داروی فنلزین (Phenelzine) ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ Hydrazine اﺳﺖ و ﺑﻪ ﺷﺪت MAOa وMAOb را ﻣﻬـﺎر ﻣـﻲﻛﻨـﺪ.

فنلزین یک مهار کننده برگشت ناپذیر غیر انتخابی آنزیم مونوآمین اکسیداز است. برای درمان اختلال افسردگی شدید استفاده می شود.

ﺗـأﺛﻴﺮ ﺑﺎﻟﻴﻨﻲ ﺿﺪاﻓﺴﺮدﮔﻲﻫﺎ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ۳ ﺗﺎ ۶ ﻫﻔﺘﻪ ﻃﻮل ﺑﻜﺸﺪ. 

در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

مکانیسم عمل:

ﻣﻜﺎﻧﻴﺴﻢ عمل فنلزین ﻣﺸﺨﺺ ﻧﻴﺴﺖ اﻣـﺎ واﺿـﺢ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻬﺎر ﺣﺪاﻗﻞ ۸۵ درﺻﺪ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ MAOb ﺑـﺮای ﺗﺎﺛﻴﺮﮔـﺬاری ﺑـﺎﻟﻴﻨﻲ ﻻزم اﺳـﺖ؛ اﻳـﻦ اﺗﻔـﺎق ﻣﻌﻤﻮﻻً ﺑﺎ دوز ۶۰ ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم رخ ﻣﻲدﻫﺪ.

موارد مصرف فنلزین :

انواع خاصی از افسردگی

فنلزین چیست

فنلزین، که با نام تجاری Nardil فروخته می‌شود، یک مهار کننده غیر انتخابی و برگشت‌ناپذیر مونوآمین اکسیداز (MAOI) و از دسته هیدرازین‌ها است که به عنوان ضد افسردگی و ضد اضطراب استفاده می‌شود. این دارو همراه با ترانیل سیپرومین و ایزوکاربوکسازید یکی از معدود MAOIهای غیر انتخابی و برگشت‌ناپذیر است که همچنان استفاده بالینی گسترده دارد. فنلزین به صورت خوراکی تجویز می‌شود.

داروی فنلزین

قرص فنلزین قرص ضد افسردگی از نوع مهار کننده مونوآمین اکسیداز است که به بازیابی تعادل هورمون ها و انتقال دهندگان عصبی در مغز کمک می کند. این قرص می توان روحیه و مود را بالا ببرد. معمولا زمانی استفاده از این قرص شروع می شود که روشهای دیگر درمانی پاسخ گو نبوده اند..

قرص فنلزین

سافینامید به همراه داروهای دیگر (لوو دوپا/کاربی دوپا) برای درمان علائم بیماری پارکینسون به کار می‌رود. در بیماری پارکینسون تعدادی از سلول‌ها در بخش کوچکی از مغز آسیب می‌بینند و به تدریج از بین می‌روند. سلول‌های مغزی با تولید دوپامین پیام‌های مغزی را از طریق طناب نخاعی به مناطق مختلف بدن منتقل می‌کنند. هنگامی که سلول‌های سابستنشیا نیگرا آسیب ببینند مقدار دوپامین تولید شده کاهش می‌یابد. ترکیبی از کاهش سلول‌ها و کاهش تولید دوپامین موجب می‌شود که پیام رسانی عصبی به عضلات بدن کاهش یابد. این حالت سبب به وجود آوردن علائم بیماری پارکینسون که شامل سفتی، رعشه و کند شدن حرکات است خواهد شد.
سافینامید متعلق به طبقه ای از داروها است که به عنوان مهار کننده‌های MAO شناخته می‌شوند. این دارو سطح برخی از مواد طبیعی خاص در مغز (مانند دوپامین) را افزایش می‌دهد و به این ترتیب علائم بیماری پارکینسون را کنترل می‌کند.

بیشتر بدانیم
بیماری های روان تنی چیست؟

فنلزین سولفات

فنلزین سولفات دارویی است که برای درمان افسردگی تجویز می‌شود.

قرص فنلزین سولفات

فنلزین سولفات چیست

در موارد افسردگی شدید استفاده می‌شود. 15 میلی‌گرم خوراکی 3 بار در روز تجویز می‌شود. می توان به سرعت آن را به 60 میلی‌گرم در روز افزایش داد. حداکثر دوز روزانه 90 میلی‌گرم در روز است. شروع اثرات درمانی مطلوب این دارو 2 تا 6 هفته است.

