نقد و بررسی روانشناختی فیلم هرگز رهایم نکن Never Let Me Go 2010

هرگز رهایم نکن

نام: هرگز رهایم نکن Never Let Me Go

ژانر: درام, عاشقانه, علمی تخیلی

سال تولید: ۲۰۱۰

زمان: ۱۰۳ دقیقه

کشور: آمریکا, انگلیس

زبان: انگلیسی

کارگردان: Mark Romanek

نویسنده: Alex Garland, Kazuo Ishiguro

ستارگان: Andrew Garfield, Carey Mulligan, Charlie Rowe, Izzy Meikle-Small

خلاصه داستان: داستان فیلم مربط به سرنوشت 3 کودک است که دوران بچگی خود را در یک یتیم خانه سپری می کنند.

روث، تام و کتی نقش های اصلی فیلم هستند که همانند اعضای یک خانواده به یکدیگر وابسته اند.

حال آنها در حال گذراندن دوران جوانی هستند و باید دید که چه چالش هایی در انتظار آنهاست…

در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید


پیش گفتار

فیلم هرگز رهایم نکن از جمله فیلم نامه های اقتباسی است و بر اساس یک رمان عاشقانه، نوشته کازو ایشیگورو و یا همین نام ساخته شده است. این رمان از جمله کتاب های تقدیر شده در سال ۲۰۰۵ بود در همان سال با اقبال فوق العاده ای از جانب تماشاگران مواجه شد.

درباره منتقد

این مطلب به قلم دکتر جان وودارسکی (John Wodarski) به نگارش در آمده است. وی مدرک لیسانس خود را از دانشگاه ایالتی فلوریدا دریافت کرد وی پس از دریافت لیسانس برای بدست آوردن مدارج علمی بالاتر به دانشگاه تنسی رفت و پس از آن  برای اخذ مدرک دکترا وارد دانشگاه واشنگتن در سنت لوییس شد.

از جمله مهم ترین مسائلی که وی علاقمند به انجام تحقیقات و مطالعه درباره آنهاست می توان به مسائل مربوط به سلامت رفتار در کودکان و بزرگسالان اشاره کرد.

دکتر وودارسکی تا کنون بیش از پنجاه کتاب را به نگارش در آورده و قریب بر 500 مقاله در ژورنال های مختلف را به چاپ رسانده است. وی تا کنون موفق شده تا 138 جایزه پژوهشی را از نهاد ها معتبر مختلفی دریافت کند.

از دیگر فعالیت های دکتر وودارسکی می توان به فعالیت های مطبوعاتی اشاره نمود. وی صاحب امتیاز دو مجله در زمینه رفتار شناسی و همچنین سردبیر یک مجله در زمینه سلامت روان می باشد.

هرگز رهایم نکن

فیلم هرگز رهایم نکن Never Let Me Go 2010

داستان فیلم از مدرسه شبانه روزی در انگلیس آغاز می شود، مدرسه ای که در آن بر روی کودکان آزمایشاتی ژنتیکی صورت می گیرد و به نوعی این دید را به بیننده می دهد که این کودکان چیزی بیش از چند موش آزمایشگاهی نیستند. فیلم هرگز رهایم نکن دارای ۳ شخصیت اصلی به نام های کتی (با بازی کری مولیگان) روث (با بازی کیرا نایتلی) و تامی (با بازی اندرو گارفیلد) می باشد که از کودکی در این مدرسه شبانه روزی یا به نوعی یتیم خانه بزرگ شده اند.

داستان فیلم هرگز رهایم نکن به نحوی به تصویر کشیده شده است که نشان می دهد اغلب این کودکان امید خود را به زندگی از دست داده اند اما باز هم دوست دارند زندگی کنند و به آرزو خود برسند.

