ریتم شبانه روزی چرخه ای است که به بدن میگوید چه زمانی بخوابد، چه زمانی بیدار شود و چه زمانی بخورد.
ریتم شبانه روزی فرآیندهای بیولوژیکی و روانی است که هر روز با الگوهای قابل پیش بینی در نوسان هستند.
این ریتم داخلی تحت تأثیر نشانههای بیرونی مانند نور خورشید و درجه حرارت است که به تعیین اینکه آیا فرد در زمانهای مختلف روز احساس انرژی و یا خستگی میکند، کمک میکند.
برای آشنایی بیشتر با ریتم شبانه روزی و تأثیر ثابت نگهداشتن آن بر کیفیت زندگی در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.
ریتمهای شبانه روزی توسط یک ساعت ارشد اداره میشود. این ساعت گروهی از نورونها به نام هسته سوپراکیاسماتیک است که در منطقه ای از مغز به نام هیپوتالاموس واقع شده اند.
این ساعت ارشد، نشانههایی از محیط را به دستورالعملهای بدن تبدیل میکند.
به عنوان مثال، گیرندههای موجود در چشم، نور خورشید را تشخیص میدهند و سیگنال را به سمت هسته فوق مغزی عبور میدهند تا تولید هورمونی ملاتونین که باعث خواب آلودگی میشود را تحریک میکند.
ساعت بیولوژیکی فرد میتواند زودتر یا دیرتر تنظیم شود، اما ثابت نگه داشتن نشانههایی که بر ریتم شبانه روزی تأثیر میگذارد میتواند به همه کمک کند تا روال خود را حفظ کنند.
هر روز بیدار شدن و رفتن به خواب و قرار گرفتن در معرض نور خورشید و تاریکی در زمانهای همیشگی، از تولید مداوم ملاتونین پشتیبانی میکند.
بنابراین، اجتناب از صفحه نمایش در شب، تغییری است که میتواند به نفع کسانی باشد که به به خوابی بهتر امیدوار هستند.
بعضی اوقات این تغییرات خارج از کنترل شخص است، مانند مسافرت رفتن. تأخیر در همه برنامهها هنگامی اتفاق میافتد .
که ساعت داخلی و نشانههای خارجی به صورت اشتباه تنظیم میشوند، که قبل از اینکه دوباره دو نیرو دوباره تراز شوند، میتواند منجر به خستگی یا تحریک پذیری عصبی شود.
همراه گرامی سایت کلینیک اعصاب و روان هیربد در صورتی که به بررسی تخصصی موضوع مطرح شده در این مقاله، در مورد خود علاقه مند هستید، جهت مشاوره از متخصصین روانپزشک و روانشناس کلینیک آنلاین هیربد لینک زیر مراجعه نمایید.
http://hirbodclinic.com/treatment/ocr
چرا ثابت بودن ریتم شبانه روزی مهم است؟
هنگامیکه ریتم شبانه روزی مختل شود، الگوهای خواب و خوردن میتوانند به صورت غیر عادی انجام شوند.
تحقیقات در حال رشد در حال ترسیم نقشه مضرات ناشی از این ریتم مانند اختلالات خواب، چاقی، دیابت، مشکلات قلبی و عروقی و بیماریهای سلامت روان مانند افسردگی و اختلال دوقطبی است.
در تکریم پژوهشهای اهمیت درک چرخه خواب، به محققان جفریهال (Jeffrey Hall)، مایکل روزباش (Michael Rosbash) و مایکل یانگ (Michael Young) که مکانیسمهای مولکولی کنترل ریتم شبانه روزی را مطالعه کرده اند.
جوایز نوبل 2017 را در دسته فیزیولوژی یا پزشکی اعطا کردند.
منبع: psychologytoday