- نامهای تجاری:
-
گروه دارویی-درمانی:
- اشکال دارویی:
- مکانیسم عمل فنوباربیتال :
- موارد مصرف:
- فنوباربیتال ۱۵ برای نوزاد
- فنوباربیتال ۶۰
- فنوباربیتال ۱۵ برای زردی نوزاد
- فنوباربيتال براي زردي نوزاد فنوباربیتال برای زردی نی نی سایت
- فنوباربیتال برای زردی
- فنوباربیتال زردی
- فنوباربیتال 100
- فنوباربیتال دوز
- فنوباربیتال آمپول
- فنوباربیتال شربت
- فنوباربیتال اعدام
- فنوباربیتال اعتیاد
- فنوباربیتال اسهال
- اوردوز فنوباربیتال
- آمپول فنوباربیتال در اطفال آمپول فنوباربیتال دوز
- امپول فنوباربیتال در کودکان
- آزمایش فنوباربیتال
- آمپول فنوباربیتال در بارداری
- خرید آمپول فنوباربیتال
- فنوباربیتال و عوارض آن
- عوارض آمپول فنوباربیتال
- عوارض آمپول فنوباربیتال در کودکان
- فنوباربیتال برای چیست فنوباربیتال برای نوزادان فنوباربیتال برای نوزاد فنوباربیتال برای ختنه فنوباربیتال برای کودکان
- فنوباربیتال تداخل دارویی
- فنوباربیتال با چه داروهایی تداخل دارد
- فنوباربیتال و پریمیدون
- عوارض پوستی فنوباربیتال
- دوزبندی در بزرگسالان:
- عوارض جانبی:
- موارد منع مصرف:
- توجهات پزشکی-پرستاری / آموزش به بیمار – خانواده:
- فارماکودینامیک / کینتیک:
فنوباربیتال (Phenobarbital) در درمان انواع مختلف صرع به خصوص در کودکان استفاده میشود.
فنوباربیتال در درمان بیخوابی و اضطراب نیز مصرف میشود.
در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.
نامهای تجاری:
Canada:
Pms- Phenobarbital
گروه دارویی-درمانی:
ﺿﺪﺗﺸﻨﺞ، ﺑﺎرﺑﻴﺘﻮرات
اشکال دارویی:
TAB: 15, 30, 60, 100 mg
ﺗﺰرﻳﻘﻲ: ۲۰۰mg/ml
مکانیسم عمل فنوباربیتال :
ﺑﺎرﺑﻴﺘﻮراتﻫﺎ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻃﻮﻻﻧﻲ ﻣﺪت اﺛﺮ آرام ﺑﺨﺸﻲ، ﺧﻮابآور و ﺿﺪ ﺗﺸﻨﺞ دارﻧﺪ ﺳﻨﺴﻮرﻫﺎی ﻛﻮرﺗﻜﺲ را دﭘﺮس ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ، ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻣﻮﺗﻮر را ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻲدﻫﻨﺪ، ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺨﭽـﻪ را ﺗﻐﻴﻴـﺮ ﻣﻲدﻫﻨﺪ و ﺳﺒﺐ ﻛﺴﺎﻟﺖ و ﺧﻮاب آﻟـﻮدﮔﻲ ﻫﻴﭙﻨﻮﺗﻴﺴـﻢ ﻣـﻲﺷـﻮﻧﺪ.
در دوز ﺑـﺎﻻ، ﺑـﺎرﺑﻴﺘﻮراتﻫـﺎ اﺛـﺮ ﺿﺪﺗﺸﻨﺞ را ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﻨﺪ.
اين دارو از يك طرف اثر مهاري گاماآمينوبوتيريك اسيد(GABA) را افزايش ميدهد و از طرف ديگر اثر تحريكي گلوتاميك اسيد را كم ميكند و بدين ترتيب با مهار انتخابي سلولهاي عصبي غيرطبيعي،مانع انتشار امواج از كانون صرعي ميشود.
موارد مصرف:
ضد صرع، آرام بخش، خواب آور
فنوباربیتال ۱۵ برای نوزاد
قرص فنوباربیتال را میتوان قدیمیترین داروی ضد تشنج به حساب آورد. این دارو برای مدت طولانی در بدن باقی میماند، بنابراین مقدار دارو در خون تقریبا ثابت باقی میماند حتی اگر یکبار در روز مصرف شود.
قرص فنوباربیتال (Phenobarbital) برای درمان انواع مختلف صرع به خصوص در کودکان استفاده میشود. خواب آلودگی و افسردگی از عوارض قرص فنوباربیتال است.
قرص فنوباربیتال را میتوان قدیمیترین داروی ضد تشنج به حساب آورد. این دارو هنوز هم توسط پزشکان برای کنترل تشنج و برخی مشکلات عصبی همچون صرع تجویز میشود. در ادامه قصد داریم با موارد مصرف دیگری که این دارو دارد و همچنین عوارض احتمالی آن آشنا شویم.
قرص فنوباربیتال (Phenobarbital) برای درمان انواع مختلف صرع به خصوص در کودکان استفاده میشود. فنوباربیتال در درمان بیخوابی و اضطراب نیز مصرف میشود. این دارو برای مدت طولانی در بدن باقی میماند، بنابراین مقدار دارو در خون تقریبا ثابت باقی میماند حتی اگر یکبار در روز مصرف شود.
این دارو به صورت قرص و شربت موجود بوده و جذب آن از راه خوراکی آسان است.
بسته به مشکل شما پزشک معالج میزان مصرف بخصوصی از دارو را تجویز میکند. فنوباربیتال را دقیقا مطابق با دستور پزشک خود مصرف و از تغییر دوز آن جدا پرهیز نمایید. معمولا این دارو یکبار در روز مصرف میشود.
توجه: اگر مصرف دارو را ناگهان متوقف نمایید، ممکن است دچار علایم قطع مصرف (مثل بیخوابی، تحریکپذیری و اضطراب) بشوید و در صورتی که دارو را به دلیل صرع مصرف میکردهاید، امکان دارد دچار تشنج بشوید.
توجه: فنوباربیتال نباید در پورفیری (یک نوع کم خونی ) مصرف شود.
فنوباربیتال ۶۰
فنوباربیتال ۱۵ برای زردی نوزاد
فنوباربيتال براي زردي نوزاد
فنوباربیتال برای زردی نی نی سایت
فنوباربیتال برای زردی
فنوباربیتال زردی
به گزارش فارس، یدالله زاهدپاشا عضو هیأت مدیره انجمن نوزادان کشور و استاد گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی بابل امشب در جمع خبرنگاران از افزایش بستری و زردی در نوزادان خبر داد و اظهار کرد: همکاران برای درمان زردی از تجویز قرص فنوباربیتال خودداری کنند.
وی با اشاره به اینکه شاهد بستری نوزادان با علائم زردی خیلی شدید و عارضه هستیم، بیان کرد: دوره زردی نوزادان در ۲۸ روز اول اطلاق میشود که در این دوره ۶۰ درصد نوزادان رسیده و ۱۰۰ درصد نوزادان نارس دچار زردی میشوند.
زاهدپاشا با اشاره به اینکه زردی کم بهعنوان آنتیاکسیدان برای بدن مفید بوده و مانند اکسیژن ۲۱ درصد عمل میکند، عنوان کرد: زردی شدید باعث سم در بدن تلقی شده و بهویژه سم برای سیستم عصبی مرکزی، آنسفالوپاتی، کری، اختلال ذهنی و حرکتی و در نهایت ممکن است منجر به مرگ شود.
عضو هیأت مدیره انجمن نوزادان کشور تصریح کرد: برای نوزادان تغذیه مکرر شیر مادر توصیه میشود و هیچ درمان دارویی روتین سرپایی برای درمان زردی نوزادان وجود ندارد ولی متأسفانه برخی از پزشکان داروی فنوباربیتال را تجویز کرده و این دارو ضد تشنج و باعث خوابآلودگی در نوزادان میشود.
این مسؤول در همین راستا بابیان اینکه نوزادی که خوابآلوده شود میل به خوردن شیر ندارد و این کم شیر خوردن باعث تشدید زردی میشود، بیان کرد: برای والدینی که این دارو را برای نوزاد استفاده میکند اطمینان کاذب ایجاد میشود و تصور میکنند نوزاد خوب شده ولی متأسفانه بعد از چند روز نوزاد بهبود نیافته و دچار خوابآلودگی و عارضه زردی شده و والدین مجبورند برای بستری نوزاد اقدام کنند.
وی گفت: برای درمان نوزادان از قرص فنوباربیتال استفاده نکنید و به والدین توصیه میکنیم قرص زردی به کودکان ندهید حتی اگر پزشک تجویز کرده باشد.
