7 فعالیت مؤثر برای افزایش عزت نفس

افزایش عزت نفس

سطح عزت نفس شما به میزان ارزشمند بودن تان مربوط می‌شود.

این حس با اعتماد به نفس فرق دارد و بیشتر به توانایی شما در انجام کاری موفقیت آمیز ارتباط دارد.

عزت نفس پایین می‌تواند شما را از لذت بردن از زندگی تان باز دارد. همچنین می‌تواند شما را از معاشرت و حفظ دوستی باز دارد. افزایش عزت نفس می‌‌تواند شما را به هر چه می‌خواهید برساند.

برای آشنایی و مطالعه بیشتر در مورد عزت نفس در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

 عزت نفس یکی از خصوصیات ذاتی است که به مرور زمان آرام آرام رشد می‌کند.

اگر عزت نفس کمی دارید، در هنگام راه رفتن در اتاق هر کسی متوجه این کمبود در شما می‌شود. کسانی که عزت نفس پایینی دارند ممکن است مهارت‌های اجتماعی خاصی را نداشته باشند، کم تحرکی داشته باشند و یا حتی با شانه‌های افتاده در اتاق راه بروند. در واقع زبان بدن نشانه ای از میزان عزت نفس شما است.

كسانی كه با لبخند زیاد و با اطمینان وارد اتاقی شده و رفتاری آرام و متواضع دارند، اعتماد به نفس خود را نشان می‌دهند. این رفتارها خصوصیات فردی است که عزت نفس بالایی دارد.

در این مقاله، ما تعریف عزت نفس، منشأ و ریشه آن و همچنین برخی ابزارها و کاربرگ‌های مفید برای تمرین آن را بررسی خواهیم کرد.

نظریه عزت نفس چیست؟

همه می‌خواهند از عزت نفس بالایی برخوردار باشند، اما عزت نفس یک مفهوم بسیار پیچیده ای است. عزت نفس با ایده‌های شما در مورد خود ارتباط دارد. کسانی که عزت نفس پایینی دارند اغلب دید منفی تری نسبت به خود و توانایی‌هایشان دارند. همچنین وقایع خاص در زندگی می‌تواند باعث کاهش عزت نفس شما شده و موجب ایجاد احساس متفاوتی می‌شود.

بسیاری از موارد از جمله تربیت شما، بر عزت نفس تان تأثیر می‌گذارد. این موضوع بستگی به این دارد که چقدر برای خود ارزش قائل هستید و چقدر در ذهن خود احساس اطمینان می‌کنید.

اعتماد به نفس بیشتر مربوط به داشتن اطمینان به توانایی‌هایتان در انجام کاری موفقیت آمیز است.

اما عزت نفس به طور خلاصه، در مورد احساس ارزش و داشتن فکر و نظر مثبت و عالی درباره خود است. این احساس بر همه ابعاد زندگی شما تأثیر می‌گذارد.

 ویلیام جیمز(William James) به عنوان خالق جنبش عزت نفس شناخته می‌شود. (هیویت، 2005). جیمز برای تعریف میزان عزت نفس از فرمول ساده زیر استفاده کرد:

عزت نفس = موفقیت تقسیم شده توسط ادعاهای ما

ادعاها به اهداف، ارزشها و اعتقاداتمان به پتانسیل‌هایمان، اشاره دارد. اگر سطح موفقیت ما فراتر از انتظارات ما باشد، ممکن است خودمان را موفق ببینیم و نسبت به خودمان احساس خوبی داشته باشیم و این موضوع باعث افزایش عزت نفس می‌شود.

از طرف دیگر، اگر دستاوردهای ما کم بوده و انتظارات ما زیاد باشد، ممکن است خودمان را یک بازنده بدانیم.

استنلی کوپرزمیت (Stanley Coopersmith) نیز از دانشمندان پیشگام در بررسی عزت نفس بود. او معتقد بود که عزت نفس در اوایل زندگی و در کودکی شروع می‌شود.

کوپرزمیت همچنین بر این باور بود که عزت نفس ما بر اساس تجربیات اولیه کودکی ایجاد می‌شود و در طول زندگی ما کاهش می‌یابد، که ممکن است مثبت یا منفی باشد.

موریس روزنبرگ (Morris Rosenberg) نیز، همزمان با کوپرزمیت، عزت نفس را مورد مطالعه قرار داد. روزنبرگ برخلاف سالهای اولیه کودکی، با تمرکز بر روی سنین نوجوانی رشد عزت نفس مطالعه کرد.