خرید قرص فنلزین

فقط از داروخانه و با نسخه پزشک می توان فنلزین را خرید .

فنلزین عوارض 

عوارض قرص فنلزین

یکی دیگر از دارو های ضد افسردگی فنلزین Phenelzine می باشد. این دارو در دسته دارو های MAOI یا مهار کنندگان MONOAMINE OXIDASE قرار دارد. MAOI از غیرفعال کردن آمینهای بیوژنیک مانند نوراپی نفرین ، سروتونین ، دوپامین و تیرامین (جلوگیری از غیرفعال شدن تیروزین به نوراپی نفرین) جلوگیری می کند.

MAOI ها به عنوان عوامل خط اول به دلیل ایمنی و تحمل عوامل جدیدتر، به ویژه SSRI ها / SNRI ها استفاده نمی شوند. با این حال، MAOI ها برای انواع خاصی از افسردگی و در اختلالات اضطرابی مقاوم به درمان استفاده می شوند. با مهار برگشت ناپذیر آنزیم های MAO-A and -B, MAOIs تعداد انتقال دهنده های عصبی موجود در سیناپس ها افزایش می یاد.

MAO-A ترجیحاً سروتونین و نوراپی نفرین را غیرفعال می کند ، و MAO-B ترجیحاً فن اتیل آمین را غیرفعال می کند. هر دو نوع بر دوپامین و تیرامین نیز عمل می کنند.

موارد احتیاط در مصرف فنلزین Phenelzine

در ارتباط با مصرف این دارو در زمان بارداری یا شیردهی مطالعاتی انجام نگرفته است. لذا در صورت بارداری یا شیردهی قبل از مصرف دارو روانپزشک خود را مطلع کنید.

عوارض استفاده از فنلزین Phenelzine در سالمندان و کودکان به دلیل سن و حساسیت کمی بیشتر می باشد. با این حال در این باره نیز مطالعاتی انجام نگرفته است. به همین دلیل مصرف این قرص در این سنین باید زیر نظر روانپزشک باشد.

در صورت ابتلا به بیماری های زیر یا سابقه ابتلا به آنها روانپزشک خود را مطلع سازید. مصرف برخی دارو های روانپزشکی در بیماران دارای مشکلات جسمی می تواند علائم بیماری آنها را تشدید نماید به همین دلیل قبل از مصرف باید بیماری های خاص خود را به اطلاع روانپزشک برسانید.

  • دیابت
  • بیماری های کلیوی و کبدی
  • نارسایی های قلبی
  • مشکل فشار خون پایین
  • اختلال دو قطبی
  • اسکیزوفرنی

در صورت مصرف همزمان این دارو با دیگر دارو های روانپزشکی ممکن است اختلالات و مشکلاتی به وجود بیاید. سندرم سروتونین زمانی اتفاق می افتد که SSRI ها و MAOI ها با هم جمع می شوند یا سایر داروها باعث افزایش سطح سروتونین شوند. در صورت مصرف همزمان دارو با دیگر دارو های ضد افسردگی ممکن است مشکلات زیر به وجود بیاید:

  • در ابتدا با بی حالی ، بی قراری ، سردرگمی ، گرگرفتگی ، تعریق غیر طبیعی، لرزش و تکان های میوکلونیک مشخص می شود.
  • ممکن است به ضربان غیر طبیعی قلب، فشار خون بالا، ربومولیولیز ، نارسایی کلیه ، تشنج ، اغما و مرگ منجر شود.

به همین دلیل حداقل 2 هفته قبل از انتقال از SSRI به MAOI و حداقل 5-6 هفته با فلوکستین صبر شود.

همچنین امکان بحران فشار خون بالا در هنگام مصرف MAOI با غذاهای غنی از تیرامین یا سمپاتومیمتیک وجود دارد.

غذاهای دارای تیرامین (شراب قرمز ، پنیر ، جگر مرغ ، حبوبات فوا ، گوشت فراوری شده) باعث ایجاد کاتکول آمین های ذخیره شده می شوند.

علاوه بر اینکه فشار خون به طور قابل توجهی بالا می رود ، این بیماری با سردرد ، تعریق ، حالت تهوع و استفراغ ، ترس از نور ، بی ثباتی خودمختار ، درد قفسه سینه ، ضربان نامنظم قلب و مرگ نیز مشخص می شود.