فوقتخصص نوزادان دانشگاه علوم پزشکی بابل با ذکر این نکته که قرنطینه در بحث کرونانباید عامل مراجعه دیرهنگام برای درمان زردی نوزادان باشد، اضافه کرد: همه نوزادان بهتر است برای بررسی زردی در روز سوم تولد توسط پزشک معالج یا سیستم بهداشتی مورد معاینه قرار بگیرند.
فنوباربیتال 100
فنوباربیتال دوز
- فنوباربیتال و درمان انواع تشنج
بالغین:
100 تا 200 میلی گرم فنوباربیتال روزانه در سه دوز منقسم با یک دوز واحد قبل از خواب تجویز می شود.
کودکان:
4 تا 6 میلی گرم بر کیلوگرم فنوباربیتال روزانه هر 12 ساعت یا به صورت دوز واحد قبل از خواب تجویز می شود.
- فنوباربیتال و درمان بی خوابی
بالغین:
100 تا 320 میلی گرم فنوباربیتال به فرم خوراکی یا تزریقی عضلانی تجویز می شود.
کودکان:
3 تا 6 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت تک دوز تجویز می شود.
- فنوباربیتال و آرامبخشی
بالغین:
30 تا 120 میلی گرم فنوباربیتال خوراکی در دو تا سه دوز منقسم روزانه تجویز می شود.
کودکان:
6 میلی گرم بر کیلوگرم فنوباربیتال خوراکی، روزانه در سه دوز منقسم تجویز می شود.
- فنوباربیتال به عنوان آرامبخش قبل از عمل جراحی
بالغین:
100 تا 200 میلی گرم فنوباربیتال به فرم تزریقی عضلانی، 60 تا 90 دقیقه قبل از شروع عمل تجویز می شود.
کودکان:
16 تا 100 میلی گرم فنوباربیتال تزریقی به فرم عضلانی ، 60 تا 90 دقیقه قبل از شروع عمل تجویز می شود.
- فنوباربیتال و درمان استاتوس اپیلپتیکوس
بالغین:
10 میلی گرم بر کیلوگرم فنوباربیتال به صورت انفوزیون وریدی با سرعت حداکثر 50 میلی گرم بر دقیقه تجویز می شود.
کودکان:
5 تا 10 میلی گرم بر کیلوگرم فنوباربیتال به صورت انفوزیون وریدی تجویز می شود.
فنوباربیتال آمپول
آمپول فنوباربیتال اوسط کیمیدارو در ایران تولید می شود . که برای کنترل صرع به ککار می رود .
فنوباربیتال شربت
فنوباربیتال (به انگلیسی: Phenobarbital) دارویی از نوع باربیتوراتها است.فنوباربیتال در سال 1912 کشف شد و قدیمی ترین داروی ضد تشنج است که هنوز هم معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد.
این دارو توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای درمان انواع خاصی از صرع در کشورهای در حال توسعه توصیه میشود. در کشورهای پیشرفته، این دارو معمولاً برای درمان تشنج در کودکان خردسال استفاده میشود، در حالی که سایر داروها معمولاً در کودکان بزرگتر و بزرگسالان استفاده میشوند. ممکن است به صورت وریدی استفاده شود، به عضله تزریق شود یا از طریق دهان مصرف شود. از فرم تزریقی ممکن است برای درمان حمله تشنجی طول کشیده استفاده شود. از فنوباربیتال گاهی اوقات برای درمان مشکلات خواب، اضطراب و ترک دارو و یا در جراحی استفاده میشود. معمولاً در صورت استفاده از داخل وریدی در عرض ۵ دقیقه و در صورت استفاده از طریق دهان، در عرض نیم ساعت شروع به اثر میکند. اثرات آن بین چهار ساعت تا دو روز ادامه دارد.
فنوباربیتال اعدام
این دارو در آمریکا برای محکومین به اعدام تزریق می شود
فنوباربیتال اعتیاد
توجه داشته باشید که مصرف طولانی مدت و خودسرانه این دارو میتواند ایجاد وابستگی و اعتیاد کند. پس برای مصرف و قطع مصرف به توصیه های پزشک خود توجه و دقت کافی داشته باشید.