روزنبرگ معتقد است که عزت نفس در سالهای نوجوانی بیشتر رشد می‌کند. نظریه عزت نفس او بر این عقیده بنا شده بود كه در دوران نوجوانی، ما اغلب خودمان را با دیگران مقایسه می‌كنیم و این موضوع باعث می‌شود كه بطور مداوم ارزیابی كنیم که دیگران ما را چگونه می‌بینند یا تفكر آنها درباره ما چیست.

تئوری‌های معاصر بیشتر به نقشی که عزت نفس در زندگی و بهزیستی روانشناختی ما ایفا می‌کند، مبتنی است.

افزایش عزت نفس

چگونه می‌توان از روش درمانی برای ایجاد عزت نفس استفاده کرد؟

عزت نفس به طور معمول به نحوه تفکر درباره خودمان اشاره دارد. در اصل، عزت نفس مجموعه ای از تمام آن افکاری است که به طور مداوم در ذهن ما جاری می‌شود و ما هر روز فکر می‌کنیم که چقدر اعتماد به نفس داریم.

کسانی که سطح عزت نفس پایینی دارند بیشتر اوقات درگیر انتقاد بیش از حد خود هستند. این کار می‌تواند منجر به اختلالات روانی دیگری مانند افسردگی و اضطراب شود.

درمان‌هایی مانند درمان شناختی رفتاری یا CBT می‌تواند درمانی مؤثر برای برخی افراد باشد.  CBT یک روش درمانی کوتاه و متمرکز بر مشکل است که بر خلاف تمرکز روی خاطرات گذشته یا کودکی، مشکلاتی را که در لحظه حاضر روی می‌دهد را هدف قرار می‌دهد.

وقتی صحبت از کمک به ایجاد عزت نفس می‌شود، درمان شناختی – رفتاری یکی از روشهای درمانی است که بسیار مورد پژوهش قرار گرفته است.

نگاهی به مداخلات درمانی عزت نفس

درمان DBT، ایجاد شده توسط مارشا لاینهان (Marsha Linehan)، همچنین می‌تواند برای کمک به ایجاد عزت نفس بسیار مؤثر باشد. FAST مخفف یک رویکرد مفید برای مراحلی است که می‌توانید در جهت انتخاب روزانه برای ایجاد عزت نفس خود انجام دهید. حقیقت این است که هرکدام از ما در طول روز انتخابهای زیادی داریم که می‌توانیم برای ایجاد عزت نفس در خود انجام دهیم.

انتخاب‌های سالم، مستلزم آگاهی از اقدامات ما است که با انتخابهای آگاهانه و عمدی دنبال می‌شوند.

مخفف FAST

F – منصف باشید

A- عذرخواهی نکنید

S – به ارزشها متمرکز شوید

T – راستگو باشید

F به معنای عادل بودن نسبت به خود و سایر افراد است. مهم است‌‎‍ که بدانید نیازهای شما به همان اندازه‌ی‌‌‌ نیازهای شخص دیگر اهمیت دارد.‌ F همچنین به معنای قاطع بودن و یادگیری صحبت در مورد حقایق زندگی خودتان است.

A به معنای عذرخواهی نکردن در موراد غیرموجه است. به عبارت دیگر، به دلیل داشتن نظر یا مخالفت با دیگران بیش از حد عذرخواهی نکنید.

S به این معنی است که به ارزشهای خود پایبند باشید و آنها را در تلاش برای جلب رضایت دیگران یا مطابقت با آنها ترک نکنید و یا کنار نگذارید.

سرانجام، T به معنای راستگو بودن و بهانه نگرفتن است. این امر مستلزم صادق بودن و اغراق آمیز نبودن یا نگفتن دروغهای سفید رنگ است.

به گفته گیریفون (Griffioen)، ون در وگت (van der Vegt)، د گروت (de Groot) و جونگ (Jongh)، روش‌های درمانی مانند CBT و EMDR (حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکت چشم) برای درمان عزت نفس پایین در بیماران با طیف گسترده ای از اختلالات روانپزشکی در مراقبتهای روانی ثانویه مفید است. این مطالعه خاص، بیمارانی را که قبلاً به اختلال محور I یا II مبتلا بودند و بیمارانی که عزت نفس پایینی داشتند، بررسی می‌کند.

8 نمونه از مشکلات مربوط به عزت نفس

البته مشکلات بسیاری وجود دارد که مربوط به عزت نفس است. کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، اغلب خود را ناتوان می‌دانند و ممکن است احساس غم، عصبانیت یا پوچی کنند. طبق گفته‌های وببر (Webber)، عزت نفس پایین می‌تواند بر همه چیزهای زندگی شما از روابط گرفته تا شغل‌تان تأثیر بگذارد.

برخی از نمونه‌های رایج عزت نفس پایین شامل موارد زیر است:

  1. از خودتان متنفر باشید یا احساس عصبانیت کنید یا در مورد هویتتان شک کنید.
  2. وسواس برای عالی بودن داشته باشید.
  3. از جسم مادی خود متنفر باشید.
  4. احساس بی ارزش بودن کنید.
  5. بیش از حد حساس باشید.
  6. احساس اضطراب و ترس داشته باشید.
  7. دائماً احساس عصبانیت داشته باشید.
  8. برای راضی کردن مردم تلاش کنید.

كسانی كه از خود متنفر هستند یا از خود بیزارند، بارها احساس عصبانیت یا ناامیدی از اینكه چه كسی هستند می‌کنند. نفرت از خود به این معناست که در بخشش خود حتی برای کوچکترین چیزها نیز مشکل دارید.

 برای ساکت کردن منتقد درونی‌تان، باید شروع به جایگزینی افکار منفی با افکار مثبت کنید. همچنین شما باید بخشش را تمرین کنید و باورهای منفی خود را به چالش بکشید.

وسواس در کامل بودن نیز می‌تواند عزت نفس شما را از بین ببرد. برای کسانی که به طور مداوم سعی می‌کنند بی نقص باشند، ضروری است که انتظارات واقع بینانه را تعیین کنند و بدانند که شکست گاهی اوقات اتفاق میافتد و از دست ما خارج است.

یکی دیگر از علائم رایج اعتماد به نفس پایین متنفر بودن از بدنتان است. کسانی که از بدن خود متنفرند، دائماً خود را با دیگران مقایسه می‌کنند و تصور منفی نسبت به خود دارند. حتی این موضوع می‌تواند افراد را از سبک زندگی سالم متوقف کند. برای مقابله با این امر، بسیار مهم است که از مقایسه اجتناب کنید و بدانید که شما و بدن شما بی نظیر هستند.

افرادی که عزت نفس پایینی دارند ممکن است فکر کنند در زندگی نقشی ندارند و به هیچ جایی نمی‌رسند. آنها ممکن است خود را حتی با ارزش هم نبینند. صرف وقت برای تمرکز روی استعدادها و توانایی‌های خود می‌تواند به سمت تقویت عزت نفس شما قدم بردارد.

بیش از حد حساس بودن، یکی دیگر از علائم رایج عزت نفس پایین است. یادگیری حساسیت زدایی برای کسی که از این موضوع رنج میبرد، ضروری است. با ایستادن در مقابل خود و پیشرو بودن، می‌توانید این گرایش را کم کنید.

احساس اضطراب و ترس دائم یا احساس عصبانیت یکی دیگر از ویژگیهای متداول عزت نفس پایین است. به چالش کشیدن اضطراب و ترس از واقعیتها می‌تواند به مبارزه با این امر کمک کند.

سعی کنید با قرار دادن بزرگترین ترس یا اضطراب خود در بالا و کوچکترین آن در پایین، یک هرم ترس بکشید. وقتی این هرم را بررسی می‌کنید، می‌توانید از بالا شروع کنید و هرچه پیش می روید، هر ترس و اضطرابی را برطرف کنید.

فردی مطلوب بودن برای مردم مطمئناً منجر به داشتن عزت نفس بالا نخواهد شد. یادگیری چگونگی نه گفتن و وقت گذاشتن برای درک اینکه افراد مانند شما هستند و شما آنها را بخاطر انچه که هستند دوست دارید، می‌تواند به غلبه بر این گرایش کمک کند. تعیین محدودیت ها نیز حائز اهمیت است تا مورد سوء استفاده دیگران قرار نگیرید.

