فهرست مطالب

ونلافاکسین (Venlafaxine) (نام تجاری: افکسور) یک داروی ضدافسردگی از گروه مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپینفرین است.

این دارو نخست در سال ِ ۱۹۹۳ ارائه شد و برای درمان ِاختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب ِ فراگیر و ِ سایر ِ اختلالات اضطرابی همراه با افسردگی تجویز می‌شود.

در ادامه با کلینیک اعصاب و روان هیربد همراه باشید.

نام‌های تجاری:

U.S:

Effexor XR

Effexor

Canada:

Co venlafaxine XR

Effexor XR

Mylan – venlafaxine XR

PMS-Venlafaxine XR

Ratio- venlafaxine XR

Riva – venlafaxine XR

Sandoz- venlafaxine XR

Teva – venlafaxine XR

venlafaxine XR

گروه دارویی-درمانی: 

ﺿﺪاﻓﺴﺮدﮔﻲ، ﻣﻬﺎر ﻛﻨﻨﺪه‌ی ﺑﺎز ﺟﺬب ﻧﻮراﭘﻲ ﻧﻔﺮﻳﻦ/ﺳﺮوﺗﻮﻧﻴﻦ

ونلافاکسین

اشکال دارویی:

Tablet: 37.5,75mg Capsule, Extended release: 150mg Capsule: 37.5,75mg

ونلافاکسین 37.5 چیست

ونلافاکسین توسط سازمان جهانی بهداشت و دارو برای درمان ۴ بیماری روانپزشکی مورد تأیید قرار گرفته است . این بیماری ها عبارتند از : بیماری افسردگی عمده، اختلال اضطراب منتشر، بیماری جمعیت هراسی و حمله هراس همچنین نوعی از انواع اختلالات توجه و تمرکز.
داروی ونلافاکسین مورد همانطور که ذکر شد مورد تأیید سازمان بهداشت غذا و دارو جهانی برای درمان اختلال اضطراب فراگیر منتشرازسال ۱۹۹۹ قرار گرفته است که در اوایل سال ۲۰۰۳ به تأیید رسیده است.

ونلافاکسین بهتر یا سرترالین

یک تحقیق نشان داده است که ‌:‌

هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی ونلافاکسین آهسته رهش با سرترالین در درمان بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود. این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در بیمارستان گلستان اهواز بود. 34 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی به دو گروه تصادفی (16 نفر در گروه سرترالین و 18 نفر در گروه ونلافاکسین) برای دریافت دوز انعطاف پذیر سرترالین یا ونلافاکسین به مدت 4 هفته تقسیم شدند. شرکت کنندگان می بایست مبتلا به اختلال افسردگی براساس معیار تشخیصی DSM IV TR باشند و در صورتی که بیمار به اختلال دیگری در محور یک و دو تشخیصی مبتلا باشد و یا افکار خودکشی داشته باشد از مطالعه حذف می شوند.ونلافاکسین با 75 میلی گرم آغاز شده و بر اساس تحمل و پاسخ بیماران هر سه روز 37.5 میلی گرم افزایش می یابد. سرترالین با 25 میلی گرم آغاز شده و بر اساس تحمل و پاسخ بیماران هر سه روز 25میلی گرم افزایش می یابد. ارزیابی شدت علائم افسردگی بر اساس مقیاس درجه بندی همیلتون قبل از مداخله، هفته دوم و چهارم و ششم بعد از شروع مطالعه انجام می شود.

ونلافاکسین وسواس

ونلافاکسین وسواس فکری که بسیاری از افراد دچار آن هستند را درمان می کند. انواع اختلالات وسواسی، وحشت زدگی، بیش فعالی، افسردگی ناشی از ترک مواد مخدر، ترس از مکان های باز، درمان ضعف عضلانی و گر گرفتگی در زنان یائسه با این دارو کنترل می شود. دارو از طریق دستگاه گوارش جذب بدن می شود و در مدت زمان دو ساعت پس از مصرف میزان غلظت آن به بیشترین مقدار ممکن می رسد. معمولاً تا مدت زمان ده ساعت پس از مصرف دارو شاهد اثربخشی آن خواهیم بود. پس از آن به تدریج غلظت دارو کم شده و نیاز به مصرف دوباره دارد.

ونلافاکسین وسواس فکری

ونلافاکسین معمولاً به صورت قرص و کپسول در اندازه های ۳۷.۵ میلی گرم و ۲۵ میلی گرم عرضه می شود. معمولا مصرف دارو در اندازه های ۳۷.۵ میلی گرم دو بار در روز و برای قرص های ۲۵ میلی گرم سه بار در روز است. در موارد افسردگی شدید تا ۳۷۵ میلی گرم در روز نیز ممکن است توسط پزشک تجویز شود.

ونلافاکسین پیوسته رهش چیست

ونلافاکسین در درمان افسردگی های متوسط تا شدید و مقاوم به سایر داروها کاربرد دارد. ونلافاکسین بازجذب سروتونین در پایانه های عصبی مغز را مهار می کند و غلظت این پیام رسان را در مغز افزایش می دهد. آلوینتا یکی از برندهای این دارو است.

خصوصیت برخی ترکیبات دارویی که به صورت تدریجی در بدن آزاد می شوند

ونلافاکسین 37/5

ونلافاکسین (Venlafaxine) (نام های تجاری: افکسور، فلاکسور، دپریلکس، آلوینتا و…) یک داروی ضدافسردگی از گروه مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین است. این دارو نخست در سالِ ۱۹۹۳ ارائه شد و برای درمانِ اختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب فراگیرِ اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال پانیک (وحشت زدگی) تجویز می‌شود.

ونلافاکسین بیشتر از سایر داروهای ضد افسردگی حالت مانیا (سرخوشی یا شیدایی) ایجاد می‌کند.

این دارو ممکن است نتیجه تست اعتیاد را به‌طور کاذب مثبت نشان دهد.

بیشتر بدانیم
شناخت علائم شیدایی دو قطبی

ونلافاکسین یا آسنترا

یک تحقیق نشان داد که :‌

زمينه و هدف: هدف از اين مطالعه، مقايسه اثر سيتالوپرام و ونلافاکسين در درمان افسردگي آتيپيک بيماران مراجعه کننده سرپايي به درمانگاه اخوان شهر تهران و درمانگاه اورژانس بيمارستان روان پزشکي رازي شهر ري است.
روش بررسي:مطالعه حاضر به روش کارآزمايي باليني تصادفي به مقايسه اثر سيتالوپرام و ونلافاکسين در 80 بيمار مبتلا به افسردگي آتيپيک خفيف تا متوسط مراجعه کننده سرپايي به درمانگاه اخوان و درمانگاه اورژانس بيمارستان روان پزشکي رازي شهر تهران بر اساس DSM-IV-TR و پرسش نامه افسردگي بک پرداخته است. مقدار بهبود علايم و بررسي از نظر عوارض جانبي دارو هر دو هفته با استفاده از مصاحبه باليني يا در صورت عدم همکاري به صورت تلفني (بجز ابتدا و انتهاي مطالعه) تا 8 هفته بررسي شد.
يافته ها: تفاوت کاهش نمره بک در گروه سيتالوپرام با ميانگين 6.42±11.77 و در گروه ونلافاکسين با ميانگين 7.87±8.03 معنادار نشان نداد (P=0.522)، هرچند ونلافاکسين کاهش بيشتري در نمره بک ايجاد کرد.
نتيجه گيري:سيتالوپرام و ونلافاکسين هر دو در درمان افسردگي آتيپيک موثر گزارش شدند و تفاوت معناداري در مقدار اثر اين دو دارو يافت نشد. ونلافاکسين در کاهش خواب و کاهش وزن بيماران موثرتر بود.

 

ونلافاکسین قرص

یکی دیگر از دارو های روانپزشکی که توسط روانپزشک تجویز می گردد، ونلافاکسین Venlafaxine می باشد. این قرص از در دسته دارو های مهارکننده های بازجذب بازگرداندن سروتونین-نوراپی نفرین Serotonin-Norepinephrine Reuptake Inhibitors (SNRIs) قرار دارد.