فنوباربیتال اسهال
فنوباربیتال ممکن است سبب بروز واکنش های آلرژیک شود. در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک مصرف این دارو را متوقف کنید و با بخش فوریت های پزشکی تماس بگیرید. واکنش های آلرژیک شدید می توانند شامل مواردی نظیر تنگی تنفس، تورم صورت، چشم ها، لب ها، زبان یا گلو باشند. عوارض دیگر این دارو به شرح زیرند:
- درد غیر معمول در هر نقطه از بدن (به ویژه در گردن ، شانه یا بازوها)
- رنگ پریدگی پوست
- ضعف عضلانی
- اسهال
- کاهش وزن
- ضربان قلب سریع
- تورم زبان
- بی حسی یا گزگز دست و پا
- احساس تنگی نفس
- خواب آلودگی
- کمبود انرژی
- سرگیجه
- حالت افسردگی
اوردوز فنوباربیتال
مصرف بیش از اندازه و غیر طبیعی این دارو میتواند به اوردوز منجر شده و حتی به مرگ فرد بیانجامد. علائم اوردوز با این دارو معمولاً به شرح زیر است. در صورت مشاهده هریک از این موارد فوراً به اورژانس مراجعه نمایید.
– کم عمق شدن و کوتاه شدن سرعت تنفس
– نبض ضعیف و سریع
– پوست سرد و خیس
– احتباس ادرار
– احساس سرمای زیاد
– سبکی سر و احساس غش کردن قریب الوقوع
آمپول فنوباربیتال در اطفال
آمپول فنوباربیتال دوز
امپول فنوباربیتال در کودکان
فنوباربیتال یک داروی آرامبخش و ضد تشنج است که برای درمان فوری بعضی از حملات تشنجی حاد مورد استفاده قرار میگیرد. زمان شروع اثر دارو از راه عضلانی تا حدودی نسبت به روش خوراكی (۲۰ الی ۶۰ دقیقه) سریعتر بوده و از راه وریدی حدود ۵ دقیقه است.
کنترل تشنج میزان دقیق مصرف این دارو به شرایط پزشکی بیمار بستگی داشته و حتما باید توسط پزشک تعیین شود. تشنج حالتی همراه با بیهوشی است که نتیجه یک حمله عصبی ناشی از اختلال در فعالیت الكتریكی مغز است. حملات تشنج ممکن است چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد و بیشتر در افراد با سابقه داشتن بیماریهای پیش زمینهای مثل صرع رخ میدهد. این بیماری مخصوص سن خاصی نبوده و حتی در کودکان هم دیده میشود. درجه تب بالا، یکی از عوامل مهمی است که باعث بروز تشنج میشود. به همین دلیل است که پزشکان همواره توصیه میکنند تب کودکان باید جدی گرفته شود. اگر بخواهیم دیگر دلایل بروز تشنج را بررسی کنیم میتوانیم به مواردی مثل کاهش برخی مواد مغذی و معدنی مثل کلسیم، منیزیم یا افت قند خون بدن، عفونتهای مغزی، ضربههای وارده بر سر، مسمومیت دارویی و… اشاره کنیم که با تجویز آمپول فنوباربیتال توسط پزشک متخصص درمان می شود.
آزمایش فنوباربیتال
آزمایش فنوباربیتال Phenobarbital :فنوباربیتال یک دارو طولانی اثر باربیتوراتی می باشد که اثرات ضد تشنجی و آرام بخشی را به دلیل تضعیف سیستم عصبی دارد. این داور معمولا به منظور پیشگیری از تشنج تجویز می شود. این دارو معمولا برای درمان بیماری صرع و سایر اختلالات تشنجی تجویز می شود چرا که موجب تثبت فعالیت الکتریکی مغز می شود.
از آنجایی که دامنه درمانی این دارو بسیار کوچک است، حفظ سطح درمانی فنوباربیتال در خون بسیار مهم است زیرا اگر که سطح این دارو در خون کمتر از مقدار مورد نیاز باشد، فرد ممکن است فرد دوباره تشنج کند و یا اینکه اضطراب را تجربه کند. همچنین اگر که سطح این دارو در خون بیشتر از مقدار طبیعی باشد، فرد ممکن است که عوارض دارو و یا حتی علائم مسمومیت با این دارو را تجربه کند. علائم مسمومیت با فنوباربیتال عبارت است از خواب آلودگی، گیجی، عدم حرکت هماهنگ عضلات که می تواند موجب کاهش توانایی فرد برای رفتارهای نیاز به دقت مانند رانندگی شود. همچنین افرادی که طولانی مدت تحت درمان با این دارو می باشند، ممکن از علائم تحمل به اثرات تسکینی دارو را تجربه کند. آمادگی خاصی برای انجام آزمایش فنوباربیتال نیاز نمی باشد. تنها باید نمونه گیری قبل از دریافت دارو انجام شود.
آمپول فنوباربیتال در بارداری
زنانی که در طول بارداری از آمپول فنوباربیتال و دیگر داروهای ضد تشنج استفاده می نمایند با پزشک معالج مشورت نمایند؛ زیرا احتمال ایجاد نقایص مادرزادی با مصرف آمپول فنوباربیتال نسبت به دیگر داروهای ضد تشنج بیشتر است .
همچنین مادرانی که در ماههای آخر بارداری آمپول فنوباربیتال مصرف می نمایند، احتمال ایجاد علائم ناشی از قطع مصرف دارو در نوزاد وجود دارد .
آیا فنوباربیتال خواب آور است
قرص فنوباربیتال یکی از انواع داروهای آرام بخش و خواب آور است که در طبقه باربیتوراتها قرار داشته و مکانیسزم اثر طولانی دارد.
خرید آمپول فنوباربیتال
فنوباربیتال فقط تحت نظر پزشک و دستور آن تجویز می گردد
فنوباربیتال و عوارض آن
عوارض آمپول فنوباربیتال
خواب آلودگی، خستگی، افسردگی، گیجی، مشکلات حافظه، ضعف، لرزش، حالت تهوع و استفراغ، ناراحتی معده، تاری دید، یبوست، سردرد، سرگیجه، اختلال در خواب، اسهال، افزایش اشتها، افزایش وزن، ریزش مو، اختلال در راه رفتن و بثورات جلدی می باشد یک تاریخچه استفاده طولانی مدت و بی خطر از آمپول فنوباربیتال وجود دارد. اگرچه ممکن است عوارض جانبی خطرناک ناشی از مصرف این دارو ، فقط یکبار در طول مدت مصرف دارو در بیمار ایجاد شود .
آمپول فنوباربیتال به گروهی از داروها تعلق دارد که در بیمار اعتیاد و یا وابستگی روانی ایجاد می نماید. بیمارانی که این دارو را جهت درمان صرع مصرف می نمایند، همیشه و به طور شدید به این دارو وابستگی روانی پیدا می کنند و احتمالا این بیماران وابستگی جسمی به دارو را نیز تجربه می کنند .
اگر مصرف دارو به طور ناگهانی قطع شود و یا مقدار داروی مصرفی بتدریج کم نشود، وابستگی جسمی به دارو و یا علائم ناشی از قطع مصرف دارو در بیمار ایجاد می شود. این علائم شامل نگرانی و یا اضطراب ، افزایش ضربان قلب ، عرق کردن ، پریشانی ، تشنج و در موارد خیلی نادر مرگ است.
می توان از ایجاد این علائم با کاهش تدریجی مقدار داروی مصرفی در مدت طولانی جلوگیری نمو د .
افسردگی یکی دیگر از عوارض جانبی ناشی از مصرف آمپول فنوباربیتال است. بیمارانی افسردگی را تجربه می کنند که بطور صحیح از این دارو استفاده نمی کنند؛ و یا تاریخچه ای از تمایل به خودکشی در گذشته آنها وجود دارد. بنابراین باید دارو جهت این بیماران با احتیاط کامل تجویز شود .
زنانی که در طول بارداری از آمپول فنوباربیتال و دیگر داروهای ضد تشنج استفاده می نمایند با پزشک معالج مشورت نمایند؛ زیرا احتمال ایجاد نقایص مادرزادی با مصرف آمپول فنوباربیتال نسبت به دیگر داروهای ضد تشنج بیشتر است .
همچنین مادرانی که در ماههای آخر بارداری آمپول فنوباربیتال مصرف می نمایند، احتمال ایجاد علائم ناشی از قطع مصرف دارو در نوزاد وجود دارد .
برخی پزشکان معتقدند آمپول فنوباربیتال نباید با داروهای حاوی الکل ، داروهای مخدر ، مسکن ها یا آنتی هیستامین مصرف شود؛ زیرا ممکن است در این صورت بیمار وارد مرحله کما شود و یا بمیرد. (به عنوان مثال بیمار در مدت زمانی که آمپول فنوباربیتال را به مقدار زیاد مصرف می نماید ، در یک شب مقدار زیادی الکل نیز استفاده نماید.)
