اختلال اضطراب عمومی در دوران بارداری

زندگی با اختلال اضطراب فراگیر ‌در دوران بارداری استرسی بیشتر را به این دوران پر چالش زندگی‌تان اضافه می‌کند. در اختلال اضطراب فراگیر‌ (GAD) از زمانی که فهمیدید باردارید تا مدت‌ها پس از تولد کودک، نگرانی مزمن مرتبط با این اختلال می‌تواند مانع لذت بردن از تجربه بارداری شود.

برای آشنایی بیشتر با خطرات و عوارض و روش‌های درمان اختلال اضطراب فراگیر ‌در دوران بارداری در ادامه مطلب با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

اگر باردار هستید و احساس می‌کنید که نگرانی مزمن دارید و یا کنترل‌تان خارج از دستتان است، خواندن این مطلب را شدیداً به شما توصیه می‌کنیم.

شیوع اختلال اضطراب فراگیر در دوران بارداری

ما می‌دانیم که حدود 6٪ از مردم در طول زندگی خود GAD را تجربه خواهند کرد و در طول هر سال، حدود 1 تا 3٪ از افراد با GAD زندگی می‌کنند. این اختلال در زنان دو برابر مردان است که که آن را خصوصاً مربوط به بارداری می‌کند.

نشان داده شده که میزان GAD در دوران بارداری در محدوده 8.5 تا 10.5 درصد است.

به طور معمول GAD به سختی تشخیص داده می‌شود و تشخیص آن از نگرانی طبیعی می‌تواند سخت باشد. در همین راستا، نگرانی زنها بود در مورد ابتلا به اختلال اضطراب فراگیر در دوران بارداری، احتمالاً می‌تواند مربوط به تغییراتی در هورمون‌ها، وضعیت روانی و تعهدات اجتماعی باشد (به عنوان مثال ترک کار، آماده شدن برای بزرگترکردن خانواده).

بیشتر بدانیم
اضطراب فراگیر یا منتشر

مطالعه ای در سال 2011 نشان داد که علائم اضطراب در سه ماهه اول بارداری بیشترین میزان را نشان می‌دهد و در طول بارداری کاهش می‌یابد.

خطرات و عوارض

مطالعه‌ای گسترده در سال 2015 بر روی زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و GAD نشان داد افرادی که مبتلا به GAD هستند علاوه بر افسردگی کیفیت زندگی ضعیف تری دارند و نگرانی مداوم تری را تجربه می‌کنند.

GAD درمان نشده می‌تواند منجر به عوارض حاملگی مانند وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس، فشار خون بالا، مشکلات رشد عصبی نوزاد و عدم پیشرفت در حین زایمان شود.

وقتی که کودک‌تان به دنیا می‌آید، شاید در مدیریت خواسته‌های نوزاد تازه متولد شده و ایجاد رابطه با کودک خود مشکل داشته باشید.

روش‌های درمان اختلال اضطراب فراگیر در دوران بارداری

اختلال اضطراب عمومی در دوران بارداری

درمان اختلال اضطراب فراگیر در دوران بارداری می‌تواند شامل آموزش روان، درمان و یا دارو باشد. به طور معمول درمان با توجه به شدت علائم و سابقه اضطراب، متناسب با وضعیت منحصر به فرد مادر خواهد بود:

  • آموزش روانی: این آموزش در مراحل اولیه و در هنگام تشخیص مهم است تا به شما کمک کند تا انکار و احساس ننگ را کاهش داده و جلسات درمان منجر به درمان موفقیت آمیز شود.
  • درمان: درمانی مانند درمان رفتاری شناختی (CBT) اغلب به تنهایی در موارد خفیف GAD یا در ترکیب با دارو در موارد شدیدتر استفاده می‌شود. CBT می‌تواند شامل بازسازی شناختی، مواجهه، آموزش آرام سازی و ذهن آگاهی درمانی باشد. حتی از مزایای انجام یوگا نیز می توانید روی بهبود بهره ببرید.
  • در موارد شدیدتر ممکن است از دارو استفاده شود: به طور معمول یک مهار کننده انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) (به عنوان مثال،Prozac، Lexapro) تجویز می‌شود. بنزودیازپین‌ها هم برای مدیریت کوتاه مدت اضطراب استفاده شوند.
  • پشتیبانی هم از مؤلفه‌های مهم کنار آمدن است: اگر مبتلا به GAD و باردار هستید، به دنبال کمک از خانواده، دوستان و اطرافیانتان برای گرفتن پشتیبانی و حمایت باشید.

آیا در دوران بارداری می‌توانم از داروهای GAD استفاده کنم؟

اختلال اضطراب عمومی در دوران بارداری

اگر مبتلا به GAD بوده و باردار هستید، شاید از خود بپرسید که آیا مصرف دارو برای شما بی خطر است یا نه؟ اگرچه این تصمیم بهتر است به پزشک شما سپرده شود، اما معمولاً وقتی که مزایای داروها بیشتر از خطرات باشد، دارو تجویز می‌شود. به عبارت دیگر، اگر از اضطراب فلج کننده ای رنج می‌برید که قطعاً بر بارداری شما تأثیر منفی خواهد گذاشت، ممکن است دارو گزینه خوبی باشد.

SSRI‌ها از جفت عبور می‌کنند اما در دوران بارداری ایمن به نظر می‌رسد. نوزادان مادرانی که SSRI را در دوران بارداری مصرف کرده اند ممکن است از سندرم سازگاری نوزادان، با علائمی‌مانند لرز، مشکل تغذیه و تحریک پذیری رنج ببرند.

بیشتر بدانیم
دارودرمانی اختلال اضطراب فراگیر

اگر در دوران بارداری به طور منظم بنزودیازپین مصرف کرده اید، کودک شما نیز از نظر عوارض جانبی دارو تحت نظر قرار می‌گیرد.

همچنین ممکن است نگران تداخل این داروها با شیردهی باشید. غلظت کمی ‌از SSRI‌ها در شیر مادر وجود داشته و با شیردهی سازگار است. همچنین داده‌های کافی برای حمایت از ایمنی طولانی مدت و فقدان اثرات عصبی شناختی منفی وجود دارد.

 

کلام آخر

شاید نگران باشید که اگر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در دوران بارداری هستید مشکلی پیش می‌آید یا نه؟ در صورت موفقیت درمان، هیچ دلیلی وجود ندارد که یک زن مبتلا به اضطراب فراگیر بچه دار نشود. با پزشک و رواندرمانگر خود برنامه ریزی کنید که چگونه در صورت بروز علائم را کنترل کنید و به طور منظم در تماس باشید تا اضطراب‌تان تحت کنترل باشد.

منبع: verywellmind

5/5 - (2 امتیاز)

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت