افسردگی بارداری
افسردگی بارداری حالت افسردگی است که حین بارداری اتفاق می افتد. این علایم میتواند در طیفی از خفیف تا شدید باشند. در موارد نادر، این علائم چنان شدید هستند که سلامت مادر و جنین به خطر می افتد. افسردگی بارداری می تواند در مان شود. این مقاله نشانه ها و علایم افسردگی بارداری را توصیف می کند و می گوید چگونه می توانید به خود یا همسرتان کمک رسانید.
برای درک مفهوم افسردگی بارداری و آشنایی با راهبردهای درمان آن با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.
مرور کلی
اگر دوران بارداری به سر میبرید، حتماً درمورد افسردگی پس از زایمان شنیدهاید. اما درمورد تجربه افسردگی در طی دوران بارداری چیزی میدانید؟ در این قسمت هر آنچه شما نیاز است در مورد افسردگی بارداری بدانید، بیان شدهاست.
چقدر افسردگی در دوران بارداری شایع است؟
بارداری میتواند دوران لذتبخشی باشد- و البته استرسزا. تحقیقات نشان میدهد که حدود 7% زنان باردار طی دوران بارداری افسردگی را تجربه میکنند. این نرخ شیوع میتواند در شرایطی که فرد به لحاظ اقتصادی ضعیف یا متوسط باشد، بالاتر رود.
افسردگی یک اختلال خلقی است که در آن فرد احساس غمگینی و از دست دادن ذوق و علاقه مداوم دارد، شایعترین اختلال خلقی در جمعیت عادی محسوب میشود. و در زنان دوبرابر مردان احتمال دارد رخ دهد و البته معمولاً آغاز این اختلال مصادف است با شروع سالهایی که زن توانایی تولید مثل پیدا میکند.
چرا اکثر مواقع افسردگی بارداری ناشناخته باقی میماند؟
برخی علایم افسردگی، مانند تغییر در خواب، کاهش انرژی، اشتها یا میل جنیسی مشابه علایم بارداری است. در نتیجه، احتمال می رود شما و یا متخصصتان این علایم را به بارداری نسبت دهید. ممکن است زنان نیز تمایلی نداشته باشند درمورد این تغییرات خلقی با متخصص خود صحبت کنند. همین منجر به این میشود که تمرکز، بیشتر روی سلامت جسمانی باشد تا سلامت روانی.
عوامل خطر افسردگی بارداری چیست؟
- اضطراب
- استرس زندگی
- سابقه افسردگی
- حمایت اجتماعی ضعیف
- خشونت همسر
- بارداری ناخواسته
علایم و نشانههای افسردگی بارداری چیست؟
علایم و نشانههای افسردگی بارداری شبیه همان افسردگی است که در عموم مردم اتفاق میافتد. مانند:
- خلق منفی، مضطرب و بی قراری و تحریکپذیری مداوم
- احساس گناه، بی ارزشی، ناامیدی و بیچارگی
- خستگی مفرط و از دست دادن انرژی غیرطبیعی
- مشکل در تمرکز، حافظه و تصمیم گیری
- مشکل در به خواب رفتن، بیداری اول صبح، یا پرخوابی
- کم یا زیاد شدن غیرمعمول اشتها، و تغییرات وزنی نامناسب
- درد بدنی، سردرد، مشکلات گوارشی که دلیل مشخص پزشکی نداشته باشند
با این حال، سرنخهای دیگری که به افسردگی بارداری اشاره میکنند این موارد هستند:
- اضطراب بیش از حد درمورد جنین
- ناتوانی در تجربه لذت در فعالیتهایی که معمولاً لذتبخش هستند
- عزت نفس کم، مانند این حس که “من برای مادری آمادگی ندارم”
- معمولاً با اطمینانجویی از دیگران فرد آرام نمیگیرد
- پایبندی ضعیف به مراقیتهای بارداری
- سیکارکشیدن، مصرف الکل یا استفاده از داروهای غیرمجاز
- وزن گیری ضعیف به خاطر رژیم ضعیف یا نامناسب
- افکار خودکشی
برخی تحقیقات عنوان میکنند که دورههای افسردگی در سه ماهه اول و سوم شایعتر است. دقت کنید که صرفاً متخصص زنان، روانپزشک و روانشناس بالینی میتواند تشخیص دهد که آیا علائم فوق به سیر طبیعی بارداری مربوط است یا یک افسردگی بالینی است که نیاز به درمان دارد.