عوارض آمپول فنوباربیتال در کودکان
آمپول فنوباربیتال جهت درمان انواع تشنج در کودکان موثر است و اغلب به عنوان اولین داروی انتخابی ، جهت درمان انواع خاصی از تشنج نوزادان بکار می رود .
از این دارو جهت جلوگیری از تشنج ناشی از تب در کودکان و یا نوجوانان نیز استفاده می شود. این دارو بتدریج در بدن آزاد می شود بنابراین اگر بعد ازشروع تب به کودک داده شود، ممکن است دارو در بدن به اندازه کافی موجود نباشد تا مانع از بروز تشنج شود . بنابراین کودکان باید این دارو را هر روز مصرف نمایند.
معمولا تشنج ناشی از تب صدمات پایدار و ماندنی را در بیمار ایجاد نمی کند ، بنابراین نباید به اکثر کودکان این دارو جهت جلوگیری از تشنج داده شود.
عوارض جانبی در کودکان هنگامی رنج آور و سخت می شود که یا دارو به مقدار زیاد به کودک داده شده است و یا مقدار داروی مصرفی در هنگام شروع درمان خیلی زیاد باشد. معمولا لازم است مقدار داروی مصرفی بتدریج و در طی چند ماه زیاد شود. معمولا پزشک مقدار داروی مصرفی را جهت کودک بر حسب وزن بدن تعیین می کند.
فنوباربیتال برای چیست
فنوباربیتال برای نوزادان
فنوباربیتال برای نوزاد
فنوباربیتال برای ختنه
فنوباربیتال برای کودکان
فنوباربیتال تداخل دارویی
فنوباربیتال با چه داروهایی تداخل دارد
فنوباربیتال می تواند با برخی از داروهایی که در حال مصرف کردن هستید تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود . در برخی از موارد ممکن است با تغییر ساعات مصرف داروها بتوان از برخی از این تداخلات جلوگیری کرد . برای این منظور با پزشک خود مشورت کنید و در زمان تجویز این دارو ، تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک گزارش دهید .
برخی از داروهایی که با فنوباربیتال تداخل دارند .
- قرص پتاسیم / سدیم اکسی بات / ریلپیویرین / متوکلوپرامید / پرام لینتید | Pramlintide
- لوودوپا / گریزئوفولوین / کتوکونازول / آمانتادین / آتروپین / اسکوپولامین Scopolamine HBr / هیوسین
- دیسیکلومین / کلیدینیوم سی / هیوسیامین | Hyoscyamine / پروبانتلین | Propantheline
- بنزتروپین | Benztropine / تری هگزیفنیدیل / دیزوپرامید / کاپتوپریل / کینیدین
- ایزوکاربوکسازید / لینزولید / موکلوبماید / پروکاربازین / فنلزین / ترانیل سیپرومین / رازاگیلین
- کلرپرومازین / آمی تریپتیلین / ایمی پرامین / دیسولفیرام / فنی توئین / اسید والپروئیک
- سیکلوسپورین / مترونیدازول / داکسی سایکلین / وارفارین / پلاویکس
- داروهای پیشگیری از بارداری
- دیفن هیدرامین / سیتریزین / لوراتادین
- آلپرازولام / دیازپام / زولپیدم
فنوباربیتال و پریمیدون
پریمیدون به دو ترکیب فعال متابولیزه می شود؛ فنیل اتیل مالونامید (فعالیت فنوباربیتال را افزایش می دهد) و فنوباربیتال.
عوارض پوستی فنوباربیتال
شایعترین دارویی که در این تحقیق عوارض پوستی نشان داده بود، فنیتویین (32%) و کمترین عارضه پوستی مربوط به لاموترژین (3%) بود.
فنوباربیتال تزریقی
فنوباربیتال تزریق
16 تا 100 میلی گرم فنوباربیتال تزریقی به فرم عضلانی ، 60 تا 90 دقیقه قبل از شروع عمل تجویز می شود.
