چه ارتباطی بین بیماری‌های روانشناختی و سردرد وجود دارد؟ این روزها خیلی از افراد به خاطر مشغله‌های کاری یا مشکلاتی که در زندگیشان دارند با شرایط استرس زای مختلفی روبرو هستند. تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد بیشتر افرادی که از بیماری‌های روانشناختی و روانشناختی رنج می‌برند، با مشکلاتی همچون سردرد یا میگرن هم دست و پنجه نرم می‌نمایند.

همه ما به خوبی می‌دانیم که  مبارزه با افسردگی و اضطراب به تنهایی کار بسیار دشواری است. حالا فرض کنید علاوه بر این مشکلات روانشناختی، سردرد و میگرن هم به سراغتان بیاید.

در این شرایط همان نظریه ” اول مرغ بوده یا تخم مرغ” به ذهن خطور می‌کند. واقعاً بیماری‌های روانشناختی باعث بروز سردرد می‌شود یا اینکه سردرد افراد را به سمت و سوی بیماری‌های روانشناختی سوق می‌دهد؟

شرایط خاص شما هرچه که باشد باید بدانید که بیماری‌های روانشناختی می‌تواند بر روی نحوه احساس درد در بدن به خصوص سردردها تأثیر بگذارد. در این مقاله قصد داریم این موضوع را با مثال‌های بیشتری مورد بررسی قرار دهیم.

پس در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

 افسردگی و سردرد:

بیماری‌های روانشناختی و سردرد

بیشتر افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند نشانه‌های فیزیکی همچون خستگی، از دست دادن اشتها، کاهش میل جنسی و اختلالات خواب مثل بی خوابی را هم تجربه می‌نمایند. علاوه بر این، سردرد و سایر دردها مثل درد مفاصل یا عضلات در این افراد هم دیده می‌شود و مدام از چنین دردهای شکایت می‌کنند.

به نظر می‌رسد سردردهای تنشی بیشتر با افسردگی همراه است هر چند افرادی که افسرده هستند می‌توانند از اختلالات سردرد دیگر همچون میگرن یا سردردهای خوشه‌ای هم رنج ببرند.

اگر ممکن باشد پزشک تلاش می‌کند دارو یا روش درمانی را انتخاب کند که هم افسردگی و هم سردرد را هدف قرار می‌دهد. داروهایی که بیشتر در این شرایط مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند هم افسردگی و هم سردردِ همراه با آن را درمان کند شامل داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای همچون آمی‌ تریپتیلین یا مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین مثل پاروکستین و سرترالین است.

بیماری‌های روانشناختی و سردرد: اختلال استرس بعد از حادثه و رابطه آن با سردرد

بیماری‌های روانشناختی و سردرد

PTSD یا اختلال استرس پس از حادثه در ایجاد سردردهای میگرنی شایع تر از سایر شرایط موجود است. تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد افرادی که میگرن دارند زمانی تحت شرایط استرس زا یا تروما همچون تصادف با خودرو یا سوء استفاده جنسی و جسمی قرار می‌گیرند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به PTSD خواهند بود.

علاوه بر این، زمانی که افراد مبتلا به سردرد با شرایطی همچون اختلال استرس بعد از حادثه روبرو می شوند به احتمال زیاد نسبت به سایر افراد، درجه ناتوانی بیشتری را تجربه خواهند کرد. این موضوع بدین معنی است که سردرد بر روی عملکرد و کیفیت زندگیشان بسیار اثرگذار خواهد بود.

خوشبختانه خبر خوب این است که استراتژی‌های مؤثری برای درمان میگرن و اختلال استرس بعد از حادثه وجود دارد. از جمله این روش‌های درمانی می‌توان به استفاده از داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای یا مهارکننده بازجذب سروتونین -نوراپی نفرین همچون ونلافاکسین اشاره کرد.

درمان شناختی رفتاری هم می‌تواند بسیار مفید باشد. در این شرایط چنین روش درمانی به تنهایی یا به همراه داروهای تجویز شده به کار می‌رود.

اختلال دوقطبی و سردرد:

بیماری‌های روانشناختی و سردرد

اختلال دو قطبی شرایطی است که در آن دوره‌های افسردگی و شیدایی دیده می‌شود. مطالعات موجود نشان می‌دهد افرادی که اختلال دو قطبی دارند (به خصوص آنهایی که از اختلال دوقطبی نوع ۲ رنج می‌برند) بیشتر از دیگران تحت تأثیر سردرد به خصوص میگرن خواهند بود. درمان اختلال دو قطبی و میگرن نیازمند روش‌های درمانی مختلفی است.  برخی از داروها می‌توانند از بروز میگرن پیشگیری کنند و باعث تثبیت خلق و خوی افراد شوند.

 ملاحظات درمانی که باید مدنظر قرار گیرد:

زمانی که دارویی برای بیماری‌های روانشناختی و سردرد در نظر گرفته می‌شود باید توجه ویژه‌ای به انتخاب انجام شده معطوف گردد. به عنوان مثال درمان با تریپتان  برای میگرن زمانی که با یکی از داروهای SSRI یا SNRI ترکیب می‌شود؛ می‌تواند به ایجاد سندرم سروتونین منجر گردد. اگرچه این موضوع نادر است اما قبل از انتخاب هر روش درمانی باید با پزشک مشورت کنید.

 کلام آخر:

گاهی از اوقات شناسایی علل اصلی سردرد کار دشواری خواهد بود. نکته مهمی که باید بدان توجه داشته باشید این است که شما تنها نیستید و هزاران و شاید میلیون‌ها نفر در سرتاسر جهان هستند که از بیماری‌های روانشناختی و سردرد رنج می‌برند. برای درمان بیماری‌های روانشناختی و سردرد گزینه‌های درمانی مختلفی در دسترس تان قرار دارد. حالا چه سردرد باعث بروز بیماری‌های روانشناختی شده باشد یا اینکه بیماری‌های روانشناختی باعث ایجاد سردرد شده باشد زیاد مهم نیست. نکته مهم درک روش‌های درمانی و مشورت با یک پزشک متخصص است.

منبع: verywellmind

1/5 - (1 امتیاز)

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت

چرا باور داشته باشیم ؟

پایش و سنجش آنلاین نتایج درمان

نوبت دهی آنلاین

آزمون های آنلاین روانشناختی معتبر

امکان مشاوره آنلاین از طریق وب

ارتباط با درمانگران عضو باور

نسخه دارویی آنلاین و یادآور پیامکی

آزمون اضطراب سلامت

اضطراب سلامتی با نگرانی‌های مداوم و شدید درباره سلامتی مشخص می‌شود. اضطراب سلامت اختلال شناختی گسترده ای است که به صورت ادراک نادرست درباره علائم و تغییرات بدنی که نتیجه باورهای فرد در مورد بیماری یا سلامت است شکل می گیرد.  افراد دارای اضطراب سلامتی، باورهای غلط و تعبیر نادرستی از سلامتی دارند و حساسیت بیش از حدی نسبت به علایم بدنی خود دارند.

این آزمون میزان اضطراب در رابطه با سلامتی و بیماری را به صورت کلی و همچنین در ۳ بعد نگرانی کلی در رابطه با سلامتی، ابتلا به بیماری و پیامدهای بیماری را می سنجد.