مشکلات گوارشی عمدتاً در برگیرنده نشانههایی همچون درد شکمی، سوزش سر دل، اسهال، یبوست، حالت تهوع و استفراغ است. وقتی هیچ دلیل پزشکی برای مشکلات گوارشی پیدا نمیشود اغلب از نشانههای کاربردی برای چنین شرایطی صحبت به میان میآید. مطالعات مختلف نشان میدهد بین اضطراب، افسردگی و نشانههای کاربردی گوارشی ارتباطی وجود دارد. به طور کلی مطالعات و تحقیقات انجام شده نشان دادهاند افرادی که حداقل یک نشانه گوارشی دارند احتمال داشتن اختلال اضطرابی یا افسردگی در آنها نیز بیشتر است. واقعیت این است که مشکلات فیزیکی غیر قبل توضیح همچون خستگی، سردرد، ناراحتیهای شکمی، اسهال، یبوست، سرگیجه، دردهای اسکلتی یا عضلانی در افرادی که اختلال اضطراب یا افسردگی دارند بیشتر به چشم می خورد.
در این مقاله همراه کلینیک اعصاب و روان هیربد باشید تا این موضوع را با جزییات بیشتری مورد بررسی قرار دهیم.
نشانههای مرتبط:
نشانههای گوارشی شایعی که با اضطراب مرتبط اند را میتوان در طبقه بندی های زیر قرار داد:
نزدیکی در دوران بارداری(IBS):
برخی از نشانههای چنین شرایطی شامل درد شکمی، گاز، شکم متورم یا نفخ دار، اسهال، یبوست یا هر دوی اینها و مخاط سفید رنگ در مدفوع است.
بیماری رفلاکس:
نشانههای چنین شرایطی را میتوان به صورت درد قفسه سینه، مشکل در بلع، سرفه خشک مداوم، درد خفیف یا گرفتگی در گلو و بوی بد دهان توصیف کرد.
اگر برای چند روز است که مشکلات گوارشی خفیف تا متوسطی دارید که هیچ توضیحی برایشان نمییابید یا اگر نشانههایتان متوقف میشود و دوباره باز میگردد باید با یک پزشک فوق تخصص سایکوسوماتیک مشورت نمایید.
او آزمایشهایی را تجویز میکند تا نشانههای موجود بهتر مورد ارزیابی قرار گیرد. اگر پزشک دریابد نشانههای گوارشی شما مرتبط با اضطراب است درمانهای متعددی را پیش رویتان قرار میدهد. این درمانها ممکن است در برگیرنده درمان نشانههای مرتبط با اضطراب باشد. داروهای تجویز شده به همراه روان درمانی به شما کمک میکند از شر اضطراب خلاص شوید و روشهای بهتری را برای مقابله با استرس ایجاد نمایید.
آموزش مدیریت اضطراب به همراه درمان نشانههای گوارشی میتواند به شما کمک کند در یک بازه زمانی واحد با هر دو مشکل به خوبی کنار بیایید.
نشانههای گوارشی که نیازمند مراقبت فوری هستند:
ممکن است مشکلات گوارشی شما به اضطراب مرتبط باشد. البته این احتمال هم وجود دارد که چنین نشانههایی هیچ ربطی به اختلالات روانشناختی نداشته باشد. به همین خاطر اگر متوجه شدید نشانه هایی که تجربه میکنید به همراه موارد زیر بروز میکند بلافاصله با یک پزشک مشورت نمایید:
- کاهش وزنی که توضیح منطقی برایش وجود ندارد
- تب مداوم، با درجه پایین
- احساس نفخ یا پر بودن بعد از خوردن مواد غذایی بسیار کم
- خون در مدفوع
- اجابت مزاج سیاه یا با بوی بد
اگر نشانههای زیر را داشتید فورا باید به دنبال درمان پزشکی بروید. چنین نشانه هایی را هیچ وقت نادیده نگیرید:
- درد شکمی شدید
- ناتوانی در اجابت مزاج
- تب بالا
- اسهال شدیدی که بیش از یک روز طول میکشد
- درد فک، گردن، شانه یا قفسه سینه
- ضربان قلب سریع یا بسیار کند
- خونریزی مقعدی خفیف تا شدید
- استفراغ خون آلود
در صورتیکه در زمینه مسایل مربوط به اختلالات و مشکلات گوارشی مرتبط با اختلالات روانشناختی نیاز به مشاوره روانشناختی دارید میتوانید از خدمات دپارتمان سایکوسوماتیک کلینیک اعصاب و روان هیربد بهره ببرید.
منبع: verywellmind