عوامل محرک اختلال شخصیت مرزی

بیشتر افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی (BPD) عوامل محرک خاصی دارند:

وقایع یا خاطرات خاص که علائم آنها را تحریک یا تشدید می‌کند. برای بیشتر افراد، مسائلی مانند یک صحنه فیلم تأثیرگذار یا آهنگی غم انگیز معمول است که می‌تواند باعث ایجاد این عوامل شود.

این محرک‌ها می‌تواند منجر به ترس شدید، عصبانیت، رفتار تکانشی، آسیب به خود و حتی اقدام به خودکشی شود.

برای آشنایی با استراتژی‌های مقابله با اختلال شخصیت مرزی در ادامه مطلب با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

آزمون زیر را در رابطه با اختلال شخصیت مرزی (BPD) می توانید انجام دهید :

اگرچه کنترل علائم ممکن است دشوار باشد، اما استفاده از چهار استراتژی زیر می‌تواند به شما برای مقابله با این رفتارها کمک کند:

  1. از محرک‌ها اجتناب کنید

عوامل محرک اختلال شخصیت مرزی

یکی از ساده ترین راه‌ها برای کنار آمدن با عوامل محرک، اجتناب از آنها است. برخی عوامل محرک وجود دارد که به راحتی می‌توان از آنها اجتناب کرد. به عنوان مثال، شاید شما فیلم مورد علاقه‌ای داشته باشید که قبلاً با همسر سابق خود تماشا می‌کردید و اکنون باعث تحریک شما می‌شود. DVD آن فیلم را دور بندازید و وقتی در تلویزیون اکران می‌شود آن را نبینید، چون دیگر نیازی به مواجه شدن با آن خاطرات بد نیست.

در عین حال متأسفانه عوامل محرک زیادی وجود دارد که نمی‌توان از آنها اجتناب کرد یا نباید از آنها اجتناب کرد. به عنوان مثال، اگر شخصی در محل کار شما را تحریک کند، نمی‌توانید از او اجتناب کنید چراکه او بخشی از کار شما است و اجتناب از او حرفه شما را به خطر می‌اندازد.

اجتناب، استراتژی است که باید ‌از آن تا جایی که می‌توانید کم استفاده کنید. اگر شروع به اجتناب از همه افراد، مکان‌ها یا موقعیت‌هایی کنید که باعث تحریک شما می‌شوند، ممکنه زندگی بسیار محدودی داشته باشید و مطمئناً روش درستی نیست. در مقابل، در حالی که تمرین می‌کنید تا علائم خود را کنترل کنید تا زمانی که برای رویارویی با آنها آماده نشوید، از عوامل محرک جلوگیری کنید.

  1. به محرک‌ها با استراتژی نزدیک شوید

عوامل محرک اختلال شخصیت مرزی

گزینه دیگر این است که رویکردی استراتژیک تر داشته باشید و با عوامل محرک به تدریج روبرو شوید. این شرایط ممکن است یکی از مواردی باشد که بهتر است با کمک یک درمانگر امتحان شود. حتی می توانید این رویکردها را از طریق یک گفتگو و راهنمایی آنلاین  نیز یادبگیرید.

برای این کار ابتدا باید بدانید که چه عواملی باعث اذیت شما می‌شوند. چیز کوچکی را انتخاب کنید، برنامه ای تنظیم کنید که این بار چگونه با عامل محرک کنار بیایید و عمداً به روشی محدود و کنترل شده با آن روبرو شوید.

به عنوان مثال، شاید این فکر که شما در کاری شکست خورده اید، عامل محرک بزرگی برای شما باشد. ژستی از یوگا را انتخاب کنید که می‌دانید قادر به انجام آن نیستید، آن را امتحان کنید و در صورت عدم موفقیت، به همه احساسات و پاسخ‌هایی که به وجود می‌آورد توجه کنید.

به جای احساس طرد شدن یا ناامیدی، با این احساسات به روشی سالم مانند مراقبه یا خندیدن در مورد اینکه شاید ورزش یوگا برای شما مناسب نیست، کنار بیایید! به جای اجتناب از محرک های استرس  از روش های مدیریت استرس استفاده کنید.

تشخیص دهید که بدون انجام کار مخربی می‌توانید با شکست روبرو شوید.

  1. برنامه عملیاتی برای محرک تدوین کنید

اگر می‌دانید چه عوامل محرکی شما را به یک لوپ تکرار می‌اندازد، می‌توانید برنامه ای برای مدیریت سازنده آن عوامل تنظیم کنید. وقتی که دو یا سه عامل اصلی را شناسایی کردید، پنج اقدامی را یادداشت کنید که برای کنترل ناراحتی در دفعه بعدی توسط این عوامل، می‌توانید انجام دهید. لیستتان را دم دست نگه دارید.

وقتی عامل محرک ظاهر شد، لیست را بیرون کشید و با اولین مهارت کنار آمدنی که نوشتید شروع کنید. اگر انجام این کار به کاهش ناراحتی شما کمک نمی‌کند، مورد بعدی و اگر نشد بعدی را امتحان کنید. در صورت لزوم کل لیست را مرور کنید تا زمانی که پریشانی و آشفتگی شما برطرف شود.

به عنوان مثال، اگر می‌دانید که عموی بی ادب شما در جمع‌های خانوادگی یکی از عوامل محرک شماست، یکی از راه‌های کنترل پریشانی‌تان این است که وقتی با او در جمع مشترکی هستید بیرون از منزل بروید و کمی ‌قدم بزنید. داشتن یک برنامه مشخص پیش از رویارویی با عوامل محرک به شما کمک می‌کند تا هنگام مواجه شدن با آنها احساسات خود را بهتر مدیریت کنید.

  1. به یک درمانگر مراجعه کنید

غیر معمول نیست که افراد مبتلا به BPD هنگام تحریک، کارهای خطرناکی انجام می‌دهند. این نوع رفتارها می‌تواند از رابطه جنسی ناامن تا خودزنی یا اقدام به خودکشی جدی باشد. تحت کنترل درآوردن این رفتارها ممکن است، اما شاید برای کنار آمدن با این احساسات و علائم به روشی ایمن به کمک یک درمانگر نیاز داشته باشید.

منبع: verywellmind

5/5 - (1 امتیاز)

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت