اختلالات جنسی از موضوعات مهم در حوزه پزشکی و سلامت است؛ اما آنچه مهمتر است مشکلات جنسی هستند که افراد در مراحل گوناگون زندگی تجربه میکنند.
اختلالات جنسی به مشکلاتی اطلاق میشود که در یک فعالیت جنسی در مراحل مختلف پاسخهای جنسی بیولوژیک فرد اتفاق میافتد و از رضایتبخش بودن آن فعالیت جنسی در خود فرد یا در هر زوج جلوگیری میکند.
در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.
انحراف جنسی مالش دوستی یا دستمالی کردن (Frotteurism)
اختلال در سیکل پاسخهای جنسی، کمشایع نیست بهویژه در سنین بالای ۴۰ سال حدود ۴۳ درصد زنان و ۳۱ درصد مردان در طول زندگی جنسی حداقل یکی از این اختلالات را تجربه میکنند.
این آمار به نظر بسیار بالا میرسد اما در جوامعی مانند ایران باید با دقت بیشتری به این اعداد و ارقام نگاه کرد؛ دلیل آن نیز درهمآمیختگی مشکلات جنسی با بیماریها یا همان اختلالات در پاسخهای جنسی بیولوژیک است.
جدی بودن مشکلات جنسی در ایران تنها به ابعاد بیولوژیک آن مربوط نمیشود.
عوامل ایجاد اختلال
بلکه با گستره مشکلات جنسی در ابعاد اجتماعی، روانشناختی، بهداشتی، روابط بینفردی و نهایتاً بیماریهای جنسی ارتباط پیدا میکند. شناسایی علل جسمی اختلالات جنسی و اپیدمیولوژی آن دشوار نیست، بلکه بخش دشوار آن، عوامل سایکولوژیک اختلالات است که با سازههای اجتماعی و فرهنگی عجین میشود و نهتنها خود مردم بلکه درمانگران و مشاوران را نیز با سردرگمی روبهرو میکند.
کلیه استرسورها مانند فشارهای کاری، اضطراب، نگرانیها، تعارضات ازدواج و مشکلات روابط بینفردی (زناشویی)، افسردگی، احساس گناه، نگرانی از عملکرد جنسی، سوابق بد جنسی، پنداشتهای غلط و منفی بدنی و … همه تابع طرحواره و سناریوهای فرهنگی میتوانند باشند.
مسائلی که به پیچیدگی مشکلات جنسی در جامعهای مانند ایران میافزاید و درمانگران حوزه پزشکی را که در اختلالات جنسی در قالب بیولوژیک تبحر و تخصص دارند با محدودیتهای مداخلهای روبهرو میکند.
انحراف جنسی مالش دوستی یا دستمالی کردن Frotteurism به مالیدن آلت تناسلی مردانه (و گاهاً دست) به باسن یا بدن یک زن از روی لباس کامل بدون رضایت فرد قربانی به منظور کسب ارگاسم اطلاق میشود.
فرد برای مالش یک قربانی غیرمنتظر، اندام تناسلی خود را به باسن یا ران قربانی میمالد یا از دست برای لمس اندام تناسلی یا پستان فرد استفاده میکند.
این عمل معمولاً در مکانهای پرازدحام بخصوص در متروها و داخل اتوبوس (بیشتر برای امکان راحتتر فرار از دستگیری یا توجیه رفتار) انجام میشود.
افراد مبتلا به این اختلال بی نهایت منزوی و منفعل هستند و مالش معمولاً تنها منبع ارضا جنسی آنهاست.
ابراز پرخاشگری در این نوع انحراف جنسی براحتی مشخص است. پاسخ دهی به درمان خوب گزارش شده است.
ملاکهای تشخیصی انحراف جنسی مالش دوستی در DSM5
A- در طول یک دوره حداقل ۶ ماهه تخیلات برانگیزنده قوی و عودکننده جنسی، امیال شدید جنسی یا رفتارهای مربوط به لمس و مالش به اندام فرد دیگری بدون رضایت او وجود دارد.
B- شخص براساس این تمایلات جنسی دست به عمل بزند یا این تمایلات یا خیال پردازیهای جنسی سبب ناراحتی شدید یا بروز اشکالات بین فردی شوند.
سازمان بهداشت جهانی این اختلال را در طبقه سایر اختلالات رجحان جنسی Other Disorders of Sexual Preference قرار داده و معیارهای خاصی برای آن تعریف نکرده است.
سبب شناسی اختلال مالش دوستی
علت اصلی اختلال مالش دوستی ناشناخته است.
عوامل خطر ممکن است شامل مشکالت مربوط به مسائل جنسی یا مسائل مربوط به فزون خواهی جنسی. این افراد ممکن است که اختلات نابهنجاری جنسی دیگری را هم داشته باشند مانند عورت نمایی و تماشاگری جنسی.
سابقه سوء استفاده جنسی ممکن است نقش مهمی در پیشرفت این اختلال داشته باشد، به ویژه هنگامی که علائم اختلال در سنین پایین ظاهر می شود.
درمان اختلال مالش دوستی
- کنترل خارجی
- کاهش سایق های جنسی
- درمان اختلالات همزمان
- درمان شناختی-رفتاری
- روان درمانی پویشی
سیر و پیش آگهی اختلال مالش دوستی
مردان بزرگسال در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی از این تمایل خود برای اولین بار آگاه میشوند. حداقل سن لازم برای گرفتن تشخیص این اختلال وجود ندارد.
تشخیص این اختلال از رفتار اختلال سلوک بدون انگیزش جنسی در افراد سنین پایینتر دشوار است.
تداوم این اختلال به ناراحتی ذهنی، بیماری روان پزشکی، فزون خواهی جنسی و تکانشگری جنسی مرتبط میباشد و به طور کلی روند این اختلال با افزایش سن تغییر میکند.
منبع:
- راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانشناختی ویرایش ۵, DSM-۵
- خلاصۀ روان پزشکی کاپلان و سادوک بر اساس DSM-5