ونلافاکسین به سادگی از طریق روده جذب می شود. به دلیل تاثیر مطلوب بر افراد مبتلا به افسردگی شدید مورد توجه قرار گرفته است. مصرف خودسرانه و یا قطع ناگهانی اغلب دارو های روانپزشکی خطر عوارض جانبی را بالا می برد. به همین دلیل مصرف هر گونه داروی روانپزشکی باید زیر نظر متخصص و روانپزشک باشد. قرص ونلافاکسین (افکسور) عمدتا برای درمان اضطراب فراگیر، افسردگی های شدید، ترس ها و اضطراب های اجتماعی به کار می رود. این دارو با تاثیر بر برخی مواد شیمیایی مغز، باعث کاهش علائم افسردگی می گردد.

غالباً برای افسردگی ، اختلالات اضطرابی مانند اختلال اضطراب عمومی (GAD) و درد نوروپاتیک مورد استفاده قرار می گیرد.

نسخه طولانی (فرم XR) امکان استفاده از دوز یک بار در روز را می دهد.

عوارض جانبی مشابه SSRI ها ، به استثنای فشار خون (BP) در دوزهای بالاتر.( در بیماران مبتلا به BP درمان نشده یا حساس نباید استفاده شود.)

شکل جدید ، desvenlafaxine (Pristiq)، متابولیت فعال ونلافاکسین است که نسبت به Venlafaxine گران تر و کم اثرتر می باشد.

ونلافاکسین اکتوور

ونلافاکسین اکتوورکو

این قرص تولید شده در شرکت اکتوور است .

ونلافاکسین افسردگی شدید

داروی ونلافاکسین از جمله داروهای ضد افسردگی است که برای درمان افسردگی، اضطراب، اختلالات دوقطبی و برخی دیگر از ناراحتی‌های روانی تجویز می‌شود. این دارو به راحتی از طریق روده جذب شده و به دلیل تاثیر بسیار زیاد بر افراد مبتلا به افسردگی شدید مورد توجه قرار گرفته است. مصرف خودسرانه و یا قطع ناگهانی دارو خطر بروز عوارض جانبی را بالا می‌برد. شاید قبلا به تجویز متخصص از این دارو استفاده کرده باشید، اما باز هم نباید با دیدن اولین نشانه‌های ناراحتی و غم به سراغ این دارو بروید. علائم افسردگی تنها توسط متخصصان روانشناسی و روانپزشکی صورت می گیرد و دارو تنها راه درمان نیست.

آلوینتا ونلافاکسین

این دو دارو در حقیقت یک مورد بوده و آلوینتا محصول شرکت اکتوور است که در ایران تولید می شود .

ونلافاکسین الکل

از مصرف نوشیدنی‌های حاوی الکل در حین مصرف دارو خودداری کنید.

ونلافاکسین افکسور

ونلافاکسین (Venlafaxine) (نام های تجاری: افکسور، فلاکسور، دپریلکس، آلوینتا و…) یک داروی ضدافسردگی از گروه مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین است

قرص آلوینتا ونلافاکسین
آلوینتا ونلافاکسین پیوسته رهش
قرص آلوینتا ونلافاکسین برای چیست

این دو دارو در حقیقت یک مورد بوده و آلوینتا محصول شرکت اکتوور است که در ایران تولید می شود .

عوارض آلوینتا ونلافاکسین

این عوارض از هر 100 نفر مصرف کننده در بیش از 1 نفر دیده می شوند:

حالت تهوع
سردرد
تعریق
خشکی دهان
مشکل در خوابیدن
احساس سرگیجه
احساس خواب آلودگی
یبوست
عوارض شایع ونلافاکسین به مرور زمان با ادامه مصرف دارو برطرف خواهند شد. معمولا در صورت مشاهده آنها نیازی به قطع مصرف دارو نیست.

در صورت تشدید یا استمرار این عوارض پزشک یا داروساز را مطلع کنید.

 

عوارض جدی رایج نیستند، اما بعضی افراد (کمتر از 1 نفر از هر 100 نفر مصرف کننده) در طول مصرف قرص / کپسول ونلافاکسین به آنها دچار می شوند.