سؤالات متداول در مورد عزت نفس

در ادامه برخی از سؤالات متداول در رابطه با عزت نفس وجود دارد. بزرگترین مسئله این است که “چگونه می‌توانید تفاوت بین اعتماد به نفس و عزت نفس را تشخیص دهید؟”

اعتماد به نفس بیشتر مربوط به اطمینان شما در توانایی انجام کاری است. یعنی اعتماد به خود و تواناییهایتان است. کسی که اعتماد به نفس دارد می‌تواند به چالش برخیزد و از فرصتهای جدید استفاده کند. برای مثال، می‌توانید در مورد کار خود یا توانایی خود به عنوان سرآشپز احساس اعتماد به نفس کنید، اما هنوز فاقد عزت نفس هستید.

همانطور که در مطالب بالا دیدیم، عزت نفس در رابطه با ارزیابی عاطفی شما درمورد خودتان است. این احساس می‌تواند در طول زندگی ایجاد شود و باعث بروز مشکلات زیادی از جمله روابط بد تا احساس تحقیر توسط افراد شود.

سؤال دیگری که اغلب مطرح می‌شود این است که چه عواملی عزت نفس را تحت تأثیر قرار می‌دهند؟

ممکن است دلایل زیادی برای عزت نفس پایین وجود داشته باشد:

  • سن
  • ویژگی‌های جسمی
  • جنسیت
  • وضعیت سلامت روان
  • نژاد
  • وضعیت جنسی

تحقیقات نشان می‌دهد که عزت نفس از سن نوجوانی به میانسالی افزایش می‌یابد. اما در بین سالمندان بالای 60 سال دوباره شروع به کاهش می‌کند، که ممکن است مربوط به سلامت جسمییا نگرانیهای مالی باشد. زنان نیز در مقایسه با مردان سطح تمایل به عزت نفس پایین را نشان می‌دهند، روشی که بیشتر در فرهنگ‌های غربی رواج دارد.

طبق یک مطالعه‌ در سال 2012، مشارکت در جامعه و کلیشه مثبت گروهی با سطوح بالاتر عزت نفس مرتبط بود. کودکانی که چاق بوده یا دارای اضافه وزن هستند، مرتباً قلدری کرده و سطح عزت نفس پایینی را تجربه می‌کنند. آمریکایی‌های آسیایی و به دنبال آن اسپانیایی‌های مقیم آمریکا و سپس سفیدپوستان تمایل به عزت نفس پایین دارند. همچنین دانش آموزان آفریقایی-آمریکایی بالاترین عزت نفس را داشتند. افرادی که تغییر جنسیت داده‌اند، همجنس گرا، دوجنس گرا و غیره هستند نیز تمایل به عزت نفس پایین تری دارند.

8 مهارت و تکنیک برای افزایش عزت نفس

به گفته دکتر گلن آر. شیرالدی (Glen R. Schiraldi)، نویسنده کتاب “کتاب کار عزت نفس،” چند گام ساده که می‌توانید برای کمک به ایجاد و افزایش عزت نفس خود بردارید وجود دارد. این گام‌ها در ادامه آورده شده:

  1. برای آگاهی ذهنی تمرین کنید.
  2. داستان زندگی خود را تغییر دهید.
  3. خود را با دیگران مقایسه نکنید.
  4. منتقد درونی‌تان را با افکار مثبت هدایت کنید.
  5. تحرک خود را بیشتر کنید.
  6. داوطلب شوید.
  7. بخشش را تمرین کنید.
  8. درک کنید که شما در یک موقعیت نخواهید ماند.

گام‌های بالا ممکن است موارد ساده ای به نظر برسند، اما در عین حال می‌توانند قدرتمند نیز باشند.

مثلاً داشتن آگاهی ذهنی می‎‌تواند به شما در یادگیری زندگی در لحظه کنونی کمک کرده و از نگرانی در مورد آینده یا وسواس در مورد گذشته را دور کند. آگاهی ذهنی همچنین در اجتناب از گفتگوهای منفی به شما کمک می‌کند.

همچنین می‌توانید داستان زندگی خود را تغییر داده و شروع به متفاوت فکر کردن کنید. لازم نیست همان داستان غم انگیز قدیمی را همراه خود به دوش بکشید. وقت گذاشتن برای بررسی داستانتان می‌تواند به شما در درک آن کمک کند تا فراتر از آن حرکت کنید.