 

اثرات و عوارض جانبی مصرف فنلزین Phenelzine

مصرف دارو های ضد افسردگی می تواند عوارض ناخواسته ای را در پی داشته باشد. این عوارض ممکن است در همه مصرف کننده ها دیده نشود. همچنین این عوارض بعد از یک هفته از شروع مصرف دارو از بین خواهند رفت. در صورت تشدید یا تداوم علائم روانپزشک خود را مطلع نمایید.

  • افت فشار خون بالا (شایع ترین)
  • خواب آلودگی
  • افزایش وزن
  • اختلال عملکرد جنسی
  • خشکی دهان
  • اختلال خواب

بیماران مبتلا به کمبود پیریدوکسین می توانند دچار بی حسی یا پاراستزی شوند ، بنابراین باید مکمل B6 نیز مصرف شود.

از عوارض نادر به سمیت کبد ، تشنج و ورم می توان اشاره نمود. به همین دلیل بهتر است مصرف این دارو از دوز کم و در فواصل زمانی زیاد آغاز شود.

دوزبندی در بزرگسالان:

ﺑﻴﻤﺎران ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ درﻣﺎن را ﺑﺎ دوز ۱۵ ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در روز اول آﻏﺎز ﻛﻨﻨﺪ و آن را ﻃﻲ دو ﻳـﺎ ﺳـﻪ روز ﺑﻪ ۱۵ ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم ﺳﻪ ﺑﺎر در روز ﺑﺮﺳﺎﻧﻨﺪ، و ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻪ ﺗﺪرﻳﺞ دوز دارو را ﺑﻪ ۶۰ ﻳﺎ ۹۰ ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در روز اﻓﺰاﻳﺶ داد.

فنلزین
فنلزین

عوارض جانبی:

فنلزین ﻋﻮارض ﺟﺎﻧﺒﻲ MAOI را ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ، ﻣﺎﻧﻨـﺪ ﺗـﺪاﺧﻞ ﺑـﺎ ﺳـﻤﭙﺎﺗﻮﻣﻴﻤﺘﻴﻚ ﻛـﻪ ﻣﻮﺟﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﻓﺸﺎر ﺧﻮن ﻣﻲﺷﻮد، و ﺗﺪاﺧﻞ ﺑﺎ داروﻫﺎی ﺳﺮوﺗﻮﻧﻴﻨﻲ ﻛﻪ ﻣﻮﺟﺐ ﺳﻨﺪروم ﺳـﺮوﺗﻮﻧﻴﻦ ﻣﻲﮔﺮدد، ﻛﻪ ﻧﺘﻴﺠﻪی آن ﻛﺎﻫﺶ ﻓﺸﺎر ﺧﻮن ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ دوز، اﺧﺘﻼل ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﻨﺴﻲ و اﺧﺘﻼل ﺧﻮاب اﺳﺖ.

اﻳﻦ دارو ﻛﻤﺘﺮ ﻣﻮﺟﺐ ﺑﻲ ﺧﻮاﺑﻲ ﻣﻲﺷﻮد، اﻣﺎ اﺣﺘﻤﺎل اﻓـﺰاﻳﺶ وزن، ﺧـﻮاب آوری و اﺧـﺘﻼل ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﻨﺴﻲ در آن ﺑﻴﺸـﺘﺮ اﺳـﺖ.

ﺑـﻪ ﻧـﺪرت ﻣﻤﻜـﻦ اﺳـﺖ ﻣﺴـﻤﻮﻣﻴﺖ ﻛﺒـﺪی ﺑﺪﻫـﺪ.

ﺑـﻪ ﻣﻨﻈـﻮر ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی از ﺳﻨﺪرم ﺳﺮوﺗﻮﻧﻴﻦ ﺷﺪﻳﺪ، ﺑﺎﻳﺪ ﺷﺮوع و ﻗﻄﻊ ﻣﺼﺮف آن ﺑﺎ اﺣﺘﻴﺎط اﻧﺠﺎم ﺷﻮد.

 

موارد منع مصرف:

در افرادی که در خطر دیابت، خودکشی، اختلالات تشنجی و بیمارانی که بی حسی های نخاعی دریافت کرده‌اند، باید با احتیاط مصرف شود.

تا ظهور پاسخ مناسب دارو، باید مراقب خودکشی بیمار بود. بیماران با خطر بالا بخصوص در ابتدای درمان باید تحت نظارت دقیق باشند.

در شروع مصرف دارو بیمار باید برای ۱ ساعت دراز بکشد تا از گیجی سر ناشی از تغییران فشار خون جلوگیری شود.