دوزبندی در بزرگسالان:
آرام ﺑﺨﺸﻲ: ﺧﻮراﻛﻲ، ۳۰- ۱۲۰mg/day :IM در ۲ ﺗﺎ ۳ دوز ﻣﻨﻘﺴﻢ
آرام ﺑﺨﺸﻲ ﻗﺒﻞ از ﻋﻤﻞ ﺟﺮاﺣﻲ: ۱۰۰-۲۰۰ mg :I.Mﺗﺎ ۱/۵-۱ ﺳﺎﻋﺖ ﻗﺒﻞ از ﻋﻤﻞ ﺟﺮاﺣﻲ
ﺿﺪﺗﺸﻨﺞ: دوز درﻣﺎﻧﻲ: ۱۰-۲۰mg/kg :I.V. (ﺳﺮﻋﺖ ﻣﺎﻛﺰﻳﻤﻢ ۶۰mg/minute در ﺑﻴﻤﺎران ﺑﺎﻻی ۶۰ ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم)، اﮔﺮ ﻧﻴﺎز ﺑﻪ ﺗﻜﺮار ﺑﺎﺷﺪ ﺑﺎﻳﺪ ۲۰ دﻗﻴﻘﻪ ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺑﺪﻫﻴﻢ.
ماکزیمم دوز: ۳۰mg/kg
دوز ﻧﮕﻬﺪارﻧﺪه: ﺧﻮراﻛﻲ، ۱-۳mg/kg/day :I.V در دوزﻫﺎی ﻣﻨﻘﺴـﻢ ﻳـﺎ ۲ ۵۰-۱۰۰mg ﺗـﺎ ۳ ﺑﺎر در روز
دوزﺑﻨﺪی در ﻛﻮدﻛﺎن:
آرام ﺑﺨﺸﻲ: ﺧﻮراﻛﻲ: ۲mg/kg ،۳ ﺑﺎر در روز
آرام ﺑﺨﺸﻲ ﻗﺒﻞ از ﻋﻤﻞ ﺟﺮاﺣﻲ: ﺧﻮراﻛﻲ، I.M، ۱-۳mg/kg :I.V. ،۱ ﺗﺎ ۱/۵ ﺳﺎﻋﺖ ﻗﺒـﻞ از
ﻋﻤﻞ ﺟﺮاﺣﻲ
ﺿﺪﺗﺸــــﻨﺞ: ۱۵-۲۰mg/kg :I.V. (دوز ﻣــــﺎﻛﺰﻳﻤﻢ (۱۰۰۰mg/dose (ﺳــــﺮﻋﺖ ﻣــــﺎﻛﺰﻳﻤﻢ
۳۰mg/minute در ﻛﻮدﻛﺎن ﻛﻤﺘﺮ از ۶۰ ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم) اﮔﺮ ﻧﻴﺎز ﺑﻪ ﺗﻜﺮار ﺑﺎﺷﺪ ﺑﺎﻳﺪ ۱۵ دﻗﻴﻘـﻪ ﻓﺎﺻـﻠﻪ ﺑﺪﻫﻴﻢ.
دوز ﻧﮕﻬﺪارﻧﺪه ﺿﺪﺗﺸﻨﺞ:
ﻧﻮزاد: ۵-۸mg/kg/day در ۱ ﺗﺎ ۲ دوز ﻣﻨﻘﺴﻢ
ﻛﻮدﻛﺎن: ۱-۵ ﺳﺎل: mg/kg/day در ۱ ﺗﺎ ۲ دوز ﻣﻨﻘﺴﻢ
۵-۱۲ ﺳﺎل: ۴-۶mg/kg/day در ۱ ﺗﺎ ۲ دوز ﻣﻨﻘﺴﻢ
ﺳﺎل: ۱-۳mg/kg/day در دوزﻫﺎی ﻣﻨﻘﺴﻢ ﻳﺎ ۲ ۵۰-۱۰۰mg ﺗﺎ ۳ ﺑﺎر در روز
دوزﺑﻨﺪی در ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان:
ﺑﻪ دوز ﺑﺰرﮔﺴﺎﻻن رﺟﻮع ﺷﻮد.
دوزﺑﻨﺪی در اﺧﺘﻼل ﻛﻠﻴﻮی:
دﻳﺎﻟﻴﺰ (۲۰% ﺗﺎ %۵۰)
دوزﺑﻨﺪی در اﺧﺘﻼل ﻛﺒﺪی:
ﺑﺎﻳﺪ دوز ﻛﺎﻫﺶ داده ﺷﻮد.