در صورت مشاهده هر یک از عوارض زیر فورا به اورژانس مراجعه نمایید:

درد یا فشار در قفسه سینه، تنگی نفس، ضربان سریع یا نامنظم
سرگیجه شدید یا بیهوشی
هرگونه خونریزی خیلی بد / غیرقابل کنترل، از جمله خون دماغ یا خونریزی زخمی که بعد از 10 دقیقه همچنان ادامه دارد.
در صورت مشاهده علائم زیر فورا با پزشک تماس بگیرید:

سردرد مداوم، ضعف یا گیجی طولانی مدت، کرامپ های متعدد عضلانی – این علائم می توانند نشانه کمبود سطح سدیم خون باشند. کمبود سدیم در موارد شدید منجر به تشنج می شود
احساس سرخوشی، اشتیاق یا هیجان بیش از حد، احساس بی قراری به شکلی که نتوانید یک جا آرام بنشینید یا بایستید
ضعف یا درد عضلانی بی دلیل
زرد شدن رنگ پوست یا سفیدی چشم ها – این علائم می توانند نشانه مشکلات کبدی باشند
هرگونه تغییرات بینایی، مانند تاری دید یا گشاد شدن مردمک چشم ها
خلط خونی یا استفراغ سیاه رنگ، خون در مدفوع، مدفوع سیاه یا رنگ پریده – این علائم می توانند نشانه خونریزی روده باشند.
خونریزی لثه ها یا کبودی بی دلیلی که بزرگتر می شود
افکار خودکشی یا صدمه به خود
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر یک وقت ملاقات با پزشک ترتیب دهید:

افزایش یا کاهش بی برنامه وزن
تغییرات قاعدگی، مانند خونریزی سنگین، لک بینی یا خونریزی بین قاعدگی

ونلافاکسین برای چیست

درمان افسردگی

ونلافاکسین برای چه بیماری تجویز میشود

این دارو نخست در سالِ ۱۹۹۳ ارائه شد و برای درمانِ اختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب فراگیرِ اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال پانیک (وحشت زدگی) تجویز می‌شود.

ونلافاکسین با چه داروهایی تداخل دارد

ونلافاکسین و بعضی داروها می توانند با یکدیگر تداخل ایجاد کرده و شانس بروز عوارض جانبی را بالا ببرند.

قبل از شروع مصرف ونلافاکسین چنانچه از داروهای زیر مصرف می کنید به پزشک اطلاع دهید:

  • هر دارویی که ضربان قلب را تحت تاثیر قرار می دهد- ونلافاکسین می تواند ضربان قلب را تشدید کند یا تغییر دهد.
  • دیگر داروهای موثر در درمان افسردگی– ونلافاکسین با بعضی داروهای برای درمان افسردگی تداخل ایجاد کرده و منجر به افزایش فشار خون می شود.

در طول درمان با قرص / کپسول ونلافاکسین از مصرف مخمر سنت جان (مکمل برای درمان افسردگی) خودداری کنید.

این مکمل می تواند خطر بروز عوارض جانبی را بالا ببرد.

ونلافاکسین برای وسواس

این دارو برای اختلال جبری وسواس تجویز می شود . 

ونلافاکسین برای لاغری

ونلافاکسین می تواند باعث شود کمتر از حد معمول احساس گرسنگی کنید، بنابراین ممکن است با شروع مصرف آن وزن کم کنید. برخی افراد ممکن است متوجه افزایش وزن شوند. اگر در حین مصرف ونلافاکسین با وزن خود دچار مشکل شدید، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

ونلافاکسین برای چیه
ونلافاکسین برای چی خوبه
venlafaxine برای چیست
قرص ونلافاکسین برای چیست

افسردگی

ونلافاکسین پیوسته 

کپسول ونلافاکسین پیوسته رهش

 

قرص ونلافاکسین پیوسته رهش
کپسول ونلافاکسین پیوسته رهش چیست

ونلافاکسین پیوسته رهش به آرامی در بدن جذب می شود

قیمت کپسول ونلافاکسین پیوسته رهش

قیمت : 56,000 تومان

ترکیب ونلافاکسین و بوپروپیون

ونلافاکسین ترک سیگار

این دو دارو همزمان برای ترک سیگار مصرف می شود

ونلافاکسین تست اعتیاد

ممکن است دارو های اعصاب و روان تست اعتیاد را مثبت کند .