مقایسه خود با دیگران نیز دستورالعملی برای رخ دادن فاجعه است. مقایسه کردن فقط منجر به احساس بدتر نسبت به خودتان می‌شود. وقتی از مقایسه کردن خود متوقف شدید، متوجه این که شما بی نظیر هستید می‌شوید.

هر کسی توانایی و استعدادی دارد. هیچ کس در همه چیز خوب نیست، بنابراین وقت گذاشتن برای پیدا کردن استعداد طبیعی تان می‌تواند به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید.

ورزش و تحرک نیز باعث آزاد شدن اندورفین طبیعی یا مواد شیمیایی برای تحریک احساس خوب در بدن می‌شود و می‌تواند به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید. ممکن است بعد از قدم زدن با سرعت زیاد تعجب کنید که چه احساس خوبی دارید.

انجام کارهایی مانند داوطلب شدن و تمرین بخشش نیز می‌تواند مفید باشد. انجام دادن کاری برای دیگران و وقت گذاشتن برای بخشش خود می‌تواند مسیری طولانی را برای افزایش عزت نفس شما طی کند.

موضوع آخری که مطمئناً کم اهمیت نیست این است که به یاد داشته باشید در این شرایط نمی‌مانید. باید همیشه با خود بگویید این نیز بگذرد.

چگونه می‌توانیم در كودكان عزت نفس ایجاد كنیم؟

کمک به ایجاد عزت نفس در فرزندان مان بسیار مهم است. زیرا داشتن عزت نفس سالم در کودکی می‌تواند به شما کمک کند تا در بزرگسالی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.

وقتی کودک شما نسبت به خودش احساس خوبی دارد، راه را برای آینده هموار می‌کند. آمار نشان می‌دهد کودکانی که عزت نفس پایینی دارند حتی ممکن است علاوه بر تصمیم گیری ضعیف، در مدرسه نیز از پتانسیل‌های کامل خود استفاده کنند.

تمرینات بسیاری وجود دارد که می‌توانید برای تقویت و افزایش عزت نفس کودکان انجام دهید:

  1. به آنها توجه کنید.
  2. کاری کنید که احساس کنند خاص هستند.
  3. به آنها کمک کنید تا از اشتباهات خود درس بگیرند.
  4. یک الگوی نقش مثبت برای آنها باشید.
  5. سعی کنید تا آنها را درک کنید.

انجام کارهای ساده مانند اینها می‌تواند در افزایش عزت نفس کودک بسیار تأ‌ثیر گذار باشد.

افزایش عزت نفس در کودکان

برای مثال توجه کردن یا با دقت گوش دادن به کودک هنگام گفتگو با شما، می‌تواند به اندازه برقراری ارتباط چشمی ساده باشد. بهترین کاری که می‌توانید برای کمک به احساس خاص بودن کودک خود انجام دهید این است که مطمئن باشند که آنچه آنها برای گفتن دارند برای شما مهم است.

همچنین تعریف کردن از کودک می‌تواند به آنها کمک کند تا احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند. هنگام انجام کار خوب می‌توانید از آنها تعریف کنید یا بعد از انجام کارهای کوچک از آنها تشکر کنید. هنگامی که وقت خود را برای تعریف یا احترام از تلاشهای کودک می‌گذرانید، می‌تواند خیلی طول بکشد تا احساس خاص بودن به او بدهید.

همه ما باید مرتباً از اشتباهات خود درس بگیریم. سعی کنید به فرزندتان کمک کنید تا از موارد منفی مانند اشتباهات شان درس بگیرند. دفعه بعد روی آنچه که می‌توانند کنار بگذارند و کارهایی که می‌توانند بهتر انجام دهند تمرکز کنید. حتی می‌توانید برای آنها داستانی را درباره شخصی مشهور همچون توماس ادیسون بگویید که بارها و بارها مرتکب اشتباهاتی در روند اختراع لامپ شد.

یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید به عنوان یک بزرگسال انجام دهید این است که الگوی نقش مثبت باشید. کودکان از بزرگسالان یاد می‌گیرند. اگر همیشه خود را دست کم می‌گیرید، الگوی مثبتی نیستید زیرا کودکان از کارهای بزرگسالان تقلید می‌کنند.

افزایش عزت نفس

هنگامیکه شرایط خوب پیش نمی‌رود، صرف وقت به احساسات کودک می‌تواند به شما کمک کند بیشتر از آنچه تصور می‌کنید به فرزندتان کمک کنید.