عوارض جانبی:
قرص فنوباربیتال نیز همانند دیگر داروهای شیمیایی عارضه های جانبی خطرناکی به همراه دارد که به شرح زیر می باشد:
خواب آلودگی
افسردگی ذهنی
عدم تعادل
واکنش های آلرژیک پوستی
تحریک پذیری
بی قراری
اغتشاش شعور در سالمندان
هیجانات و فعالیت های غیر عادی در کودکان
کم خونی مگالوبلاستیک
و به طور تخصصی در دیگر دستگاه های بدن به شکل زیر می باشد:
دستگاه عصاب مرکزی: خواب آلودگی، لتارژی، سرگیجه، تضعیف CNS، تهنیج متناقص و آشفتگی، هیجان مفرط در کودکان
دستگاه قلب و عروق: کمی فشارخون، برادیکاردی، ترومبوفلبیت
پوست: اریتم مولتی فرم، نکروز، صدمه عصبی در محل تزریق، بثورات جلدی، تورم، کهیر، سندروم استینوس، جانسن
سیستم گوارش: حالت تهوع و استفراغ
دستگاه تنفسی: تضعیف تنفسی و آپنه
سیستم خونی: تشدید پورفیری
و وابستگی های فیزیکی و روانشناختی را نیز موجب می شود.
موارد منع مصرف:
فنوباربیتال در افراد مبتلا به کم خونی شدید و در افراد مبتلا به آسم یا دیابت منع مصرف دارد.
باربیتوراتها ممکن است سبب تشدید نشانههای هایپرتیروئیدی شوند.
در این موارد باید با احتیاط مصرف شوند. تزریق داخل شریانی و زیر پوستی باربیتوراتها ممنوع است.
توجهات پزشکی-پرستاری / آموزش به بیمار – خانواده:
- قرص داروهای باربیتوراتی نباید جویده شود. در صورتی که بیمار قادر به بلع قرص نیست میتوان قبل از تجویز، آن را خرد کرده و با مایعات یا غذا مخلوط کرد هرگز قرص خرد شده نباید بصورت خشک مصرف شود.
- مصرف غذاهای حاوی ویتامین D نظیر لبنیات و سبزیجات تازه و حبوبات توصیه میشود.
فارماکودینامیک / کینتیک:
- ﺷﺮوع اﺛﺮ: ﺧﻮراﻛﻲ: ﺧﻮابآور: ۲۰-۶۰ دﻗﻴﻘﻪ ؛ ۵ :I.V. دﻗﻴﻘﻪ
- ﭘﻴﻚ اﺛﺮ: ۳۰ :I.V. دﻗﻴﻘﻪ
- ﻃﻮل اﺛﺮ: ﺧﻮراﻛﻲ: ۶-۱۰ ﺳﺎﻋﺖ ۴-۱۰ I.V. ﺳﺎﻋﺖ
- ﺟﺬب ﺧﻮراﻛﻲ: ۷۰% ﺗﺎ ۹۰%
- ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺑﺎﻧﺪﻳﻨﮓ: ۲۰% ﺗﺎ ۴۵%، در ﻧﻮزادان ﻛﻤﺘﺮ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
- ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴﻢ: ﻛﺒﺪی ﺗﻮﺳﻂ ﻫﻴﺪروﻛﺴﻴﻼﺳﻴﻮن و ﮔﻠﻮﻛﻮروﻧﻴﺪه ﻛﻮﻧﮋوﮔﻪ
- ﻧﻴﻤﻪ ﻋﻤﺮ ﺣﺬﻓﻲ: ﻧﻮزادان ۴۵-۵۰۰ ﺳﺎﻋﺖ ﻛﻮدﻛﺎن: ۲۰-۱۳۳ ﺳﺎﻋﺖ o ﺑﭽﻪ ﻫﺎ: ۳۷-۷۳ ﺳﺎﻋﺖ
- ﺑﺰرﮔﺴﺎﻻن: ۵۳-۱۴۰ ﺳﺎﻋﺖ زﻣﺎن ﭘﻴﻚ ﺳﺮﻣﻲ: ۱-۶ ﺳﺎﻋﺖ دﻓﻊ: ادراری
منبع:
مجموعه دارویی داروهای اعصاب و روان – دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران
کتاب فارماکوپه بیماریهای اعصاب و روان
توجه : اطلاعات موجود در این پایگاه داده، فقط جهت اهداف آموزشی و اطلاعات عمومی برای شما تأمین شده است و برای توصیه پزشکی، تشخیص و درمان نباید در نظر گرفته شود. قبل از مصرف هر گونه دارو، تغییر رژیم غذایی و یا شروع هر دوره درمانی، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید. هیچ گاه توصیهای که توسط پزشک به شما داده میشود را نادیده نگیرید چرا که پزشک بر اساس قضاوت پزشکی خود برای بهبود شما ممکن است فارغ از اطلاعات بالا به شما درمان مناسب را تجویز کند. |