تفاوت ونلافاکسین با فلوکستین

برای قطع ونلافاکسین می توان فلوکستین استفاده کرد .

تاثیر ونلافاکسین بر تمرکز

ونلافاکسین بر عملکردهای شناختی مانند واکنش انتخابی، حافظه، عملکرد روانی حرکتی و خلق و خوی ذهنی تأثیری نداشت.

مکانیسم عمل ونلافاکسین :

ونلافاکسین (Venlafaxine) ﻳﻚ ﻓﺘﻴﻞ اﺗﻴﻞ آﻣﻴﻦ اﺳﺖ و از ﻧﻈﺮ ﺳﺎﺧﺘﺎری ﺑﺎ ﺿﺪاﻓﺴﺮدﮔﻲﻫﺎی ﻣﻮﺟـﻮد ﻣﺘﻔـﺎوت اﺳﺖ.

اﻳﻦ دارو ﻳﻚ ﻣﻬﺎر ﻛﻨﻨﺪه ﻗـﻮی ﺑﺎزﺟـﺬب ﺳـﺮوﺗﻮﻧﻴﻦ اﺳـﺖ و در دوزﻫـﺎی ﺑـﺎﻻ ﻣﻬـﺎر ﻛﻨﻨـﺪه ﺑﺎزﺟﺬب ﻧﻮرواﭘﻲ ﻧﻔﺮﻳﻦ ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﻲرود.

ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﺎ ﺣﺪودی ﺑﺎزﺟﺬب دوﭘﺎﻣﻴﻦ را ﻣﻬﺎر ﻣﻲﻛﻨﺪ.

در ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺑﺮ ﺳﻴﺴﺘﻢﻫﺎی اﻧﺘﻘﺎل دﻫﻨﺪه ﻋﺼـﺒﻲ ﺷـﺒﺎﻫﺖﻫـﺎﻳﻲ ﺑـﻪ TCA دارد.

اﻣـﺎ در ﻣﻘﺎﻳﺴـﻪ ﺑـﺎ TCA، ﺗﻌﺎﻣﻠﻲ ﺑﺎ ﮔﻴﺮﻧـﺪهﻫـﺎی ﻫﻴﺴـﺘﺎﻣﻴﻨﻲ، ﻣﻮﺳـﻜﺎرﻳﻨﻲ و آدرﻧﺮژﻳـﻚ ﻧـﺪارد و در ﻧﺘﻴﺠـﻪ ﻋـﻮارض ﺟـﺎﻧﺒﻲ ﺧﻮشﺧﻴﻢﺗﺮی دارد.

ونلافاکسین و ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺖ ﻓﻌـﺎﻟﺶ، O-desmethylvenlafaxine) ODV)، ﻣﻬـﺎر ﻛﻨﻨـﺪهﻫـﺎی ﻗﻮی ﺑﺎزﺟﺬب ﻧﻮراﭘﻲ ﻧﻔﺮﻳﻦ و ﺳﺮوﺗﻮﻧﻴﻦ ﻧﻮروﻧﻲ و ﻣﻬـﺎر ﻛﻨﻨـﺪهﻫـﺎی ﺿـﻌﻴﻒ ﺑـﺎز ﺟـﺬب دوﭘـﺎﻣﻴﻦ ﻫﺴﺘﻨﺪ.

 

ونلافاکسین در ﻛﺒﺪ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴﻢ ﻣﻲﺷﻮد و ﻳﻚ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺖ ﻓﻌﺎل را اﻳﺠﺎد ﻣﻲﻛﻨـﺪ.

ﻧﻴﻤـﻪ ﻋﻤـﺮ دارو ﺑــﻪ ﻫﻤــﺮاه ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴــﺖ ﻓﻌــﺎل ۱۱ ﺳــﺎﻋﺖ اﺳــﺖ و ﻧﻴﺎزﻣﻨــﺪ دوز دوﺑــﺎر در روز اﺳــﺖ.

