چگونه می توانیم به یک فرد مبتلا به استرس کمک کنیم؟

استرس یک اختلال شایع در اغلب افراد به شمار می آید، اطرافیان فرد یکی از مهم ترین موارد در درمان و یا دامن زدن به اختلالاتی این چنینی به شمار می آیند،

قطعا شما هم دوستانی دارید که از این مشکل رنج می برند پس برای کمک به آنها لازم است تا این مطلب را مطالعه کنید.

در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

اجازه دهید برای درک کامل مسئله موضوع را با بیان یک مثال باز کنیم.

لارا و کیسی دو دوست بودند که در یک اداره کار می کردند، متاسفانه کیسی از اختلال استرس رنج می برد و لارا به خوبی می توانست این مسئله را درک کند، وی سعی داشت تا در حل این مسئله به دوست خود کمک کند اما نمی دانست چگونه و از چه راهی؟

استرس و درمان آن

در نهایت لارا تصمیم گرفت تا سکوت کرده و بجای دخالت و کمک به کیسی او را به حال خود رها کند، همین مسئله باعث شد تا دوستی و رابطه آنها تحت شعاع قرار گیرد و بعد از مدتی همه چیز ناپدید شود،

این در حالی بود که اگر لارا کمی با این مسئله آشنایی داشت قادر بود تا هم به کیسی کمک کند و هم رابطه دوستانه خود را حفظ کند، کیسی هم مجبور به ترک محل کار و شکست در این محیط جدید نمی شد.

در این مقاله قصد داریم تا به شما بیاموزیم چگونه استرس را در افراد خانواده و دوستانتان تشخیص داده و برای کمک به درمان آنها اقدام کنید.

نحوه شناسایی استرس در دیگران

زمانی فرد دچار استرس خواهد شد که ماموریت محول شده به وی بیشتر از حد توان او باشد و یا اینکه خود فرد چنین تصوری از توانایی های خود داشته باشد.

در برخی موارد وجود فشار برای انجام کارها می تواند سبب موفقیت فرد شود اما فشار بیش از حد فرد را دچار استرس خواهد کرد.

در اینجا چند نمونه از رفتار های غیر معمول وجود دارد که می‌ تواند نشانه‌ ای از وجود استرس باشد:

  • تکان خوردن های دائمی و غیر طبیعی
  • عدم داشتن تمرکز
  • عدم توانایی در تصمیم گیری
  • بی ثباتی
  • ناپایداری و بی ثباتی عاطفی
  • اضطراب
  • رفتار دمدمی و متغیر

چرا این افراد باید پشتیبانی شوند؟

حتی بعد از متوجه شدن و داشتن اطمینان از مبتلا بودن فرد به اختلال استرس باز هم درمیان گذاشتن این مسئله با وی و مشاوره به او برای کمک کردن، کاری دشوار است.

به عقیده شما ممکن است این کار سبب رنجش او شده و یا موجب افزایش استرس در وی شود.

اما ارائه پشتیبانی از جانب شما می تواند اولین قدم مهم در مبارزه با مشکلات جدی ذهنی و فیزیکی ناشی از استرس بیش از حد، مانند فرسودگی، افسردگی، بی خوابی، خستگی و حتی بیماری های قلبی در فرد مبتلا باشد.

عواقب وجود استرس در یک فرد می تواند به سادگی دیگران را نیز درگیر کند؛

به عنوان مثال تاثیر عملکرد نامناسب یک فرد در عملکرد مجموعه، اما حمایت از این فرد علاوه بر تحکم دوستی، موجب ارتقاء عملکرد کل مجموعه خواهد شد.

چگونه به افراد مبتلا به استرس کمک کنیم؟

برای کمک به افراد مبتلا به استرس روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه شما را با 5 کلید طلایی آشنا خواهیم کرد.

ارتباط برقرار کنید

وقتی متوجه وجود استرس در فرد شدید به سراغ وی بروید و از او بپرسید که در حال انجام چه کاری است؟

شاید برای اولین بار برقراری این ارتباط برای شما کمی سخت بوده و نیاز به شجاعت بیشتری داشته باشد به خصوص وقتی که فرد مقابل شما عصبانی است،

پس لازم است تا جوانب احتیاط را بسنجید! برای شروع یک مکان خلوت را برای برقراری ارتباط انتخاب کنید، رفتارتان می بایست کاملا مودبانه باشد.

