- در نظر بگیرید که مغز شما ممکن است به شما دروغ بگوید
- در مورد نظر مخالف بحث کنید
- به آنچه از ناامیدی به دست میآورید فکر کنید
- دستاوردهایی که را میتوانید از رشد دادن امید در درونتان به دست آورید در نظر بگیرید
- در مورد حل مسئله فکر کنید
- با یک دوست یا یکی از اعضای معتمد خانواده صحبت کنید
- تدوین برنامه
- عمل کردن
- به دنبال کمک از فردی متخصص باشید
- کلام آخر
فرقی نمیکند که در مورد تواناییهای شخصی خود ناامید شده باشید و یا در مورد تقریباً همه چیز در زندگی ناامید باشید، ناامیدی احساسی بد و اذیت کننده است. احساس گیر افتادن در ناامیدی واقعاً زندگی را سخت میکند. مهم نیست که همه جنبههای زندگی چقدر بد و ناامیدکننده به نظر میرسند، خوشبختانه بعضی از راهکارها وجود دارد که میتوانید وقتی احساس ناامیدی کردید انجام داده و وضعیت زندگیتان را کمی بهتر کنید.
برای آشنایی با راهکارهای غلبه بر ناامیدی در زندگی در ادامه مطلب با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.
-
در نظر بگیرید که مغز شما ممکن است به شما دروغ بگوید
مغز شما ممکن است به شما بگوید که همه چیز وحشتناک، غیرقابل تحمل و فاجعه است. شاید سعی کند شما را متقاعد کند که نمیتوانید موفق شوید یا به شما بگوید که هیچ فرصتی برای بهتر شدن وجود ندارد. یا آنقدر نا امید شده اید که حتی دچار اختلال وحشتزدگی شده اید
اما فقط به این دلیل که به این مسائل فکر میکنید، آنها درست نیستند. افکار شما میتواند تحریف شده، نادرست یا کاملاً اشتباه باشد.
احساسات ناامیدانه به افکار ناامیدکننده دامن میزنند. معمولاً گرفتار شدن در یک چرخه منفی آسان و دیدن اینکه همه چیز میتواند بهتر شود سخت است.
حتی ممکن است به مواردی مانند این فکر کنید: “من قبلاً همه چیز را امتحان کردم و هیچ نتیجه ای گرفتم!” اما این تفکر هم احتمالاً یک تحریف یا ناهماهنگی شناختی است. ممکن است چند روش را امتحان کرده باشید (یا حتی 10 روش را) اما احتمالاً همه روشها و راهکارها را امتحان نکرده اید.
حداقل این پیش فرض را داشته باشید که شاید طرز فکر شما دقیق نباشد. شاید بیش از آنچه که تصور میکنید امید وجود داشته باشد.
-
در مورد نظر مخالف بحث کنید
وقتی احساس ناامیدی میکنید، احتمالاً به همه دلایلی که چرا هیچ وقت بهتر نمیشود، فکر خواهید کرد. پس چند دقیقه وقت بگذارید تا در مورد خلاف این دلایل بحث کنید.
چه شواهدی نشان میدهد که اوضاع شاید بهتر از انتظار شما پیش برود؟ یا در واقع چگونه ممکن است اوضاع بهتر شود؟
کمی تفکر در مورد نکات مثبت میتواند دری از امکانات بیشتر را برایتان باز کند و گرچه این احتمال وجود دارد که همه چیز خوب پیش نرود، اما این احتمال نیز وجود دارد که آنقدر که پیش بینی میکردید بد پیش نرود.به جای داشتن افکار منفی خودتان، نظرات مخالف موضوع را نیز بشنوید. می توانید حتی مهارت تفکر انتقادی را در خود بیشتر پرورش دهید.
شاید استدلال برعکس، مغز شما را به این ایده باز کند که همه چیز آنچنان که پیش بینی میکنید میتواند غم انگیز نباشد.
-
به آنچه از ناامیدی به دست میآورید فکر کنید
فکر کردن در مورد آنچه از ناامیدی به دست میآورید شاید به ظاهر تمرین عجیب و غریبی به نظر برسد. به هر حال، شما ممکن است فکر کنید، “من که با این افکار چیزی به دست نمیآورم. پس نمیخواهم اینطور احساس کنم. ”
اما با کمی تأمل بیشتر، شاید متوجه شوید که احساس ناامیدی شما را از مأیوس بودن محافظت میکند. اگر انتظار ندارید اتفاق خوبی بیفتد، اگر اوضاع بد پیش میرود، از ناامیدی نگران نباشید.
همچنین ناامید بودن ممکن است به شما کمک کند تا هیچ اقدامیبرای بهتر کردن اوضاع نکنید.
به عنوان مثال، اگر شما ناامید باشید که هیچ وقت نخواهید توانست بدهی خود را پرداخت کنید، شاید برای افزایش درآمدتان (با پیدا کردن شغل دیگر) زحمت نکشید و یا هزینههای خود را با برنامه ریزی مدیریت نکنید.
بنابراین در نظر بگیرید که آیا با ناامید ماندن چیزی عایدتان میشود. شاید متوجه شوید که ناامیدی در واقع به نوعی شما را از ایجاد تغییر یا انجام کارهای دیگری ممانعت میکند.