ﻳــﻚ ﻣــﺪل Venlafaxine وﺟﻮد دارد ﻛﻪ ﺑﻪ ﺗﺪرﻳﺞ آزاد ﻣﻲﺷﻮد و ﺑﺮای ﻳﻚ دوز روزاﻧـﻪ ﻣـﻮرد اﺳـﺘﻔﺎده ﻗـﺮار ﻣﻲﮔﻴﺮد.

ونلافاکسین ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﻛﻠﻴﻪ دﻓﻊ ﻣـﻲﺷـﻮد و ﻏـﺬا در ﺟـﺬب آن ﺗـﺄﺛﻴﺮی ﻧـﺪارد.

در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ دﻳﮕﺮ ﺿﺪاﻓﺴﺮدﮔﻲ ﻫﺎ، زﻳﺎد ﺑﺎ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦﻫﺎ ﺑﺎﻳﻨﺪ ﻧﻤﻲﺷﻮد.

ونلافاکسین ﻳـﻚ ﻣﻬـﺎر ﻛﻨﻨـﺪه ﺿﻌﻴﻒ CYP2D6 اﺳﺖ، اﻣﺎ ﺑﺎ داروﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﻫﻤﺰﻣﺎن ﻣﺼـﺮف ﻣـﻲﺷـﻮد ﺗـﺪاﺧﻞ ﺑـﺎرز ﺑـﺎﻟﻴﻨﻲ اﻳﺠـﺎد ﻧﻤﻲﻛﻨﺪ (ﺑﻪ اﺳﺘﺜﻨﺎی MAOI).

موارد مصرف:

درمان افسردگی، ترس از اجتماع، اختلال جبری وسواس و اختلال ترس در بزرگسالان

اختلالات ژنرالیزه اضطرابی , افسردگی , اضطراب , اختلالات هراسی

ونلافاکسین

دوزبندی در بزرگسالان:

— برای افسردگی:بزرگسالان:مقدار اولیه:
37.5 mg خوراکی،دو بار در روز یا 25 mg خوراکی،3بار در روز
مقدارنگهدارنده:افزایش مقدار روزانه بیشتر از 75 mg در فواصل زمانی حداقل 4 روزبرحسب نیاز
حداکثر مقدار مجاز :
-بیمار سرپایی با افسردگی متوسط:225 mg/day
-بیمار بستری با افسردگی شدید:375 mg/day.
مقدار مصرف روزانه در 2 یا 3 دوز منقسم استفاده شود.
فرم آهسته رهش: مقدار اولیه:75 mg خوراکی،یک بار در روز
مقدار نگهدارنده:افزایش مقدار روزانه بیشتر از 75 mg در فواصل زمانی حداقل 4 روزبرحسب نیاز
حداکثر مقدار مجاز :
– بیمار سرپایی با افسردگی متوسط:225 mg/day
– بیمار بستری با افسردگی شدید:375 mg/day.
– برای اختلالات اضطرابی ژنرالیزه یا اجتماعی : بزرگسالان:
فرم آهسته رهش: مقدار اولیه:75 mg خوراکی،یک بار در روز
مقدار نگهدارنده:افزایش مقدار روزانه بیشتر از 75 mg در فواصل زمانی حداقل 4 روزبرحسب نیاز، حداکثر مقدار مجاز:225 mg/day.

عوارض جانبی:

عوارض جانبی اعصاب مرکزی: رویاهای غیر عادی، اضطراب، بی‌قراری، ضعف، سرگیجه، سردرد، بی‌خوابی، عصبانیت، پارستزی، خواب‌آلودگی، لرزش.

قلبی – عروقی: افزایش فشارخون، گشادی عروق. چشم: تاری دید. دستگاه گوارش: بی‌اشتهایی، یبوست، اسهال، خشکی دهان، سوءهاضمه، نفخ، تهوع، استفراغ.

ادراری ـ تناسلی: انزال غیر طبیعی، اختلال در ادرار، ناتوانی جنسی، تکرر ادرار.

متابولیک: از دست دادن وزن.

سایر عوارض: کاهش میل جنسی (با داروی با رهش کنترل شده)، عفونت.

مسمومیت و درمان علائم و نشانه‌های مسمومیت می‌تواند بسیار متنوع باشد.

