کلید طلایی برای افزایش خلاقیت و ایده پردازی در حل مسائل

ایده پردازی

خلاقیت و ایده پردازی از جمله مهم ترین کلید های دستیابی به موفقیت به شمار می آیند، امروزه یکی از روش های اصلی برای پیشبرد راهبرد های اساسی هر شرکتی برگزاری جلسات ایده پردازی یا ایده نگاری می باشد، اما چگونه می توان بهره وری این جلسات را افزایش داد و یا اینکه قدرت خلاقیت و یا ایده پردازی را بالا برد؟

در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

شابد شما هم تا کنون در جلسات افزایش خلاقیت و یا ایده پردازی شرکت کرده باشید. در اینگونه جلسات معمولا از ایده های خلاقانه برای برای حل یک مشکل بهره می گیرند.

جلسات ایده پردازی و افزایش خلاقیت

با این حال در اغلب این نوع جلسات باز هم از تمام ایده ها استفاده نمی شود؛ در این نوع گروه ها معمولا چند فرد ایده پرداز وجود دارند که ایده ها و خلاقیت های خود را رو می کنند و دیگران بجای استفاده از خلاقیت خود، بیشتر نظر خود را روی موضع مطرح شده توسط این افراد متمرکز کرده و به بحث در رابطه با آن می پردازند، بدون اینکه هیچ ایده خلاقانه ای از خود رو کرده باشند!

یکی از مهم ترین اشکالاتی که به چنین جلساتی وارد می شود همین مورد است. در برخی مواقع نیز بعضی از اعضای گروه ممکن است به دلیل خجالتی بودن، ترس از رد شدن نظر و یا جدی گرفته نشدن از گفتن ایده خود اجتناب کنند.

عده ای دیگر نیز ممکن به دلیل اینکه فکر می کنند نظرشان ممکن است بیش از حد جسورانه یا ظالمانه باشد از گفتن آن امتناع می کنند، حتی برخی افراد به دلیل ترس از ریسک کردن و گفتن ایده هایی با ریسک بالا هرگز ایده خلاقانه خود را بیان نکنند.

اصولا برخی افراد شخصیت محافظه کاری دارند و اغلب سعی می کنند تا در اینگونه جلسات ایده دیگران را بشنوند و درباره آن به گفتگو بپردازند و یا راه حلی جایگزین را پیشنهاد دهند.

اجازه فکر کردن را از دیگران نگیرید!

اینکه شما چه طور شخصیتی داشته باشید و در چه نوع جمعی حاضر باشید تاثیر بسیاری در ایده پردازی و حتی بیان آن ایده از جانب شما دارد.

به عنوان مثال اگر شما در یک گروه پر تنش عضو باشید قطعا بیان نقطه نظرتان برای شما سخت خواهد بود

برعکس اگر گروه شما از صمیمی بالایی برخوردار باشد قطعا شما این جسارت را به خود خواهید داد که ایده تان را بیان کنید هرچند ممکن است این ایده از نظر خودتان هم مسخره باشد.

برگزاری جلسات ایده پردازی و یا خلاقیت می تواند اهرمی موثر برای وادار کردن افراد به فکر کردن درباره یک مشکل و طریقه حل آن باشد،

اما زمانی این جلسات موثر خواهند بود که شما بتوانید نقطه نظرات خود را بیان کنید و از بازگو کردن آنها واهمه ای نداشته باشید.

برای این کار لازم است تا چاره بیندیشید. در روال معمول جلسات ایده پردازی معمولا یک نفر نقش بازیکن اصلی را ایفا می کند و بقیه اجازه حرف زدن درباره ایده خود را نمی یابند،

در آخر جلسه نیز همه افراد درباره نقطه نظر این فرد به اجتماع آرا می رسند و عملا هیچ ردی از اولین ایده خلاقانه ای که با شنیدن این مشکل به ذهنشان رسید باقی نمی ماند.

مسدود کردن مغز

این نوع برخورد در علم روانشناسی مسدود کردن نامیده می شود، شما با مسدود کردن ایده های دیگران و یا با مسدود شدن ایده هایتان از جانب دیگران عملا قدرت خلاقیت و ایده پردازی را از دیگران یا خودتان سلب می کنید و عملا میزان خلاقیت و بهره وری جلسات به حد چشم گیری کاهش خواهد یافت.

اما در این مقاله قصد داریم تا شما را با نحوه مدیریت اینگونه جلسات آشنا کنیم تا بتوانید به بهترین نحو از آن در کنار تیم خود بهره ببرید.

Brain writing کلید حل این مشکل

ایده پردازی

برای اولین بار این Bernd Rohrbach بود که در سال 1969 این ایده را یک مجله آلمانی به چاپ رساند. روشی برای تولید ایده و همچنین یافتن بهترین راه حل برای برطرف کردن یک مشکل.

