند علاوه بر اینکه به اختلالات درونی خود پی خواهیم برد، به جامعه نیز کمک خواهیم کرد تا بتواند این نوع تفکرات منفی و غلطی که درباره بهداشت روانشناختی در آن ایجاد شده را از بین ببرد.
خود را بروز دهید
زمانی که ما درباره وضعیت ذهنی فعلی خود با دیگران دیگران صادق باشیم می توانیم از آنها به عنوان “سنگ صبور” خود استفاده کنیم، بیان این نوع مشکلات علاوه بر کم کردن بار سنگینی که بر دوش شماست به شما، کمک خواهد کرد تا بتوانید بت عدم بیان اختلالات روانشناختی خود نیز بشکنید و قبول کنید که حال شما همیشه هم خوب نیست!
امروزه یکی از نیاز های اصلی جامعه تغییر تفکر منفی درباره اختلالات روانشناختی نیست، همه افراد حق دارند تا گاهی نیز “خوب نباشند”. پس وقتی کسی از شما در رابطه با حالتان سوال می پرسد صادق باشید.
البته این یک برداشت غلط است که ما در جواب همه صادق باشیم و سفره دلمان را برای همه باز کنیم! گاهی اوقات نیز “خوبم” بهترین پاسخی است که می توانیم در پاسخ به سوال دیگران بدهیم، گاهی قرار است با فردی جدید آشنا شوید و رابطه تازه ای را شروع کنید، در این زمان قطعا یک پاسخ منفی شرایط مناسبی را برای شما در پی نخواهد داشت، زمانی باید وضعیت واقعی خود را بیان کنید که با فرد مقابلتان رابطه صمیمانه ایجاد کرده باشید تا بتواند به خوبی احساسات خود را بیان کنید.
زمانی که ما گفتگو هایی صادقانه را درباره سلامت روان خود با دیگران آغاز می کنیم در واقع علاوه بر کمک به خودمان به بهزیستی جامعه نیز کمک خواهیم کرد، زیرا هیچکس نمی داند کی چکسی یکی از پنج نفری است که به این بیماری مبتلاست!
درباره نویسنده
Cameron Gordon دانشجوی دانشگاه کالیفرنیا است که در دو رشته اصلی زبان انگلیسی و اسپانیایی در حال تحصیل است، وی علاقمند به ترویج، تحقیق و مطالعه در رابطه با ارتقاء سلامت روان است و اشتیاق به دست یابی به شغلی متمرکز بر نویسندگی و تحصیل را در سر دارد.