بیمار می‌تواند بدون علامت باشد یا علامتی هم‌چون خواب‌آلودگی، تشنج جنرالیزه و افزایش فاصله QT را نشان دهد.

درمان می‌بایست شامل اقدامات اولیه در درمان مسمومیت با داروهای ضد افسردگی باشد (مانند برقراری راه هوایی و تنفس، برقراری اکسیژناسیون و ونتیلاسیون، مانیتورینگ ریتم قلبی و نشانه‌های حمایتی) معاینه‌های عمومی و ارزیابی علامت‌های بیمار به صورت مستمر توصیه می‌شود.

می‌توان در ابتدای مسمومیت القای استفراغ، شستشوی معده و تجویز ذغال فعال را مد نظر قرار داد.

هیچ آنتی‌دوت اختصاص وجود ندارد.

عوارض جانبی شایع در اثر استفاده از داروی ونلافاکسین به صورت زیر گزارش شده است:

  • تغییرات در دید
  • حالت تهوع، استفراغ، اسهال
  • تغییرات در اشتها یا وزن فرد
  • دهان خشک، خمیازه کشیدن
  • گیجی، سر درد، اضطراب، احساس نگرانی
  • ضربان تند قلب، لرزش
  • مشکلات خواب (بی خوابی)، خواب های پریشان، احساس خستگی
  • افزایش تعریق
  • کاهش میل جنسی، ضعف جنسی یا به سختی به ارگاسم رسیدن

موارد منع مصرف:

موارد منع مصرف و احتیاط موارد منع مصرف:

در بیماران با حساسیت به دارو و افرادی که بلافاصله ۱۴ روز از داروهای MAOI استفاده کرده‌اند، ممنوع است.

موارد احتیاط :

در بیماران با نارسایی کلیه و کبد یا بیماری‌هایی که می‌تواند پاسخ همودینامیکی را تحت تأثیر قرار دهند و سابقه تشنج یا مانیا نیز ممنوع است.

تداخلات دارویی:

تداخل دارویی سایمتیدین می‌تواند باعث افزایش معنادار غلظت ونلافاکسین و بروز عارضه در افراد مسن و مبتلایان به اختلالات کلیوی و مبتلا به هایپرتانسیون شود.

مصرف همزمان با فنلفرین، سلژلین، ترانیل سیپرومین ممکن است باعث ایجاد سندرم سرتونینی شود که از جمله علائم آن تحریک‌پذیری و بی‌قراری، لرز و افت سطح هوشیاری می‌باشد، همزمان با یکدیگر تجویز ننماید. ت

ا ۱۴ روز بعد از قطع MAOI‌ها ونلافاکسین را آغاز نکنید و بعد از یک هفته از قطع ونلافاکسین MAOI‌ها را آغاز نکنید.

مصرف همزمان با ترامادول ممکن است باعث ایجاد سندرم سرتونین شود.

توجهات پزشکی-پرستاری / آموزش به بیمار – خانواده:

نکات قابل توصیه به بیمار:

۱- به خانواده بیمار یادآوری کنید تا بیمار را به دقت از لحاظ تشدید علائم بیماری یا افکار خودکشی مانیتور نماید. می توانید با آنجام آزمونهایی نظیر پرسشنامه میزان افکار خودکشی بک یا آزمون روانشناختی اختلالات خلقی اختلالات خلقی و افکار خودشکی را رصد کنید.

۲- به بیمار بیاموزید تا زمانی که اثرات دارو مشخص نشده است، از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارد خودداری کند.

۳- به بیمار توصیه کنید تصمیم به بارداری، بارداری برنامه‌ریزی شده و یا ناخواسته را اطلاع دهد.

۴- به بیمار توصیه کنید قبل از مصرف هر گونه داروی بدون نسخه با پزشک یا داروساز مشورت نماید.

۵- به بیمار بیاموزید بدون تأیید پزشک، دارو را قطع نکند و در صورت نیاز به قطع دارو آن را به آرامی قطع نماید.

۶- به بیمار بیاموزید از مصرف الکل در خلال مصرف دارو خودداری کند.