گفتگو را با سوالات خنثی شروع کنید تا فرد به باز کردن مسئله تشویق شود؛ به عنوان مثال، “به نظر خوب نمیای” یا “چرا تمرکز نداری؟” یا “حالت خوبه؟” می تونم کمک کنم؟

در این زمان شاید او تمایلی به حرف زدن نداشته باشد پس شما هم باید به حریم خصوصی او احترام بگذارید البته برای اتمام صحیح ماموریت خود در آخر می توانید به او بگوید “هر وقت که نیاز به گپ زدن داشت می تواند به سراغ شما بیاید”

حال در صورتی که شروع به حرف زدن کرد از هوش عاطفی خود استفاده کنید و بدون قضاوت کردن فقط او را گوش دهید. با این کار شما احساس امنیت را به او منتقل خواهید کرد. گاهی گوش کردن می تواند یک معجزه در تسکین دادن و کاهش استرس فرد باشد.

مشکل را ریشه یابی کنید

بروز استرس می تواند ریشه در مسائل متفاوتی داشته باشد،  ممکن است در فواصل منظم (هنگام تهیه گزارش های ماهانه، یا پرداخت هزینه وام مسکن)، پیوسته (یک رابطه دشوار در کار یا در خانه)، یا به یکباره (مقابله با ضرر و زیان شخصی و داغ دیدن) باشد.

حمیات و پشتیبانی شما رابطه مستقیمی با ریشه مشکلات در همکار شما دارد، بنابراین سعی کنید با پرسیدن سوالات باز او را تشویق کنید تا در مورد احساسات خود صحبت کند؛ سعی کنید سوالات درستی را انتخاب کنید و به ریشه مسائل برسید.

معمولا مشکلات به وجود آمده در محیط کار ریشه در یکی از این 3 منبع دارند:

  • حجم کاری: میزان حجم کاری و توانایی فرد رابطه مسقیمی با بروز استرس در فرد دارند.
  • صلاحیت: ممکن است فرد احساس کند صلاحیت و توانایی لازم برای انجام این کار را ندارد.
  • روابط: ممکن است وجود یک فرد در محیط کار باعث آزار وی شده و باعث ایجاد استرس در او شود.

البته لازم به ذکر است ریشه استرس در فرد همیشه مربوط به محیط کاری نیست، بلکه در موارد بسیاری دیده شده که این مشکل ریشه در خانواده و یا محل زندگی فرد دارد؛ در این صورت وظیفه شما نسبت به قبل بسیار حساس تر خواهد شد، ممکن است هیچ روش عملی برای کمک کردن وجود نداشته باشد، اما هنوز می تواند یک شنونده خوب برای تسکین درد های وی باشید.

پیشنهادات و روش های عملی

اگر ریشه مشکلات فرد مورد نظر یکی از 3 مورد بالایی باشد با استفاده از این راهکار ها خواهید توانست به وی کمک کنید

استرس

حجم کاری

افرادی که حجم کاری شان بیشتر از توانشان است تقریبا در اغلب موارد دچار استرس می شوند و خروج آنها از این شرایط به توانایی های آنها بستگی دارد، برای کمک به همکار خود در این زمینه اولین گام شما می بایست کمک به سازماندهی و نظم دادن به امور باشد.

سپس در الویت بندی کار ها به او کمک کنید، الویت اول برای کار های با اهمیت بالا تر و الویت های بعدی برای کار هایی با ارزش کمتر؛ در صورت وجود امور بزرگ و وقت گیر آنها را به چند قسمت تقسیم کنید، این عمل انجام کار ها را آسان تر خواهد کرد.

در صورت تمایل و توان کافی در انجام امور ساده تر همکارتان را یاری کنید و انجام بخشی از کارها را به عهده بگیرید یا از فرد دیگری که این توانایی را دارد بخواهید تا کمی به او کمک کند.

صلاحیت

زمانی که فرد فکر کند صلاحیت انجام کاری ندارد، حتی در صورت داشتن توانایی کافی برای انجام این کار باز هم نخواهد توانست کار را به خوبی انجام دهد، در اینجا دادن اعتماد به نفس می تواند بزرگترین کلید برای موفقیت به او باشد، به او یادآوری کنید که او در گذشته چه کار های بزرگی را انجام داده یا در موارد مشابه چه کمک هایی به همکاران خود کرده است.