تمرین و فعالیتی برای افزایش عزت نفس

15 سؤالی که به شما کمک می‌کند تا عزت نفس داشته باشید

طبق مقاله‌ امیلی رابرتز (Roberts)، سؤالاتی وجود دارد که می‌توانید از خودتان بپرسید تا به شما در افزایش عزت نفس کمک کند. به این سؤالات می‌توان سریع پاسخ داد، یا ممکن است که زمان بیشتری برای تأمل درباره آنها در نظر بگیرید. هر چقدر زمان بیشتری با این روش برای فکر کردن درباره خودتان صرف کنید، همانقدر احساس بهتری خواهد داشت. گاهی اوقات ما دست از فکر کردن در مورد چیزهایی که قبلاً آنها را انجام داده ایم و شخصیت ما را تشکیل می‌دهند بر نمیداریم.

  1. چه کارهایی می‌توانید برای تقویت یا تعادل احساسات خود انجام دهید؟ از انجام دادن چه کارهایی باید متوقف شوید؟
  2. اگر به هدف خود تمرکز کنید، پس از سه ماه چه احساسی خواهید داشت؟ زندگی‌تان چگونه تغییر خواهد کرد؟
  3. یکی از کارهایی که در این هفته می‌توانید انجام دهید که به احساس خودکنترلی بیشتر شما کمک می‌کند؟
  4. کارهایی که شما به آنها علاقه مندید کدامند؟ چه چیزهایی شما را هیجان زده می‌کند، باعث ایجاد انگیزه یا علاقه شما می‌شود؟ برای تغذیه این احساسات روزانه یا هفتگی چه کاری می‌توانید انجام دهید؟
  5. به زمان‌هایی فکر کنید که احساس انگیزه و اعتماد به نفس داشتید؟ چه کار می‌کردید؛ با چه کسی و کجا بودید؟
  6. برای شروع ایجاد رابطه قوی تر با خود، چه نوع کارهایی می‌توانید انجام دهید؟ احساس می‌کنید برای غلبه بر چه مواردی نیاز دارید تا بتوانید به خودپذیری و اعتماد به نفس نزدیک شوید؟
  7. آیا با خانواده، دوستان یا همکاران خود مشکلاتی در روابط‌تان دارید؟ پیشنهادهای شما برای غلبه بر آنها چیست؟
  8. چه نوع فعالیتهایی شما را هیجان زده می‌کند؟ کدام یک باعث می‌شود احساس خوشحالی کنید؟ چگونه می‌توانید فعالیتهای شاد و هیجان انگیزتر را در دو روز آینده ادغام کنید؟
  9. در صورت وجود، برای بهبود شادی و اعتماد به نفس‌تان در سال جاری، چه عاداتی را باید تغییر دهید؟ یک عادتی که در دو روز آینده می‌توانید در مورد آن شروع به کار کنید، کدام است؟ اگر این کار را هر روز انجام دهد چه احساسی خواهید داشت؟
  10. برای عمیق تر کردن روابط خود با دوستان و عزیزانتان چه کارهایی را می‌توانید شروع کنید یا از انجام چه کارهایی اجتناب کنید؟
  11. چه کسانی در زندگی شما حامی‌تان هستند و به شما در پرورش رؤیاها و اهداف‌تان کمک می‌کنند؟ چگونه می‌توانید زمان بیشتری را با آنها بگذرانید؟
  12. چه چیزی بین شما و احساس خوشحالی‌تان می‌ایستد؟ برای برطرف کردن این سدّ چه اقداماتی می‌توانید انجام دهید؟
  13. از نظر پول و امور مالی، چه نوع تغییراتی را می‌توانید ایجاد کنید تا احساس اطمینان مالی بیشتری داشته باشید؟
  14. چگونه می‌توانید هزینه‌های خود را در این ماه کاهش دهید؟ این کار چه حسی به شما می‌دهد؟
  15. چه احساسی خواهید داشت اگر برای چند ماه آینده به یک عادت سالم تمرکز کنید؟ این کار چگونه می‌تواند زندگی شما را بهبود بخشد؟

ارزیابی و پرسشنامه

در مورد عزت نفس، امتحان ساده دیگری که می‌توانید انجام دهید، شامل پرسیدن ده سوال ساده است. این آزمون عزت نفس به معنای تشخیص هیچ اختلال روانی نیست، اما ارزشیابی خوبی برای تشخیص احساس هرکس نسبت به خودش است. اگر در پایان آزمون سطح امتیاز شما پایین بود، این بدان معنی است که شما به عشق ورزی یا دلسوزی بیشتر نسبت به خود نیاز خود دارید.