فیلم هرگز رهایم نکن دارای برخی جنبه های علمی نیز هست، از جمله بخش هایی که در فیلم مانور زیادی بر روی آن داده شده است آزمایشات ژنتیکی است که بر روی بدن کودکان صورت می گیرد؛ در این آزمایشات با تزریق دارو هایی اندام ها را از کار می اندازند و یا با انجام عمل جراحی شروع به پیوند عضو می کنند.

شبیه سازی انسان

امروزه آزمایشات و تحقیقات بسیاری در زمینه پیوند عضو انجام می گیرد اما همیشه نگرانی هایی در رابطه با مسائل اخلاقی و پیامد های حاصل ازاین عمل وجود داشته است. این نگرانی ها زمانی پر رنگ تر شد که انسان ها توانستند به وسیله کلون سازی سلول ها دالی (اولین گوسفند شبیه سازی شده) را به وجود آورند.

در فیلم نیز به خوبی به این داستان پرداخته شده است، تیم پزشکی مجموعه از اعضای بدن کودکان را به نفع افراد ثروتمند استفاده می کند، استفاده از اهداء کننده ای سالم! چیزی که در هیچ کجای دنیا وجه اخلاقی نداشته و پذیرفته نیست.

همین امور شبیه سازی انسان را در دنیای واقعی دچار چالش کرده است و اجازه به استفاده از اعضای بدن یک فرد سالم برای فرد دیگر اصلا قابل قبول نیست، حتی اگر قرار باشد جان یک انسان را نجات دهد.

چالش دیگری نیز که در مسیر کلون سازی انسان قرار دارد بررسی رشد ذهنی و تکامل عقلی این موجود است، عده ای بر این باورند که به دلیل دست ساز بودن این موجود جنبه های عقلانی و عاطفی به خوبی در وی شکل نگیرند.

اما در فیلم هرگز رهایم نکن کارگردان به خوبی این موضوع را با نشان دادن علاقه کتی و تامی به یکدیگر به چالش می کشد، این دو فرد نسبت به یکدیگر علاقه نشان می دهند و دوست دارند تا روابط خود را گسترش دهند همچنین در مواردی نیز برای یکدیگر دست به فداکاری هایی می زنند.

چالش های اخلاقی

هرگز رهایم نکن

بطور کلی می توان گفت اصلی ترین مسئله در شبیه سازی انسان وجود و یا عدم وجود بعد روحانی است، روح در تمام ادیان الهی مسئله ای تایید شده است و به باور همه گان تمام ویژگی های اخلاقی و ذات کمال طلب انسان در روح وی نهفته است. باوری وجود دارد که در آن اعتقاد بر این است که روح توسط حاملگی و در بدن مادر به فرزند منتقل می شود.

به گفته محققان روح اصلی ترین هسته وجود انسان و در عمیق ترین ابعاد کالبد اوست. روح سبب کسب ویژگی های برتر در انسان می شود که از جمله می توان به هدف و معنا، روشنگری، اعتبار، همبستگی و خودآموزی اشاره کرد. به گفته این افراد روح انسان یک وجود چند بعدی است که انسان را به سمت تحقق اهداف و دستیابی به آرزو های خود هدایت می کند.

اما چیزی که در فیلم به نمایش در می آید همان مسئله ای است که شبیه سازی انسان را دچار مشکل کرده! در فیلم هرگز رهایم نکن  می بینیم که این صفات در تامی به خوبی شروع به رشد و تعالی می کنند، به نحوی که او به خوبی در فعالیت های هنری پیشرفت کرده و همچنین نیز عشق به کتی را تجربه می کند، اعمالی که به روح انسان نسبت داده می شوند.

اما نکته دیگری که در زمینه شبیه سازی انسان وجود دارد استفاده انحصاری از این دانش است، به خودی خود شبیه سازی انسان ایرادی ندارد،در صورتی که قرار باشد این موجود همانند سایر هم نوعان خود به زندگی بپردازد؛ اما این مسئله خرید و فروش اعضای بدن است که اجازه چنین کاری را نمی دهد.