۷- به بیمار بیاموزید علائم آلرژی و حساسیت به دارو همچون بثورات جلدی را گزارش دهد. مصرف در کودکان: جهت مصرف در کودکان تأیید نشده است و نمی‌بایست جهت درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به افسردگی استفاده شود. ممکن است باعث افزایش ریسک خودکشی شود، هر چند ارتباط آن با دارو کاملاً مشخص نشده است.

مصرف در شیردهی: دارو در شیر ترشح می‌شود. به علت خطرات و عوارض احتمالی ناشی از دارو، بیمار می‌باید یا شیر دادن و یا مصرف دارو را متوقف نماید. مصرف در بارداری: به بیمار توصیه کنید از باردار شدن در حین مصرف دارو اجتناب کند. نوزدانی که مادر آنها در ۳ ماهه سوم بارداری با دارو تماس پیدا کرده است، ممکن است مشکلاتی از قبیل بستری طولانی در بیمارستان، نیاز به حمایت تنفسی و تغذیه لوله‌ای پیدا کنند. در برخی موارد این علائم ممکن است ناشی از سندرم سرتونین باشد.

ملاحظات اختصاصی:

۱- به دقت بیماری که جهت درمان افسردگی از دارو استفاده می‌کند را به خصوص در هنگام آغاز دارو یا افزایش دوز جهت افکار خودکشی بررسی نمایید.

۲- در صورت نیاز به قطع اگر بیمار بیش از یک هفته از دارو استفاده می‌کند، بهتر است دارو به صورت تدریجی قطع شود. اگر مدت مصرف دارو بیش از ۶ هفته باشد، طول دوره قطع کردن دارو می‌بایست حداقل ۲ هفته باشد.

۳- در افرادی که تشنج رخ می‌دهد، دارو را قطع نمایید.

۴- با توجه به این‌که دارو باعث افزایش فشار خون می‌شود، فشار خون را به صورت منظم ارزیابی کنید و اگر افزایش پیدا کرده بود، دوز را کاهش دهید و در صورت امکان، دارو را قطع کنید.

۵- بیمار مبتلا به Major affective disorder را به دقت ارزیابی کنید، زیرا دارو ممکن است باعث فعال شدن مانیا یا هایپومانیا شود.

فارماکودینامیک / کینتیک:

ونلافاکسین بخوبی از راه گوارشی جذب می شود.غذا تاثیری بر روی جذب ونلافاکسین و متابولیسم متعاقب آن به ODV ندارد.
فراهمی زیستی ونلافاکسین بدنبال مصرف خوراکی 45% می باشد. زمان رسیدن به حداکثر غلظت ثابت 3 روز می باشد. بمیزان 20 تا 30% به پروتئینهای پلاسما متصل می شود.
ونلافاکسین در کبد تحت متابولیسم عبور اولیه وسیع به متابولیت اصلی خود ODV که اثرات معادل داروی اصلی متابولیزه می شود.
راه اصلی دفع ونلافاکسین و متابولیت هایش از راه کلیه است. نیمه عمر دارو 5 ساعت می باشد.

2.8/5 - (10 امتیاز)

آزمون های روانشناختی

آخرین مقالات سایت

چرا باور داشته باشیم ؟

پایش و سنجش آنلاین نتایج درمان

نوبت دهی آنلاین

آزمون های آنلاین روانشناختی معتبر

امکان مشاوره آنلاین از طریق وب

ارتباط با درمانگران عضو باور

نسخه دارویی آنلاین و یادآور پیامکی

آزمون مهارت های زندگی

مهارت های زندگی به مجموعه ای از توانایی های گفته می شود که زمینه سازگاری رفتار مثبت و مفید را فراهم می آورد و این توانایی، فرد را قادر می سازد که ضمن پذیرش مسئولیت های اجتماعی خود، بدون لطمه زدن به خود و دیگران بتواند به شکل مؤثری با خواست، انتظارات و مشکلات روزانه در روابط بین فردی روبرو گردد.

این آزمون ۱۰ مولفه ارتباطات انسانی، روابط بین فردی، مهارت تصمیم گیری، مدیریت و تنظیم هیجانات، مهارت در حل مسئله، مهارت کار گروهی، خودآگاهی، هدفمندی، تفکر خلاق و انتقادی را ارزیابی می کند.