به سؤالات زیر با “اکثر اوقات”، “بعضی اوقات” یا “تقریباً هرگز” پاسخ دهید.

  1. احساسات من خیلی زود خدشه دار می‌شود.
  2. اگر کسی از من انتقاد کند ناراحت می‌شوم، حتی اگر آنها معنای خوبی داشته و انتقاد سازنده ای ارائه دهند.
  3. اگر اشتباهی کوچک انجام دهم، حتی اگر کار درستی باشد، از خودم عصبانی می‌شوم.
  4. من معمولاً به جای تصمیم گیری خودم، از بقیه می‌پرسم که به نظر آنها چه کاری باید انجام دهم.
  5. من معمولاً با تصمیم گروه جلو می‌روم، حتی اگر لزوماً موافق نباشم.
  6. هنگام پذیرفتن تعارف‌ها اذیت می‌شوم.
  7. برای من عادی است که از خودم انتقاد کنم یا کلمات منفی به خودم بگویم، مثلاً به خودم بگویم احمق یا چاق یا اصلاً عالی نیستی.
  8. وقتی به آینه نگاه می‌کنم، آنچه را که می‌بینم دوست ندارم و جذاب نیستم.
  9. من به خاطر همه چیز عذرخواهی می‌کنم، حتی برای چیزهایی که تقصیر من نیستند.

اگر برای اکثر سؤالات با “تقریباً هرگز” پاسخ داده اید، عزت نفس خوبی دارید. همه ما زمان‌هایی داریم که احساس کمبود انرژی می‌کنیم، اما تا زمانی که شما چنین احساسی نداشته باشید از عزت نفسی خوبی برخوردار خواهید بود.

اگر به اکثر سؤالات با “اکثر اوقات” پاسخ داده اید ، ممکن است لازم باشد برای تقویت عزت نفس خود اقداماتی انجام دهید. این نتیجه لزوماً به معنای افسردگی نیست. این بدان معناست که ممکن است خودتان کمی سخت گیر باشید.

اگر به بسیاری از سؤالات با “بعضی اوقات” پاسخ داده اید، می‌توانید کمی تمرین دلسوزی و کمی عشق به خود داشته باشید.

سخن آخر

هر فردی هر چند وقت یکبار از کمبود عزت نفس رنج می‌برد. بیشتر افراد پس از مدتی به حالت تعادل و عزت نفس بالا برمی‌گردند. هر یک از ما با پتانسیل نامحدود و ارزش برابر با انسان‌های دیگر به دنیا می‌آییم. با کمی محبت و عشق به خود، هیچ محدودیتی برای رسیدن به چیزی که می‌خواهیم نداریم. برای شناختن ابزاری که می‌تواند به شما در افزایش عزت نفس در هنگام احساس کمبود کمک کند، کمی زمان صرف کنید. به رسمیت شناختن این زمان‌ها می‌تواند به شما در پیشرفت و افزایش عزت نفس کمک کند.

منبع: positivepsychology

همراه گرامی سایت کلینیک اعصاب و روان هیربد در صورتی که به بررسی تخصصی موضوع مطرح شده در این مقاله، در مورد خود علاقه مند هستید، جهت مشاوره از متخصصین روانپزشک و روانشناس کلینیک آنلاین هیربد لینک زیر مراجعه نمایید.
http://hirbodclinic.com/treatment/ocr

تماس با ما

3.5/5 - (2 امتیاز)

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت

چرا باور داشته باشیم ؟

پایش و سنجش آنلاین نتایج درمان

نوبت دهی آنلاین

آزمون های آنلاین روانشناختی معتبر

امکان مشاوره آنلاین از طریق وب

ارتباط با درمانگران عضو باور

نسخه دارویی آنلاین و یادآور پیامکی

تست افسردگی، اضطراب، استرس

تست زیر بر مبنای مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS-42 طراحی شده است و پاسخدهی به آن حدود 15 دقیقه زمان می برد.

ثبت نام جهت دسترسی بعدی شما به نتایج آزمونهایتان است.

تهیه و تنظیم: تیم تحقیق و توسعه باشگاه اعصاب روان هیربد