Brain writing را می توان موثر ترین روش برای ایده پردازی و دست یافتن به همه ایده دانست،

این روش فرصت مشارکت را به همه اعضای گروه داده و آنها را قارد می سازد تا بدون مسدود شدن افکارشان فرصتی برای ایده پردازی و افزایش خلاقیت را به خود بدهند.

شروع کنید

  • برای این کار به هر فرد حاضر در جلسه یک کاغذ و خودکار بدهید.
  • ازهر فرد بخواهید تا مشکلی که قرار است برای حل آن ایده پردازی کند را در بالای صفحه یادداشت کند.

نکته: هیچکس نباید نام خود را بر روی برگه بنویسد.

  • یک نفر را به عنوان ناظر و مدیر در هر دور انتخاب کنید
  • 3 دقیقه زمان را در نظر بگیرید و از هر فرد بخواهید تا ایده مد نظر خود برای حل مشکل را یادداشت کند.
  • هیچکس حق ندارد ایده خود را ویرایش کند و همچنین اجباری برای ارائه کامل ایده وجود ندارد.
  • برای کامل کردن ایده ها می توان از فرم بعدی که در اختیار افراد به عنوان فرم آزاد قرار می گیرد استفاده کرد.
  • پس از 3 دقیقه کاغذ ها را جمع کنید
  • حالا دوباره همین کار را تکرار کنید.
  • از اعضای تیم بخواهید برای حل مشکل 3 ایده ارائه دهند
  • افراد می توانند از همان ایده های قبلی استفاده کنند و یا ایده های جدیدی را جایگزین کنند.

نکته: این مدیران هستند که تصمیم می گیرند این روند چند دور ادامه یابد.

حالا پس از اتمام ایده پردازی و خلاقیت، تمامی ایده ها را روی یک صفحه بزرگ بنویسید و یا برو روی کاغذ های جداگانه در اختیار هر فرد قرار دهید.

سپس از اعضای گروه بخواهید بهترین ایده ها را انتخاب کنند و در رابطه با بهبود این ایده به تبادل نظر بپردازید.

مزایای استفاده از Brain writing یا ایده نگاری

از جمله مزایایی که برای استفاده از این روش در یک گروه وجود دارد می توان به این موارد اشاره کرد.

  • به علت اینکه هیچ بحث . گفتگوی در طول دوره های ایده نگاری وجود ندارد، شما می توانید تعداد زیادی از ایده های خلاقانه را در یک زمان بسیار کوتاه تولید کنید.
  • همه اعضای گروه – حتی افراد آرام و خجالتی – فرصتی برابر برای ارائه ایده های خود برای بررسی دارند.
  • همه چیز ناشناس است! هیچکس نمی داند کدام ایده مربوط به چه شخصی است! پس هر کسی قادر است تا ایده های خود را بدون هیچ ترس و محدودیتی ارائه کند.
  • همه افراد قادرند تا هرنوع ایده ای را ابراز کنند، هرچند که شاید مسخره به نظر بیاید و یا مورد استقبال قرار نگیرد.
  • تبادل کاغذ ها این اجازه را به افراد می دهد تا ایده های دیگران را مورد بررسی قرار دهند اما به شیوه ای بسیار خلاقانه و متمرکز تر.

چه زمانی از ایده نگاری استفاده کنیم؟

Brain writing می تواند برای کمک به حل تقریبا تمام مشکل مورد استفاده قرار گیرد. این روش اغلب در زمینه بازاریابی، طراحی و دست یابی به ایده ای خلاقانه استفاده می شود، اما در سایر زمینه ها نیز می تواند بسیار مفید باشد.

شما با استفاده از این روش در جلسات خود قادر خواهید بود تا به بهترین نتیجه دست پیدا کنید و یا مشکل خود را در مناسب ترین زمان ممکن و با بهترین هزینه برطرف سازید.

منبع: سایت mindtools

لطفا امتیاز دهید

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت

چرا باور داشته باشیم ؟

پایش و سنجش آنلاین نتایج درمان

نوبت دهی آنلاین

آزمون های آنلاین روانشناختی معتبر

امکان مشاوره آنلاین از طریق وب

ارتباط با درمانگران عضو باور

نسخه دارویی آنلاین و یادآور پیامکی

تست افسردگی، اضطراب، استرس

تست زیر بر مبنای مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS-42 طراحی شده است و پاسخدهی به آن حدود 15 دقیقه زمان می برد.

ثبت نام جهت دسترسی بعدی شما به نتایج آزمونهایتان است.

تهیه و تنظیم: تیم تحقیق و توسعه باشگاه اعصاب روان هیربد