-
دستاوردهایی که را میتوانید از رشد دادن امید در درونتان به دست آورید در نظر بگیرید
در لبه پرتگاه ناامیدی، به این مسئله فکر کنید که اگر امیدوار باشید دستاوردهای بیشتری خواهید داشت. اگر امیدوار باشید زندگیتان چگونه تغییر میکند؟ اگر امید داشتید چه کارهای متفاوتی برای بهبود کیفیت زندگیتان میتوانستید انجام دهید؟
بدین ترتیب، پیش بروید و شروع به کارهایی کنید که انگار امیدوار هستید.
به عنوان مثال، شاید متوجه شوید که اگر امیدوار باشید، بیرون میروید و فعالیتهایی متفاوتی را شروع کرده و با افراد جدید آشنا میشوید. یا شاید بخواهید برای کار جدیدی اقدام کنید. بروید و آنها را انجام دهید، حتی اگر امیدوار نباشید، آنها در تغییر شرایط فعلی روحیتان مؤثرند.
گاهی اوقات، ابتدا باید رفتار خود را تغییر دهید و احساسات به دنبال آن بیایند. بنابراین اگر امیدوارانه رفتار کنید، ممکن است در نهایت احساس امیدواری بیشتری داشته باشید.
-
در مورد حل مسئله فکر کنید
طبق تعریف ناامیدی، باور این اعتقاد است که همه چیز بهتر نخواهد شد یا اینکه شما نمیتوانید موفق شوید. اما همیشه کاری وجود دارد که برای حل مشکلی یا تغییر احساس خود نسبت به مسئله میتوانید انجام دهید.
زمانی را به فکر راه حلهای بالقوه مسئله اختصاص دهید. ایدههای طوفان فکری داشته باشید و آنها را بخاطر بسپارید، شما حتی لزوماً به ایدههای خوب احتیاج ندارید. فقط ببینید آیا میتوانید تا آنجا که امکان دارد برای حل یک مشکل استراتژی ارائه دهید.
اگر نمیتوانید مشکلی را حل کنید (در مورادی مانند بیماری یکی از عزیزان)، نحوه تغییر احساستان در مورد مشکل را در نظر بگیرید. آیا وقت گذرانی با اعضای خانواده میتواند به شما کمک کند کمی بهتر شوید؟ با گذراندن یک روز پر از آرامش و سلامتی روان در محل کارتان، احتمال دارد کمی امیدوارتر شوید؟
مطمئن باشید همیشه کاری وجود دارد که میتوانید برای بهتر کردن اوضاع یا کمی بهتر شدن احساساتتان انجام دهید.
-
با یک دوست یا یکی از اعضای معتمد خانواده صحبت کنید
وقتی که در تلاش برای شناسایی راه حلهای ممکن هستید و یا در موقعیتی از زندگیتان گیر کردید، با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده معتمد تماس بگیرید و آنچه را که تجربه میکنید به او بگویید.
شاید او بتواند به شما کمک کند از یک منظر دیگر مسائل را ببینید. یا شاید او استراتژیهایی ارائه دهد که میتواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
شاید صحبت در مورد مشکلات زندگیتان با افراد دیگر برایتان سخت باشد، اما صحبت با کسی میتواند برای کمک به شما در گرفتن کمی امید بیشتر در مورد وضعیت خود کلیدی باشد. گاه می توانید از خانواده درمانی هم استفاده کنید.
-
تدوین برنامه
بعد از اینکه ایدههایتان را نسبت به حل مسائل موجود توسعه دادید (توسط خودتان و یا با کمک شخص دیگری) برنامهای را تنظیم کنید. تصمیم بگیرید که اولین قدم خود را بردارید.
بخاطر داشته باشید که اگر برنامه A (گزینه اول) جواب نداد، شما همیشه میتوانید برنامه B داشته باشید. به برنامههای خود به عنوان یک آزمایش نکاه کنید و فرض کنید وظیفه شما این است که تا جاییکه میتوانید روشهای مختلف را تست کنید تا زمانی که متوجه شوید چه راهکاری برای حل مشکل مفید است.
-
عمل کردن
بعد از اینکه برنامه خوبی تنظیم کردید، در مرحله مهم اقدام و عمل قرار میگیرید.
از این گذشته، شما احتمالاً با آرام نشستن امیدی به بهبود وضعیت خود نخواهید داشت. در عوض، وقتی که از لاک خود بیرون بیایید و شروع به دیدن کارهایی که میتوانید انجام دهید کنید، امید بیشتری خواهید یافت.
-
به دنبال کمک از فردی متخصص باشید
ناامیدی میتواند نشانهای از یک بیماری سلامت روان مانند افسردگی ناشی شود. بنابراین اگر احساس ناامیدی شما بیش از دو هفته طول میکشد یا نگران سلامت روان خود هستید، به یک متخصص مراجعه کنید.
متخصص بهداشت روان میتواند نیازهای شما را ارزیابی کند و در مورد گزینههای درمانی شما مانند گفتگو درمانی یا دارو بحث کند. بیشتر بیماریهای سلامت روان به راحتی قابل درمان هستند. درمان میتواند به شما کمک کند تا نسبت به آینده امیدوارتر باشید.
کلام آخر
به یاد داشته باشید، فقط به این دلیل که همه چیز ناامید کننده به نظر میرسد به معنای واقعی بودن آنها نیست. با مقداری کمک گرفتن از شخصی دیگری یا دیدگاه متفاوت، شاید متوجه شوید که اوضاع خیلی راحتتر از آنچه فکر میکردید میتواند بهتر شود.
منبع: verywellmind