در صورتی که واقعا یک شکاف مهارتی وجود دارد از او بخواهید تا با مدیر صحبت کند و این مشکل را با وی در میان بگذارد.

رابطه

وجود مشکل در یک رابطه و یا یک فرد مزاحم اغلب دچار استرس در فرد خواهد شد، حال تفاوتی ندارد که این فرد مزاحم یک مدیر نالایق باشد یا اینکه یک مراجع ناراضی یا همکاری مزاحم، در اینجا لارم است تا خوب به حرف های فرد گوش دهید و در صورت توان بتوانید یک دیدگاه و یا راهکار متفاوت را به او ارائه دهید.

سعی در محاکمه افراد نداشته باشید، زیرا این امر می تواند به مشکلات دامن بزند، در صورت امکان سعی کنید از فرد مزاحم درخواست کنید تا رفتارش را تغییر دهد و به او بفهمانید که این رفتار موجب آزار همکار شما شده است.

با این حال اگر همکار شما واقعا مورد اذیت و آزار قرار گرفته باشد و به نوعی از او سوء استفاده شود او را به برخورد قاطع تشویق کنید و از او بخواهید تا شکایت خود را به مراجع قانونی و یا حداقل مدیر قسمت برساند.

پیشنهاد دوستی

شما همیشه نمی توانید مشکلات دیگران را از بین ببرید و تلاش برای انجام این کار حتی ممکن است موجب بروز استرس شما نیز بشود، اما هنوز می توانید مهربان باشید؛ همکار خود را به نوشیدن یک فنجان قهوه دعوت کنید یا در محل کارتان برای خودتان و او قهوه درست کنید.

این کار باعث می شود تا او همواره شما را به عنوان یک مرهم و سنگ صبور به یاد داشته باشد و همین امر موجب تسکین و کاهش سطح استرس در وی خواهد شد. در صورتی که متوجه شدید این مشکل در همکار شما پایدار است از او بخواهید تا برای درمان و پایان دادن به این وضعیت از مشاور کمک بگیرد و یا با مراکز حمایتی در این زمینه ارتباط برقرار کند.

نکته 1: ترفند های متفاوتی برای برقراری ارتباط با دیگران وجود دارد که با بهره گیری از آنها خواهید توانست با دیگران صمیمی شوید؛ به عنوان مثال دوست خود را به پیاده روی دعوت کنید و با یکدیگر قدم بزنید، همین کار باعث خواهد شد تا بتوانید راحت تر با یکدیگر صحبت کنید و رازهایتان را به اشتراک بگذارید.

نکته 2: در مواقعی که دوست شما شدیدا تحت تنش قرار دارد او را از محیط و شرایط استرس زا دور کنید، با این کار نوعی فرصت تنفس و بازیابی را برای او فراهم کرده اید.

رفتار شما نباید جنبه دخالت داشته باشد

قطعا حمایت از جانب شما موجب کاهش استرس در دوستتان خواهد شد، اما این را هم باید به یاد داشته باشید وقت و توانمندی شما نیز محدود است. در صورتی که برداشت درستی از وظیفه خود نداشته باشید حتی ممکن است بجای ایجاد صمیمیت بیشتر بین شما دوستتان شکاف بینتان عمیق تر شود.

تحقیقات نشان می دهند وجود استرس در یک فرد می تواند باعث بروز اثرات موجی در افراد نزدیک به وی شود، پس می بایست سلامت خود را نیز در نظر داشته باشید.

 

بازگردانی: حسن جوانبخت

لطفا امتیاز دهید

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت

چرا باور داشته باشیم ؟

پایش و سنجش آنلاین نتایج درمان

نوبت دهی آنلاین

آزمون های آنلاین روانشناختی معتبر

امکان مشاوره آنلاین از طریق وب

ارتباط با درمانگران عضو باور

نسخه دارویی آنلاین و یادآور پیامکی

تست افسردگی، اضطراب، استرس

تست زیر بر مبنای مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS-42 طراحی شده است و پاسخدهی به آن حدود 15 دقیقه زمان می برد.

ثبت نام جهت دسترسی بعدی شما به نتایج آزمونهایتان است.

تهیه و تنظیم: تیم تحقیق و توسعه باشگاه اعصاب روان هیربد