بیمار باید از تغییرات ناگهانی وضعیت بدن خودداری کند.این دارو برای افراد مسن بالای ۶۰ سال و کودکان زیر ۱۶ سال توصیه نمی‌شود.

بسیاری از غذاها و نوشابه‌ها با دارو تداخل می‌کنند (مانند شراب، آبجو، پنیرها، ترشیجات، گوشت و سبزیجات).

در بخش تغذیه یا داروخانه بیمارستان‌ها، فهرستی از مواد غذایی که نباید مصرف شود در اختیار بیمار قرار می‌گیرد.

باید از فعالیت‌های خطرناک نیازمند دقت و توجه خودداری شود تا آثار عصبی دارو به خوبی شناسایی شود.

فنلزین
فنلزین

باید دارو دقیقا مطابق با دستور مصرف شود و از اضافه کردن دوز داروی فراموش شده خودداری شود.

هشدار :

افکار خودکشی: در مطالعات کوتاه مدت، داروی های ضد افسردگی، خطر تفکرات و رفتار خودکشی را در کودکان، نوجوانان و بالغین جوان (کمتر از 24 سال) که دارو های ضد افسردگی را برای اختلال افسردگی شدید و دیگر بیماری های روانی استفاده می کردند، افزایش داده است.

بیشتر بدانیم
افکار خودکشی و پیشگیری از خودکشی

این افزایش در بیمارانی که سن شان بیشتراز 24 سال بود مشاهده نشد؛ کاهش خفیفی در تفکرات خودکشی در بالغین بیشتر از 65 سال مشاهده شد.

در کودکان و بالغین جوان، خطرات مصرف داروی ضد افسردگی باید در برابر فواید استفاده از آن سنجیده شود.

بیماران باید به طور دقیق در مورد تغییرات رفتاری، بدتر شدن از لحاظ بالینی و تمایل به خودکشی در خلال دوره 1 تا 2 ماهه درمان و تنظیم دوز پایش شوند.

واکنش های فشار خون بالا با مصرف غذاهایی که مقدار زیادی تیرامین دارند یا مکمل های حاوی کافئین، تیروزین، تریپتوفان یا فنیل آلانین رخ دهد.

فشارخون پایین وضعیتی ممکن است رخ دهد.

در بیماران دچار دیابت شیرین، گلوکوم، نقص کبدی/کلیوی، تاریخچه تشنج، نقص تیروئید با احتیاط تجویز شود.

منبع:

مجموعه دارویی داروهای اعصاب و روان – دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران

کتاب فارماکوپه بیماری‌های اعصاب و روان

فنلزینتوجه : اطلاعات موجود در این پایگاه ‌داده، فقط جهت اهداف آموزشی و اطلاعات عمومی برای شما تأمین شده است و برای توصیه پزشکی، تشخیص و درمان نباید در نظر گرفته ‌شود.

قبل از مصرف هر گونه دارو، تغییر رژیم غذایی و یا شروع هر دوره درمانی، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.

هیچ گاه توصیه‌ای که توسط پزشک به شما داده می‌شود را نادیده نگیرید چرا که پزشک بر اساس قضاوت پزشکی خود برای بهبود شما ممکن است فارغ از اطلاعات بالا به شما درمان مناسب را تجویز کند.

5/5 - (1 امتیاز)

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت

چرا باور داشته باشیم ؟

پایش و سنجش آنلاین نتایج درمان

نوبت دهی آنلاین

آزمون های آنلاین روانشناختی معتبر

امکان مشاوره آنلاین از طریق وب

ارتباط با درمانگران عضو باور

نسخه دارویی آنلاین و یادآور پیامکی

آزمون مهارت های زندگی

مهارت های زندگی به مجموعه ای از توانایی های گفته می شود که زمینه سازگاری رفتار مثبت و مفید را فراهم می آورد و این توانایی، فرد را قادر می سازد که ضمن پذیرش مسئولیت های اجتماعی خود، بدون لطمه زدن به خود و دیگران بتواند به شکل مؤثری با خواست، انتظارات و مشکلات روزانه در روابط بین فردی روبرو گردد.

این آزمون ۱۰ مولفه ارتباطات انسانی، روابط بین فردی، مهارت تصمیم گیری، مدیریت و تنظیم هیجانات، مهارت در حل مسئله، مهارت کار گروهی، خودآگاهی، هدفمندی، تفکر خلاق و انتقادی را ارزیابی می کند.