چه عواملی باعث افسردگی بارداری میشوند؟
افسردگی بارداری یک مسئله جدی است و میتواند هر مادری را گرفتار کند، فارغ از سن، نژاد، درآمد، فرهنگ و تحصیلات. زنان تقصیری ندارند که مبتلا به افسردگی شدند و جایی برای سرزنش نیست و ربطی به این ندارد که مادر کاری را انجام داده و یا نداده است. این اختلال یک علت مشخص ندارد. تحقیقات نشان میدند که افسردگی بارداری به سبب ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. استرسهای زندگی (مانند انتظارات و فشارهای شغلی یا تجربه تروما)، نیازهای روانی و فیزیکی طی بارداری که برای مادر محدودیت ایجاد میکند، و تغییرات هورمونی که طی دوران بارداری اتفاق میافتد، میتواند به گسترش افسردگی کمک کند.
چرا درمان افسردگی بارداری مهم و ضروری است؟
اگر دچار افسردگی خود را درمان نکردید ، شما در معرض خطر افسردگی پسا زایمانی و مشکل در ایجاد دلبستگی با فرزند خود هستید. در این شرایط، نیازی نیست که دنبال بهترین مراقبت بارداری بگردید. غذای سالم برای نیازهای فرزندتان مصرف کنید یا انرژی خود را برای مراقبت خود حفظ کنید. بسته به شدت افسردگیتان، گزینههای درمانی شامل روان درمانی و داروهای ضد افسردگی در کنار روان درمانی به شما کمک می کند. به گفته متخصصین درمان دارویی افسردگی بارداری تصمیمگیری برای خوب و بد نیست، بلکه تصمیم گیری بین شرایط بد و بدتر است.
هرچند داروهای مناسبی برای استفاده در دوران بارداری وجود دارد با این حال متخصص سلامت روان و متخصص زنان شما درمورد اینکه چه درمانی و تحت چه شرایطی برای وضعیت شما مناسبتر است، تصمیم میگیرند. چون در صورت ادامه این افسردگی درماننشده، علاوه بر این که میتواند روابط زوجی و حمایت اجتماعی فرد را تحت تأثیر قرار دهد (فرد افسرده معمولاً تمایل به انزوا دارد و همین مسئله شانس دریافت حمایتهای عاطفی و غیره را از وی میگیرد)، بلکه سلامتی جسمانی فرد و جنین متأثر میشود. بعد از تولد نوزاد نیز در صورت افسردگی مادر، کیفیت مراقبت و نگهداری و همچنین رابطه عاطفی مادر و نوزادش به سبب افسردگی تحت شعاع قرار میگیرد و در یک چرخه معیوب، مشکل در حمایت اجتماعی و عاطفی، سلامت جسمانی و ارتباط با نوزاد میتواند افسردگی را نیز شدت بخشد. در مراحل حادتر، در صورت کمک نگرفتن از خدمات رواندرمانی و زوج درمانی، ممکن است صدمات روحی جبران ناپذیری بر مادر و کودک وارد شود.
چه توصیههایی برای غربال گری افسردگی بارداری وجود دارد؟
کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان پیشنهاد میدهد که متخصصین افسردگی و اضطراب بارداری را با استفاده از ابزار استاندارد حدأقل یک بار طی بارداری بررسی کنند. طی غربالگری، متخصص میتواند سؤالاتی را از منبعی استاندارد مطرح کند که درباره اضطراب و افسردگی است. پاسخهای شما نمرهگذاری شده و نمره کل میتواند به عنوان شاخصی برای اینکه دچار افسردگی هستید یا خبر استفاده شود. روش دیگر این است که متخصص شما از شما بپرسد که آیا طی یک ماه گذشته از احساس غمگینی، ناراحتی، ناامیدی و افسردگی رنج بردهاید یا حوصله و ذوق و شوق برای انجام کارها را از دست دادهاید؟
شواهد کمی نشان میدهد که غربالگری افسردگی طی بارداری به بهبود نتیجه کمک میکند. شاید به این دلیل که تفاوت زیادی در منابع ارزیابی، تشخیص و درمان مناسب افسردگی استفاده میشود. با این حال، غربالگری افسردگی بارداری به خودآگاهی شما کمک کند تا میزان خطر افسردگی و اضطراب خود را دریابید. اگر فکر می کنید دچار افسردگی بارداری شدید، منتظر غربالگری و پیگیری متخصص خود نباشید. با متخصص خود درباره احساسات خود صحبت کنید و روی این کار کنید که قدم بعدی چیست.
مبنع: www.mayoclinic.org