طبق قانون حمایت و مالکیت اعضا در سال ۱۹۸۴ میلادی چنین کاری ممنوع و غیر قانونی است.

ساختار فیلم

علت اصلی اعتراض به این عمل سوء استفاده به دلیل انگیزه های مالی است، به ویژه برای افرادی که از لحاظ اقتصادی محروم هستند و ممکن است تا برای رفع نیاز های خود و پیدا کردن استطاعت مالی و کسب درآمد دست به فروش اعضای بدن خود بزنند.

با توجه به عوامل سازنده فیلم در نگاه اول در خواهید یافت که با یک اثر قوی از لحاظ محتوا و ساختار مواجه هستید. در این فیلم کارگردانی به خوبی صورت گرفته و همچنین فیلم هرگز رهایم نکن در جشنواره های متعددی یکی از کاندیدا های اصلی برای کسب جایزه فیلم برداری بوده است.

علاوه بر فیلم برداری نکته برجسته دیگر این فیلم بازی گرفتن و ایفای نقش درخشان بازیگران اصلی در این فیلم بوده که باعث شده تا فیلم هرگز رهایم نکن در چند بخش بازیگری نیز کاندید اصلی دریافت جایزه در مراسم اسکار باشد.

مقایسه داستان کتاب و فیلمنامه

هرگز رهایم نکن

در مقایسه داستان کتاب و فیلم نامه فیلم هرگز رهایم نکن می توان گفت که کتاب جزئیات بیشتری را به تصویر کشده و جذابیت بیشتری را برای خواننده در بر داشته است، و توصیه ما به شما این است که اگر کتاب را خوانده اید این فیلم را تماشا نکنید! اما اگر کتاب اصلی را نخوانده اید و قصد دیدن یک فیلم خوب را دارید فیلم هرگز رهایم نکن یک انتخاب عالی خواهد بود

منابع

Bellomo, R., & Zamperetti, N. (2007). Defining the vital condition for organ donation.
Philosophy, Ethics, and Humanities in Medicine, 2, 27–۳۰٫
Pargament, K. I., & Sweeney, P. J. (2011). Building spiritual fitness in the Army: An
innovative approach to a vital aspect of human development.
American Psychologist,
۶۶, ۵۸–۶۴٫ http://dx.doi.org/10.1037/a0021657 PsycINFO
The rich and the rest: What to do (and not do) about inequality [Editorial]. (January 22,
۲۰۱۱).
The Economist, 13–۱۴٫
Truog, R. D. (2005). The ethics of organ donation by living donors.
The New England
Journal of Medicine
, 353, 444–۴۴۶٫ http://dx.doi.org/10.1056/NEJMp058155
Unbottled Gini. Inequality is rising: Does it matter—and, if so, why? (January 22, 2011).
The Economist, 71.
University of Minnesota Center for Bioethics. (2004).
Ethics of organ transplantation.
Minneapolis, MN: Author.
U.S. Department of Energy. (2009, May 11).
Human genome project information: Cloning
fact sheet.
Retrieved from http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/elsi/
cloning.shtml

لطفا امتیاز دهید

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت

چرا باور داشته باشیم ؟

پایش و سنجش آنلاین نتایج درمان

نوبت دهی آنلاین

آزمون های آنلاین روانشناختی معتبر

امکان مشاوره آنلاین از طریق وب

ارتباط با درمانگران عضو باور

نسخه دارویی آنلاین و یادآور پیامکی

تست افسردگی، اضطراب، استرس

تست زیر بر مبنای مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS-42 طراحی شده است و پاسخدهی به آن حدود 15 دقیقه زمان می برد.

ثبت نام جهت دسترسی بعدی شما به نتایج آزمونهایتان است.

تهیه و تنظیم: تیم تحقیق و توسعه باشگاه اعصاب روان هیربد